Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Σταϊκούρας ο... λελογισμένος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Σταϊκούρας ο... λελογισμένος

«Είναι στις σκέψεις μας λελογισμένες μειώσεις φόρων (...) υπάρχουν και άλλα μέτρα προς αξιολόγηση. Υπάρχουν ζητήματα για τη μείωση της προκαταβολής φόρων, για τον ΦΠΑ στις μεταφορές. Αν τα αθροίσουμε, όμως, δεν βγαίνει ο λογαριασμός».

Αυτά είπε χθες ο επί των Οικονομικών υπουργός του Κυριάκου Μητσοτάκη Χρ. Σταϊκούρας. Λίγο μετά την... κεραμίδα για ύφεση 10% σχεδόν και ανεργία 20%, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα λήψης επιπλέον μέτρων (τα οποία, ως γνωστόν, είναι μόλις 3% του ΑΕΠ, τα χαμηλότερα στην Ευρώπη...).

Την ίδια στιγμή, από έρευνα που έκανε μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων - μελών της η ΓΣΕΒΕΕ προέκυπτε -όπως ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων- και το εξής συμπέρασμα:

«Εκτιμάται ότι κινδυνεύουν να χαθούν 150.000 θέσεις μισθωτής εργασίας, ενώ εάν συνυπολογίσουμε και το εύρημα ότι 1 στις 7 επιχειρήσεις δηλώνουν πως ενδέχεται να διακόψουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τότε ο κίνδυνος απώλειας των συνολικών θέσεων απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι, εργοδότες και εργαζόμενοι) εκτιμάται στις 250.000».

Για τη σχεδόν μηδενική στην ουσία χρηματοδότηση των μικρομεσαίων τα γράφαμε χθες. Ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας και τα Επιμελητήρια όλης της χώρας -του ΕΒΕΑ συμπεριλαμβανομένου- και ο Άδ. Γεωργιάδης έσπευσε να ανακοινώσει ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα επιδοτούμενου επιτοκίου θα ξανανοίξει.

Ναι! Αλλά μόνο με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν αρχικά. Και όχι με τα γνωστά ασφυκτικά τραπεζικά κριτήρια. Διότι τότε πάλι θα τα πάρουν τα λεφτά αυτοί που δεν τα έχουν ανάγκη.

Πώς να το κάνουμε: Το μεγάλο κομμάτι της αγοράς δεν είναι το επαγγελματικό περιβάλλον της ηγεσίας του ΣΕΒ και του κ. Σκέρτσου. Ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- πιο ρεαλιστής είναι από τον... λελογισμένο, καθώς με δηλώσεις του στο CNBC παραδέχτηκε ότι και το 2021 δεν θα είναι καμιά χρονιά τρελής ανάπτυξης, ενώ ο Σταϊκούρας περί... αναπτυξιακών εκτινάξεων τυρβάζει.

Το μαξιλάρι, ο ήπιος δανεισμός από τις αγορές με επιτόκιο γύρω στο 2% όσο είναι ακόμη καιρός (γιατί σε λίγο οι αποδόσεις των ομολόγων θα πάνε στον... Θεό) είναι ένας τρόπος να χρηματοδοτηθούν με οριζόντια μέτρα και οι εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις που είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα.

Η ύφεση δεν είναι λελογισμένη και μάλλον θα είναι πολύ υψηλότερη από 10%. Ακόμη χειρότερη θα είναι από την υπολογιζόμενη η ανεργία. Και τις αστοχίες και τις εμμονές του κ. Σταϊκούρα, που επιθυμεί να σβήσει την τεράστια πυρκαγιά με... κουβαδάκι, θα την πληρώσουν και εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και πτωχευμένοι.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL