Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Α! Μυστικά κονδύλια. Τέλεια..
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α! Μυστικά κονδύλια. Τέλεια..

Του Σχολαστικού

Α! μυστικά κονδύλια. Υπέροχα.

Τώρα εκτός από το υπουργείο Εξωτερικών θα έχει μυστικά κονδύλια και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Για λόγους εθνικής ασφάλειας, φυσικά.

Ώστε αν μιλήσει κανείς για λεφτόδεντρα και ρεμούλες, να τον κατηγορήσουν αμέσως ότι δεν θέλει την εθνική ασφάλεια. Είδατε τι ωραία που δουλεύει;

Ας τα πάρουμε από την αρχή: Το υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει μυστικά κονδύλια, για να χρηματοδοτεί, υποτίθεται, πληροφοριοδότες και διάφορους άλλους πράκτορες.

Οι πληροφοριοδότες δεν κόβουν, βεβαίως, παραστατικά. Ούτε αυτοί που λαδώνεις για να σπρώξεις δημοσιεύματα που σε συμφέρουν. Οπότε, τι να κάνεις, μυστικά κονδύλια.

Αυτά, βεβαίως, στα Τζέιμς Μποντ. Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει με τα μυστικά κονδύλια είναι εντελώς διαφορετικό.

Πολύ απλά, όπου δημιουργείται μια πηγή που τα μοιράζει, δημιουργείται παράλληλα και ένας μηχανισμός για να τα τρώει. Συνήθως από τους ίδιους. Μην γινόμαστε αφελείς.

Και επειδή το χρήμα αυτό δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο, σε κάθε βήμα που κάνει από το συρτάρι μέχρι τον τελικό παραλήπτη μειώνεται συνήθως κατά 20%. Συνεννοηθήκαμε;

Στην Θράκη π.χ., ένα σεβαστό μέρος των μυστικών κονδυλίων πάει για τη χρηματοδότηση εθνικιστικών σάιτ και εντύπων, που έχουν ως στόχο να συντηρούν την όξυνση.

Πράγμα που δεν είναι σαφές τι σχέση έχει με το εθνικό συμφέρον, αλλά δεν πειράζει. Ξέρουμε εμείς και δεν ξέρουν αυτοί;

Δεν ξέρουμε πώς τα διαχειρίζονται αυτά οι πολιτισμένες χώρες, εδώ όμως υπάρχει μια μακρά παράδοση από τα πλουσιοπάροχα κονδύλια του αντικομμουνιστικού αγώνα.

Χάρη στα οποία χρειάστηκε να επεκταθεί το εμφυλιακό κράτος 30 χρόνια μετά τη λήξη του εμφυλίου. Τι να κάνουμε, χρήματα είναι.

Τώρα λοιπόν αποκτά πρόσβαση σε μυστικά κονδύλια και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Για λόγους εθνικής ασφάλειας, φυσικά.

Τι λέει ο υπουργός Μηταράκης; Ότι είμαστε αντιμέτωποι με κυκλώματα λαθροδιακινητών απέναντι, με κυκλώματα μέσα στις δομές, με κυκλώματα που εμποδίζουν τις απελάσεις.

Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε «μια ευελιξία για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Τα «κυκλώματα λαθροδιακινητών απέναντι» δεν είναι, φυσικά, αντικείμενο μυστικών κονδυλίων. Διότι είναι απέναντι και κάνουν τη δουλειά τους φανερά. Η αντιμετώπιση των διακινητών είναι ζήτημα μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας και όχι μυστικών πρακτόρων. Άρα αναφέρονται ως πρόσχημα.

Εκτός αν σκοπεύει ο Μηταράκης να λαδώνει διακινητές για να του δίνουν πληροφορίες για τη διακίνηση. Ας το δεχτούμε.

Ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος όμως αποκαλύπτουν ότι ο Μηταράκης θέλει τα μυστικά κονδύλια για να διεισδύσει στις ΜΚΟ.

Πράγμα που είναι πολύ βολικό γιατί πατάει σε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, για την αλλοίωση του πολιτισμού μας και τον Σόρος.

Με τις οποίες η κυβέρνηση έχει παίξει κατά κόρον για να δικαιολογήσει την κραυγαλέα αποτυχία της στο προσφυγικό.

Και, εν πάση περιπτώσει, ας υποθέσουμε, έστω, ότι το χαφιέδισμα των ΜΚΟ επιβάλλεται για κάποιους εθνικούς λόγους που ο Μηταράκης ξέρει και εμείς δεν ξέρουμε. Η ΕΥΠ γι’ αυτό δεν υπάρχει;

Αυτή ακριβώς δεν είναι η δουλειά της; Δεν επαρκούν τα δικά της μυστικά κονδύλια; Γιατί πρέπει να δώσουμε και άλλα να τα διαχειρίζεται ο Μηταράκης;

Ας δώσουμε και στη Μενδώνη τότε. Και στον Θεοχάρη. Και στον Μάκη Βορίδη.

Πού ακούστηκε ότι μπορεί ο κάθε Μηταράκης να χειρίζεται θέματα εθνικής ασφάλειας παρακάμπτοντας την ΕΥΠ;

Νά λοιπόν γιατί εμάς μας φαίνεται πιθανότερη μια άλλη εκδοχή. Ότι ο Μηταράκης χρειάζεται αυτά τα χρήματα για να λαδώνει δημάρχους και διάφορους έξαλλους διαμορφωτές ακροδεξιάς σκέψης των τοπικών κοινωνιών, για να μπορέσει να περάσει τα κλειστά κέντρα.

Στελέχη της Ν.Δ. κυρίως. Μια χαρά θα πάει όλο αυτό.

Και, φυσικά, δεν είναι το ίδιο με το να δώσουν νόμιμα και φανερά ανταλλάγματα στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί στην περίπτωση αυτή τα χρήματα πάνε στις τοπικές κοινωνίες. Ενώ με το σύστημα των μυστικών κονδυλίων πάνε σε διάφορες τσέπες.

Για τις τοπικές κοινωνίες έχουμε τις αποβάσεις των ΜΑΤ.

Αλλά αν υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας, τι μας πέφτει λόγος εμάς;

Άλλωστε το είπε ο Μηταράκης: θα υπάρχει έλεγχος στη διαχείριση.

Ναι, από μια τριμελή γνωμοδοτική επιτροπή που θα αποτελείται από τον γ.γ. του Μηταράκη, δύο προϊσταμένους διευθύνσεων που θα διορίζονται από τον Μηταράκη και έναν υπάλληλο που θα εκτελεί χρέη γραμματέα, που θα τον επιλέγει ο Μηταράκης.

Και είχε το θράσος να βγει δημόσια και να πει ότι η επιτροπή αυτή κατοχυρώνει την εσωτερική διαφάνεια.

Είδατε τι βολικοί είναι οι λόγοι εθνικού συμφέροντος; Ξέρει η Δεξιά, 70 χρόνια τρώει από αυτό.

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL