Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Ο "πόλεμος" των λέξεων...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο "πόλεμος" των λέξεων...

“Διορθώθηκε μια αστοχία” ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Στελέχη της κυβέρνησης πρόσθεταν μάλιστα ότι “το υπουργείο Εργασίας σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος σε περιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα σε επείγουσες συνθήκες”... “Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να διορθώσει μια αστοχία...” αναφέρουν -πάλι- κυβερνητικές πηγές... Τα αποσπάσματα είναι από ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών και αναφέρονται στην κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο. Το έλεγαν ράδια και τηλεοράσεις, το έγραφαν εφημερίδες και ιστοσελίδες... Η λέξη “αστοχία” ήταν χωμένη παντού... Σε απαντήσεις υπουργών, κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών της Ν.Δ., σε επίσημες και ανεπίσημες ανακοινώσεις. Μεταφερόταν στα δελτία ειδήσεων, σε εκπομπές, σε διαλόγους, σε ρεπορτάζ... “αστοχία ανέφεραν κυβερνητικές πηγές”. Και δώσ’ του αστοχία και ξανά αστοχία και ματαπάλι αστοχία... Και η αστοχία συνοδευόταν με... γαρνιτούρα ως να είναι κάτι σαν φιλέτο, μπιφτέκι η μπριζόλα καλοψημένη... από το θάρρος της κυβέρνησης μέχρι και την πολιτική γενναιότητα της κυβέρνησης που την διόρθωσε... Από όλα έχει η κυβερνητική κουζίνα για να σερβιριστεί το πιάτο της αστοχίας μετά την αποκάλυψη για... μεγάλο φαγοπότι στην εποχή του κορωνοϊού.

Αστοχία. Καλή λέξη. Από το α το στερητικό και τη λέξη στόχος. Αστοχία: Η αποτυχία στη σκόπευση, η αδεξιότητα... Άστοχος αυτός που δεν βρίσκει στόχο, που λάθεψε, αναφέρει το λεξικό. Η λέξη “στόχος” σηματοδοτεί κάτι στο οποίο θέλουμε να φτάσουμε για καλό ή για κακό, λέει το λεξικό, αλλά στον κόσμο περισσότερο ταυτίζεται με το καλό, το ευγενές. Είχαν δηλαδή οι κυβερνώντες καλούς σκοπούς με την τηλεκατάρτιστη, ευγενείς στόχους, που θα βοηθούσαν και θα στήριζαν οικονομικά τους επιστήμονες, αλλά νά, κάτι στράβωσε, έτυχε μια αδεξιότητα, ένα λάθος και έγινε ό,τι έγινε. Και νά, οι γενναίοι... του Μπρανκαλεόνε το είδαν και το διόρθωσαν, κατόπιν έρευνας, βέβαια, γιατί οι άριστοι δεν κάνουν λάθη... Εμείς οι άλλοι, που βλέπουμε, λένε, το άριστα με τα κιάλια, πώς να το πούμε, κάνουμε λάθη, λάθη, λάθη πολλά... Άσε που αρκετοί είμαστε του Δημοτικού και οι περισσότεροι του Γυμνασίου ή του Λυκείου. Άστοχοι σε πολλά και αρκετοί με λάθη κατά συρροή... Μια αστοχία των αρίστων δεν μπορούμε να συγχωρήσουμε; Εκείνοι τόσες και τόσες συγχωρούν σε μας, παρότι στο μένουμε σπίτι είμαστε εύστοχοι και επιτέλους πήραμε και εμείς, επιτέλους, ένα άριστα από τον σκληρό Χαρδαλιά... πλην των... κρουσμάτων απειθαρχίας.

Αστοχία, λέξη “γλυκιά”, όχι σαν τη λέξη σκάνδαλο που άλλα σηματοδοτεί. “Σκάνδαλο”: πειρασμός, πράξη που θίγει το κοινό αίσθημα, που προκαλεί την κοινή αγανάκτηση, αναφέρει το λεξικό. Μακριά από μας, λένε οι κυβερνώντες, το σκάνδαλο και δωσ’ του αστοχία και ξανά αστοχία... Πρόγραμμα τηλεκατάρτισης επιστημόνων. Ούτε πειρασμό περιείχε, ούτε πράξη που θίγει το κοινό αίσθημα ήταν, ούτε πράξη που προκαλεί την κοινή αγανάκτηση. Ήταν μια αδεξιότητα. Απλώς το “περιεχόμενό του σε πολλά σημεία δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και δεν υπηρετεί απόλυτα τον (φυσικά, καλό) σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση”.

Την αστοχία δεν μπορείς να τη συνοδεύσεις με τα 85 εκατομμύρια, τι θα πεις αστοχία 85 εκατομμυρίων; Η αστοχία είναι για άλλα, τον χρόνο που ήταν λίγος... ένα λάθος που έγινε,μια αδεξιότητα... Το “πιάτο” της αστοχίας τα χωρά όλα αυτά, του σκανδάλου κανένα από αυτά.

Οι λέξεις σηματοδοτούν πολλά και κρύβουν πολλά. Πολύ περισσότερα κρύβει ο “πόλεμος” των λέξεων... 85 εκατομμύρια ευρώ είναι αυτά. Δεν είναι και λίγα...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL