Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Να «ενοχοποιήσει» την κριτική στα νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά μέτρα επιχειρεί το Μαξίμου / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απειλεί με Μνημόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να «ενοχοποιήσει» την κριτική στα νεοφιλελεύθερα κυβερνητικά μέτρα επιχειρεί το Μαξίμου / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απειλεί με Μνημόνιο

Τη μάσκα του «αντιμνημονιακού» κατηγόρου της αντιπολίτευσης φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο φόντο της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης ελέω... κορωνοϊού.

«Όσοι σήμερα σπεύδουν να ζητούν ατελείωτες παροχές είναι σαν να στέλνουν από σήμερα την Ελλάδα σε νέο Μνημόνιο» υποστήριξε ο πρωθυπουργός την Πέμπτη στη Βουλή επιδιώκοντας να αποστείλει διπλό μήνυμα. Αφενός ότι η κυβέρνηση, με την αμέριστη συνδρομή των φίλιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, θα επιδιώξει να «ενοχοποιήσει» την πολιτική κριτική που ασκείται στις νεοφιλελευθέρες επιλογές της. Αφετέρου ότι το δημοσιονομικό «μαξιλάρι ασφαλείας» -που αποτελεί παρακαταθήκη της προηγούμενης κυβέρνησης- θα παραμείνει ερμητικά κλειστό παρά τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να βάλει «τελεία» στη φιλολογία περί σύναψης νέου Μνημονίου αν επεκταθεί ο χρονικός ορίζοντας της υγειονομικής κρίσης. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει προϊδεάσει για νέες σκληρές αποφάσεις διαμηνύοντας ότι «δεν είμαστε στην αρχή του τέλους. Είμαστε, ίσως, στο τέλος της αρχής».

Προετοιμασία πριν την... καταιγίδα;

Στελέχη της κυβέρνησης έχουν προλειάνει το έδαφος για μέτρα «μνημονιακής κοπής». «Στον σχεδιασμό που έχουμε έως τώρα δεν προβλέπεται περικοπή συντάξεων και μισθών στον δημόσιο τομέα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει όμως πώς θα εξελιχθεί η πανδημία. Η στάση μας θα επαναξιολογηθεί τον Μάιο» δήλωνε, στις αρχές της εβδομάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιδιώκοντας να προλειάνει το έδαφος για νέο κύμα σαρωτικών περικοπών.

Επιπλέον, ο Γιώργος Κύρτσος, αφού υπολόγισε ότι «τα χρήματα ενίσχυσης από πλευράς κυβέρνησης φτάνουν μέχρι τον Μάιο, το πολύ μέχρι τον Ιούνιο», ανέφερε με ωμό τρόπο ότι «δεν αποκλείεται καθόλου να γίνουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις”. O ευρωβουλευτής της Ν.Δ., επιχειρώντας διάχυση πολιτικών ευθυνών για τις πιθανές αντικοινωνικές κυβερνητικές αποφάσεις, αξίωσε «εθνική συνεννόηση από τα πολιτικά κόμματα» προκειμένου «να ξεπεραστεί η επερχόμενη καταστροφή».

Το «όχι» και οι σιβυλλικές αναφορές περί νέου Μνημονίου

Ο κρότος των αντιδράσεων που πυροδότησαν οι προαναφερθείσες δηλώσεις θορύβησε τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου. Την επόμενη ημέρα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με ένα ξερό «όχι» απάντησε ο Στ. Πέτσας σε ερώτημα «αν μετά τον Ιούνιο υπάρχει το ενδεχόμενο περικοπών συντάξεων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο δεν εμφανίστηκε το ίδιο «κοφτός» και απόλυτος στο ερώτημα της «Α» για το αν ελλοχεύει ο κίνδυνος νέος Μνημονίου για τη χρηματοδότηση της χώρας μετά το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, που αποτελεί τον χρονικό ορίζοντα του κυβερνητικού οικονομικού σχεδιασμού. «Σκληροί όροι και προϋποθέσεις υπάρχουν όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε κανένα τέτοιο σενάριο» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε δε ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τα μέτρα που απαιτούνταν και όσον αφορά την υγειονομική κρίση και όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας της. Δεν μιλάμε για μια κρίση μεμονωμένη μιας χώρας αλλά για μια πανδημία η οποία αντιμετωπίζεται συνολικά και στα κοινά προβλήματα απαιτούνται κοινές λύσεις. Επομένως δεν εξετάζεται τίποτε από αυτά”.

Δεν περνά ωστόσο απαρατήρητη η κυβερνητική απροθυμία να αξιοποιηθεί το «μαξιλάρι ασφαλείας» προς όφελος των πληττόμενων πολιτών. «Είναι χρήματα των Ελλήνων πολιτών και θα τα διαφυλάξουμε» έχει επισημάνει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενισχύοντας τη σεναριολογία περί αξιοποίησης του αποθέματος ρευστότητας για την απορρόφηση πιθανών κλυδωνισμών του τραπεζικού συστήματος.

Κυβερνητικά στελέχη στις δημόσιες αναφορές τους εστιάζουν στο γεγονός ότι «σε εθνικό επίπεδο ξεδιπλώσαμε μέτρα 6,8 δισ. ευρώ, της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης», παρακάμπτοντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία) λαμβάνουν μέτρα που αγγίζουν το 10% του ΑΕΠ τους!

Κλειστά αυτιά στο αίτημα για μόνιμες προσλήψεις

Συν τοις άλλοις, οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν να κωφεύουν στα εναγώνια αιτήματα των υγειονομικών και της αντιπολίτευσης για διενέργεια μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN, ισχυρίστηκε δε ότι «το σύστημα Υγείας μας πάει πάρα πολύ καλά παρότι έχει βγει η Ελλάδα από μια δεκαετή οικονομική κρίση». Λίγες ώρες πριν τις πρωθυπουργικές διθυραμβικές αναφορές, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος είχε εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις 7 Απριλίου λόγω «των τραγικών ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού»...

Αποθέωση ιδιωτικού τομέα

Ένα 24ωρο μετά, ο Κ. Μητσοτάκης, αφού εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ξανά την ευγνωμοσύνη του «για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες», αποθέωσε «τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα». Ισχυρίστηκε δε με νόημα πως «ιδίως στον τομέα της Υγείας φάνηκε ότι η συνεργασία αυτή μπορεί να παράγει ένα καλύτερο αποτέλεσμα υπέρ του πολίτη»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL