Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Θράσος χιλίων πιθήκων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θράσος χιλίων πιθήκων

Του Σχολαστικού

Από τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ έχει βουίξει ο τόπος με το σκόιλ ελικτικού και τα μέτζη του νέουκτη.

Εκτός φυσικά από τα κανάλια, όπου η συζήτηση γίνεται από περιορισμένα και ελεγχόμενα έως καθόλου.

Όλο αυτό είναι τόσο εξοργιστικό που δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις.

Να το πιάσεις από το ότι δεν δίνουν στα επιστημονικά επαγγέλματα 800 ευρώ που δίνουν στους άλλους; Και δίνουν 600 σε αυτούς και 420 στα ΚΕΚ;

Να το πιάσεις από το ότι, για να πάρουν τα χρήματα αυτά, οι άνθρωποι υποχρεώνονται να παρακολουθήσουν πράγματα που δεν τους ενδιαφέρουν;

Να το πιάσεις από το ότι τα ΚΕΚ παίρνουν 80 εκατομμύρια και οι μακροχρόνια άνεργοι 60;

Και μάλιστα όχι όλοι, γιατί, όπως είπε ο Άδωνις, οι περισσότεροι είναι απατεώνες που δουλεύουν μαύρα και το παίζουν άνεργοι.

Κάποια στιγμή, και αφού ο Τσίπρας και άλλοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν αναρτήσεις στο Twitter για τα μέτζη του νέουκτη, ο Βρούτσης αναγκάστηκε να απαντήσει. Ας δούμε τι είπε.

Πρώτον, ότι ο Τσίπρας δεν ξέρει πώς λειτουργεί η οικονομία, η αγορά και ο ελεύθερος ανταγωνισμός.

Δηλαδή ότι στην αγορά πουλιούνται και σκουπίδια. Και αν οι επιστήμονες έπεσαν σε σκουπίδια, φταίνε αυτοί που διάλεξαν τα σκουπίδια.

«Η επιλογή του παρόχου γίνεται από τον ίδιο τον καταρτιζόμενο» είπε ο Βρούτσης. Είναι λοιπόν οι ίδιοι οι καταρτιζόμενοι υπεύθυνοι γιατί επέλεξαν τους σκουπιδιάρηδες.

Τα ίδια είπε και την επόμενη ημέρα ο Άδωνις: μην μας σκοτίζετε, δεν επιλέγει η κυβέρνηση πού θα πάτε να καταρτιστείτε.

Θράσος χιλίων πιθήκων ονομάζεται αυτό.

Γιατί εδώ δεν έχουμε ελεύθερη προσφορά και ζήτηση. Δεν είναι καν φθηνότερα τα σκουπίδια, όπως συμβαίνει στην πραγματική αγορά.

Έχουμε αναγκαστική ζήτηση. Επιδοτούμενη από το κράτος.

Έχουμε λοιπόν ένα κράτος που αγοράζει σκουπίδια από τα ΚΕΚ και μάλιστα σε τιμή φιξ. Τι σχέση έχει αυτό με την αγορά και τον ελεύθερο ανταγωνισμό;

Ποιο από τα προϊόντα αυτά, που στοιχίζουν στο κράτος 420 ευρώ, θα πουλιόταν τόσο στην ελεύθερη αγορά; Όχι μόνο αυτά που δεν βγάζεις νόημα. Και όλα τα υπόλοιπα.

Λες και το κράτος που αγοράζει υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωμένο να τσεκάρει ποιοι είναι σκουπιδιάρηδες και ποιοι κάνουν κανονική δουλειά.

Αλλά μαγκέψανε οι ταλιμπαν της ελεύθερης αγοράς και πάνε να μας βγούνε κι από πάνω.

Είπε επίσης ο Βρούτσης: «Τα λεφτά είναι από τα ΕΣΠΑ». Άρα τι σας κόφτει;

Ωραίος. Τα λεφτά από τα ΕΣΠΑ τα έχουμε για πέταμα. Εύγε οι άριστοι.

Αυτό, εκτός από αριστεία, είναι και ψέμα. Τα λεφτά δεν είναι από τα ΕΣΠΑ. Ελπίζουν ότι θα τα χώσουν στα ΕΣΠΑ κάποια στιγμή.

Είπε επίσης ότι «τυχόν αστοχίες θα ελεγχθούν». Διότι πριν το κράξιμο δεν υπήρχε λόγος να ελεγχθούν. Ούτε μάθαμε ποιος ελέγχθηκε και τι ακριβώς του κάνανε.

Αλλά σε κάθε περίπτωση οι μαδούροι να μην μιλάνε γιατί κόστισαν στη χώρα 200 δισ. ευρώ κ.λπ. Αυτή είναι η θρασύτατη απάντηση του Βρούτση.

Μπορεί βεβαίως η συζήτηση για τα μέτζη του νέουκτη να είναι εξαιρετικά διασκεδαστική, το πρόβλημα όμως είναι πολύ σοβαρότερο.

Γιατί ακόμα και τα προγράμματα που δεν είχαν καφρίλες, δεν ήταν σκουπίδια και είχαν περάσει από μια στοιχειώδη επιμέλεια, ήταν χαμηλοτάτου επιπέδου και απολύτως αχρείαστα γι' αυτούς που υποχρεώθηκαν να τα παρακολουθήσουν.

Η «αρχειοθέτηση εγγράφων σε φακέλους» είναι κατάρτιση για χιμπατζήδες.

Συμβαίνουν λοιπόν τα εξής: Πρώτον, έχουμε μια βαθύτατα προσβλητική συμπεριφορά απέναντι σε δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες. Που τους την λένε κι αποπάνω επειδή δεν έκαναν καλή επιλογή.

Δεύτερον, έχουμε μια τεράστια πελατειακή μπίζνα με τα ΚΕΚ, θηριώδη και προσβλητική, εν μέσω κρίσης. Την οποία όλοι προσπαθούν να κάνουν ότι δεν βλέπουν. Αυτό κανονικά θέλει Προανακριτική.

Τρίτον, έχουμε μια αρπαχτή 80 εκατομμυρίων, στην οποία το κράτος δεν ασκεί οποιονδήποτε έλεγχο εν ονόματι της ελεύθερης αγοράς. Παρ' όλο που τα λεφτά αυτά είναι του Δημοσίου. Ή της Ευρώπης, έστω. Και αυτά λεφτά είναι.

Και, τέταρτον, έχουμε εκφυλισμό της έννοιας της κατάρτισης. Γιατί η πραγματική κατάρτιση προϋποθέτει διάγνωση των εκπαιδευτικών αναγκών. Δηλαδή τι πραγματικά χρειάζονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να κάνουν πιο καλά τη δουλειά τους.

Προϋποθέτει σχεδιασμό των προγραμμάτων κατάρτισης ως προς το περιεχόμενό τους.

Και προϋποθέτει και έλεγχο των φορέων. Και πιστοποίησή τους, ότι μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά. Γιατί είδατε ποιοι μαζεύονται όπου σκορπάει χρήματα το κράτος.

Αλλά τώρα κυβερνάνε οι άριστοι, μην γινόμαστε σχολαστικοί.

Ο σχολαστικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL