Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΟΙΣ ΜΕΤΡΗΤΟΙΣ / Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση...

Προηγήθηκαν τα κυβερνητικά εξαπτέρυγα στα ΜΜΕ και «κορύφωσε» με το γνωστό -κληρονομικό εκ του πατρός του- χαμόγελο ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: «Σκέψου τι θα γινόταν αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση...».

Το σωστό ερώτημα βεβαίως είναι: «Τι θα γινόταν τώρα αν δεν είχε προηγηθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;».

Πρώτον: Θα υπήρχε Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο οποίο είχε παραλάβει στην κυριολεξία «καμένη γη» το 2015; Αλήθεια, δεν ήταν ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης που έκλεισε ως υπουργός Υγείας το Νοσοκομείο Λοιμωδών, το μόνο ειδικευμένο στη διαχείριση μεταδοτικών ασθενειών και επιδημιών στην Ελλάδα; Πόσοι γιατροί και νοσηλευτές απολύθηκαν ή δεν αντικαταστάθηκαν όταν συνταξιοδοτήθηκαν την περίοδο 2012 - 2015; Και πόσες χιλιάδες προσλήφθηκαν ή δρομολογήθηκε η πρόσληψή τους;

Χωρίς όλα αυτά (και είναι τα ελάχιστα των σχετικών παραδειγμάτων) πώς θα έβρισκε η πανδημία τη χώρα μας; Και εάν δεν είχε ξεκινήσει η δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), τις οποίες τότε ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Οικονόμου είχε καταγγείλει ως «σοβιετικής έμπνευσης», τι θα χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση ως πρώτη γραμμή άμυνας και καταγραφής της νόσου σε αυτό το δεύτερο στάδιο διαχείρισης;

Δεύτερον: Αλλά και η αποκαλυπτική ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αφορμή την επιστολή Σταϊκούρα προς την Κομισιόν, αποδεικνύει πολλά και για το πώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., περιόρισε τη φτώχεια και την ανεργία ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αποδεικνύει επίσης το πώς αυτοδιαψεύδεται η κυβέρνηση για τα μέτρα της στην οικονομία.

Σημειώνει: "Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των μέτρων για το 2020 ανέρχεται σε 9,5 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,56 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενα έσοδα" (σελ. 9). (σ.σ.: Δηλαδή φόροι και τέλη που αναβάλλεται η είσπραξή τους για τον Αύγουστο και μετά. Δεν ματαιώνεται).

Πού είναι τα 12 και 14 δισ. που έλεγαν; Στην καλύτερη περίπτωση τα μέτρα είναι κάτω από 8 δισ. (9,5 - 1,5 = 8) (δηλαδή 4% του ΑΕΠ). Όμως με μια προσεκτική ματιά βλέπει κάποιος ότι στα 8 δισ. έχουν συνυπολογίσει και την επιστρεπτέα προκαταβολή των 2 δισ. (σ.σ.: δηλαδή το κρατικό δάνειο από την προκαταβολή φόρου), που είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη. Επιστρεπτέα.

Με απλά λόγια, τα ουσιαστικά μέτρα που έχουν ληφθεί και που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες, σύμφωνα με την παραδοχή της κυβέρνησης, είναι κάτω από 6 δισ. (3% του ΑΕΠ)».

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL