Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
«Κατώτεροι των περιστάσεων»; Μην είμαστε αθώοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Κατώτεροι των περιστάσεων»; Μην είμαστε αθώοι

Ή να τις αντιλαμβάνεται και να μην μπορεί να κάνει κάτι περισσότερο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι κάποιοι θεωρούν την οικονομική καταστροφή που έρχεται ως ευκαιρία για να ενισχύσουν τη θέση τους. Και επομένως μια χαρά ανάλογοι των περιστάσεων είναι, απλώς ενεργούν σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα.

Οι πρόχειροι υπολογισμοί που δημοσιεύονται αυτή τη στιγμή προβλέπουν ότι η πανδημία θα προκαλέσει την απώλεια 25 εκατ. θέσεων εργασίας. Είναι προφανές ότι αυτό αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η Ε.Ε. είναι μια από αυτές. Και μια τέτοιας έκτασης καταστροφή δεν θα ρίξει απλώς στα τάρταρα την αγορά εργασίας και τους μισθούς. Βρίσκονται εκεί ήδη.

Το παραπάνω είναι ότι δημιουργεί εξαιρετικές συνθήκες για ριζική αναδιάρθρωση. Ευρύτερη ίσως και ακόμα πιο άδικη από αυτή που ξεκίνησε τη δεκαετία του ‘90.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά εργασίας είναι ήδη κατακερματισμένη. Η βασική επιδίωξη, αυτή τη στιγμή, όπως την έχει διακηρύξει και η Φον Ντερ Λάιεν, είναι η «παράταση του εργασιακού βίου» και ο «εξορθολογισμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων». Και τι πιο πρόσφορο για τέτοιες μεταρρυθμίσεις από μια αγορά εργασίας βομβαρδισμένη με τεράστια ποσοστά δομικής ανεργίας.

Μην είμαστε αφελείς λοιπόν. Αυτοί που καθορίζουν την πολιτική της Ευρώπης σκέφτονται ήδη την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτό όσοι πλήττονται σήμερα πρέπει να δράσουν πιο αποφασιστικά και πιο επιθετικά.

Το «κατώτεροι των περιστάσεων» είναι αυτοεξαπάτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL