Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.7°C15.2°C
4 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.0°C16.8°C
3 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.8°C
3 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
2 BF 77%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Μαύρη κοροϊδία για τους μικρομεσαίους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Μαύρη κοροϊδία για τους μικρομεσαίους

Έσπευσαν χιλιάδες στις ανά την επικράτεια τράπεζες από την περασμένη Παρασκευή για να προκάνουν να αιτηθούν δάνεια ίσα με το 50% του τζίρου τους. Έτσι είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη... Και με μηδενικό επιτόκιο για 2 χρόνια (8% είναι, αλλά το πληρώνει το κράτος). Βρέθηκαν όμως προ μεγάλης εκπλήξεως. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι αυθεντικός μεταξύ μικροεργοδότη με τρία άτομα προσωπικό και αρμοδίου στελέχους της... Βήτα Τράπεζας.

- Καλημέρα σας, ήρθα για το επιδοτούμενο δάνειο.

- Είστε πελάτης μας;

- Μάλιστα.

- Το ΑΦΜ της επιχείρησης, παρακαλώ... (το παίρνει)... Βλέπω, έχετε τζίρο 300.000 ευρώ. Αιτείσθε 150.000;

- Μπα, όχι, με καμιά πενηνταριά χιλιάδες κάνω τη δουλειά μου...

- Ο λογαριασμός όψεως της εταιρείας σας είναι ο... ΟΧΨΖΩ... και έχετε αυτή τη στιγμή 15.000 ευρώ. Και ζητάτε 50.000. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ή να προσημειώσουμε ακίνητό σας για το 120% του δανείου ή να μας φέρετε άλλες 35.000 σε κατάθεση.

- Ακίνητο έχω ήδη προσημειωμένο. Άρα, αν φέρω άλλες 35.000 ευρώ, θα δεσμεύσετε δηλαδή 50.000 για να πάρω 50.000;

- Περίπου. Γιατί χρειαζόμαστε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και πιθανώς η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ να ζητήσουν να αποδώσουμε τμήμα του δανείου ώστε να συμψηφιστεί με τις οφειλές σας. Πιθανώς λοιπόν να είναι λιγότερα... Χρειαζόμαστε επίσης τα Ε1,Ε2,Ε3,... Ε115, ΕΝΦΙΑ κ.λπ. κ.λπ.

Η κουβέντα σταμάτησε εδώ και μάλλον έγινε χιλιάδες φορές από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα σε όλες τις τράπεζες.

Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα εξαντλήθηκε. Μαζί με αυτά που βάζει η Αναπτυξιακή Τράπεζα εν συνόλω θα δοθούν 4 δισ. περίπου. Και αυτοί που θα τα πάρουν δεν χρειάστηκε καν να πάνε στην τράπεζα. Πήγε η τράπεζα σε αυτούς. Εφαρμόζοντας κριτήρια μηδενικού ρίσκου για τον εαυτό τους οι τράπεζες πήραν τηλέφωνο τους «καλούς πελάτες», που και μεγάλες καταθέσεις έχουν και ακίνητα και δεν κινδυνεύουν από την κρίση. Έτσι έκλεισε το budget. Τα λεφτά θα πάνε σε αυτούς που δεν τα χρειάζονται.

Αλλά υπάρχει κι άλλο φιάσκο. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πιστωθεί -επιτέλους, γιατί είχαν πει για Απρίλιο- στους λογαριασμούς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων η επιστρεπτέα προκαταβολή. Δηλαδή ένα είδος κρατικού δανείου προς τις επιχειρήσεις. Με βάση το ύψος του ποσού που θα διατεθεί και τον αριθμό των δικαιούχων, βγαίνει - δεν βγαίνει ένα οκταχίλιαρο κατά μέσο όρο. Κάποιοι, βεβαίως, θα πάρουν 15.000 και άλλοι 1.000 ευρώ.

Με τέτοια μυαλά και πολιτικές, η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από 10% και ο Βρούτσης θα... προσπαθήσει να σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ του (στην ανεργία, βεβαίως…).

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL