Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Το "Μένουμε σπίτι" για τους Ρομά μοιάζει με κοροϊδία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΤΑ ΨΙΛΑ / Το "Μένουμε σπίτι" για τους Ρομά μοιάζει με κοροϊδία

Το σύνθημα των ημερών «Μένουμε σπίτι» για τους Ρομά μοιάζει με κοροϊδία, αφού χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα διαμένουν σε καταυλισμούς και παράγκες, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε χθεσινή του ανακοίνωση με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ρομά.

Μια συμβολική ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων εις βάρος των Ρομά που βρίσκει αυτό το κομμάτι του πληθυσμού αφημένο στο περιθώριο της πανδημίας, γιατί, πέρα από μια γενικόλογη αναφορά του υφυπουργού Εσωτερικών στις 22 Απριλίου, η Πολιτεία δεν έχει λάβει το παραμικρό μέτρο για την προστασία τους και οι Ρομά αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Το «Μένουμε σπίτι» για τους Ρομά μοιάζει με κοροϊδία, αφού οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι δραματικές καθώς πολλοί άνθρωποι συμβιώνουν σε πολύ μικρούς και ακατάλληλους χώρους, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και χώρους υγιεινής.

Το «Μένουμε σπίτι» για τους Ρομά μοιάζει με κοροϊδία, αφού οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονται ως μικροπωλητές διαφόρων ειδών στις λαϊκές αγορές, μετά το κλείσιμο των οποίων έχουν μείνει ουσιαστικά χωρίς δουλειά, άρα χωρίς εισόδημα.

Το «Μένουμε σπίτι» για τους Ρομά μοιάζει με κοροϊδία, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αποκλεισμένη από τις οικονομικές ενισχύσεις και τα όποια επιδόματα της Πολιτείας και καταδικασμένη στη φτώχεια.

Οι θολές υποσχέσεις του κ. Λιβάνιου δεν είχαν προφανώς κανένα αντίκρισμα και στερούνταν περιεχομένου καθώς οι Ομοσπονδίες των Ρομά καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης για την προστασία και την επιβίωσή τους εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Όσο για την εξαγγελία του κ. Θεοδωρικάκου πως “το ποσό των 2.255.000 ευρώ θα κατανεμηθεί σε 98 δήμους της χώρας για προμήθειες υλικού καθώς και λοιπών υπηρεσιών συναφών με την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά”, που βρίσκονται στους 98 δήμους της χώρας, μάλλον έχει μείνει στα χαρτιά, καθώς οι Ρομά υποστηρίζουν πως μέχρι σήμερα δεν έχουν την παραμικρή βοήθεια από πλευράς Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Ρομά αποτελούν μονάχα ένα κομμάτι των αποκλεισμένων και ξεχασμένων από τα μεγάλα λόγια του επιτελικού κράτους και το «Μένουμε σπίτι» μοιάζει με κοροϊδία γι' αυτούς και όλους όσοι ακόμη ζουν εκτός του τηλεοπτικού κάδρου των ημερών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL