Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C18.0°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C14.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C15.5°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.9°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 76%
Τι σου ζητάνε, ρε; Πλύσου!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τι σου ζητάνε, ρε; Πλύσου!

“Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά... την άλλη μισή ψάξε να τη βρεις”. Το παλιό μαθητικό συνθηματάκι μου ξανάρθε στον νου καθώς, έγκλειστος στο διαμερισματάκι μου την εποχή του #μένουμε_σπίτι, διάβαζα τη συνέντευξη του Μητσοτάκη στον Παπαχελά: “Βέβαια, η επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα θα γίνει με άλλους όρους. Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής, όπου πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν”, έλεγε ο επιλεγόμενος και... “Μωυσής” από τους οπαδούς του και εγώ αναρωτιόμουν τι να εννοούσε ο... ποιητής. Μήπως ότι στη “νέα κανονικότητα” θα προσλάβει τις καθαρίστριες που απέλυσε ως υπουργός; “Μπα”, μου ‘πε εκείνη η φωνούλα που μου κάνει παρέα στον εγκλεισμό, “είπαμε, αγάπησε το ΕΣΥ, αλλά όχι και έτσι πια”.

Σωστά. “Άλλωστε”, συνέχισε η φωνούλα, “την έμφαση την δίνει το άλλο μισό της φράσης του: ‘Με όρους μόνιμης προσωπικής υγιεινής, όπου’, κατά πώς προσθέτει εμφατικά, ‘πιστεύω ότι όλοι θα προσαρμοστούν’”. Άφησα τη φωνούλα στο παραλήρημά της και άρχισα να σκέφτομαι. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έλεγε. Γιατί άραγε; Προβληματίστηκα πολύ κατά τη διάρκεια της πασχαλινής αργίας, αλλά μετά ξανάρχισε η τηλεργασία και -το ομολογώ- ξέχασα να αναλύσω παραπέρα τις... γραφές. Μέχρι που έπεσα πάνω στον Γεραπετρίτη. Μιλούσε στο κεντρικό δελτίο του Star για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και ξαφνικά, νά πάλι οι κανόνες της δημόσιας υγιεινής. Τέντωσα τις κεραίες μου. Διάολε, το alter ego του Μητσοτάκη είναι, κάτι θα ξέρει παραπάνω. "Η ζωή μας αισθάνομαι ότι δεν θα είναι ίδια, όταν, με το καλό, τον Μάιο θα βρεθούμε στη μεταβατική φάση προς την ομαλότητα. Έχει γίνει μέρος της δικής μας συνείδησης και του συλλογικού υποσυνείδητου ότι πλέον θα πρέπει να τηρούμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής”, άρχισε να λέει μέχρι να φτάσει στην κρίσιμη αναφορά στην καλή ατομική υγιεινή, την οποία συμπεριέλαβε αποφασιστικά στα στοιχεία τα οποία ούτως ή άλλως, κατά πώς είπε, θα τηρούμε.

Το πρόσωπό μου φωτίστηκε, έλαμψε, λες και μόλις το είχα πλύνει - αλήθεια λέω, το ένιωσα! Στη θέση της φωνούλας, άκουσα την -κάπως μονότονη, είναι αλήθεια- φωνή του Πέτσα: “Οι Έλληνες είναι πιο ενημερωμένοι. Τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, τηρούν τις αποστάσεις”. Μέρα παρά μέρα στο μπρίφινγκ το επαναλαμβάνει συνεχώς. “Ένα και ένα κάνουν δύο. Το λέει ο εκπρόσωπος, το λέει ο αντ’ αυτού, το λέει ο ηγέτης, τι δεν καταλαβαίνεις;” αναφώνησα τόσο δυνατά που κόντεψε να πεταχτεί από τον βραδινό του λήθαργο ο απέναντι γείτονας - η αλήθεια είναι ότι σε αυτές τις συνοικίες της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης οι αποστάσεις μεταξύ πολυκατοικιών δεν έχουν προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα, αλλά θα 'ρθουν οι πλειστηριασμοί και θα το λύσουν και αυτό... “Τι δεν καταλαβαίνεις;” ξαναφώναξα. “Είμαστε βρωμύλοι, μιαροί! Πόσο πιο ευγενικά να μας το πούνε δηλαδή; Τι θες, να ξαναρχίσουν να μιλάνε για λαουτζίκο, για sans culottes ή για Λαμπράκισσες ‘με μαύρες κάλτσες’, για κάτι ‘πτωχούς’ που τρέχοντας από χωράφι σε φάμπρικα και από εκεί σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις ιδρωκοπάνε και βρομάνε; Άσε που δεν τηρούνε και τις αποστάσεις;”...

Τελειώνουν αυτά, τελειώνεις και εσύ, αγαπητό ημερολόγιο καραντίνας. Πάνε οι πορείες, πάνε οι συγκεντρώσεις, πάει και η δουλειά (εκ περιτροπής τηλεργασία πια), πάει και η βρόμα. Το ‘πε και ο Γεραπετρίτης: “Ο σκοπός ήταν, συμμορφούμενοι προς τα μέτρα, να μπορέσουμε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας, να μπορέσουμε να ξαναβγούμε στην κοινωνία και την αγορά”. Ψώνια, ψώνια, ψώνια και ξανά ψώνια! Με τακτ, αποστάσεις και σαβουάρ βιβρ. Στην Ερμού, στο Κολωνάκι, στο Μιλάνο. “Στο Μιλάνο; Τρελάθηκες; Να ξανάρθει ο ιός;”. “(Ιερόσυλε) λαϊκιστή!”, ανέκραξε απελπισμένη η φωνούλα μέσα μου...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL