Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Κυνικός ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε ερώτηση της "Α": / Ιδεοληψία η ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυνικός ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σε ερώτηση της "Α": / Ιδεοληψία η ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στο ΕΣΥ!

Στο ερώτημα της “Αυγής” "πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι ο λόγος που δεν κάνετε μόνιμες μαζικές προσλήψεις υγειονομικών στο ΕΣΥ είναι γιατί θέλετε να ξεπεράσετε την κρίση με τετράμηνες και με διετούς διάρκειας συμβάσεις, έτσι ώστε να υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, μέσω ΣΔΙΤ και μετατρέποντας σε ΝΠΙΔ τα δημόσια νοσοκομεία;" ο Β. Κοντοζαμάνης απάντησε:

"Το επιχείρημα ότι δεν κάνουμε μόνιμες προσλήψεις προκειμένου να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Υγείας, επιτρέψτε μου να πω ότι η ανθρώπινη ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τις ιδεοληψίες αυτές".

Σύμφωνα με τον Β. Κοντοζαμάνη, η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και κάνει οτιδήποτε προκειμένου να εξασφαλιστεί το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας στις κρίσιμες αυτές μέρες και να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες Υγείας σε κάθε πολίτη.

Ελεγχόμενη η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σοβαρή και συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας από τον νέο κορωνοϊό και τη νόσο που προκαλεί, υπογράμμισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα η πορεία της πανδημίας παραμένει ελεγχόμενη και ότι οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντικές.

Η γρήγορη, συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων γλιτώνει αυτή τη στιγμή την πατρίδα μας από μια απίστευτη επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας και από έναν σημαντικό αριθμό θανάτων, τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την επαγρύπνηση και την προσεκτική τήρηση των μέτρων.

74 νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της νόσου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκαν 74 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 966. Όπως ανακοίνωσε, από αυτούς τους ασθενείς 66 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, όπου διασωληνωμένοι είναι 65.

Το 86% είναι άντρες και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα. Επίσης, ανέφερε ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών του ιού είναι πλέον 28, στην πλειονότητά τους άνδρες (23), με μέση ηλικία των θανόντων τα 73 έτη και το 89% με υποκείμενο νόσημα ή είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

Επιπλέον, ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι 52 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο, καθώς και ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί 13.477 διαγνωστικά τεστ.

Μικρές νίκες, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται

Ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε με χαρά στο γεγονός ότι χθες τέσσερις ασθενείς, ηλικίας από 52 έως 67 ετών, αποσωληνώθηκαν. "Μπορώ να πω ότι κερδίζουμε μικρές νίκες κάθε μέρα, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται" ανέφερε χαρακτηριστικά ευχαριστώντας τους συναδέλφους του υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των 52 έως 67 ετών, οι δύο από τους τέσσερις είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα υγείας, όλοι έπαιρναν κατάλληλη αντιική θεραπεία σχετικά με τη θεραπεία, αλλά ελέγχεται η χρήση φαρμάκων, τα οποία έχουν αποτελεσματικότητα για τον ιό με βάση μοντέλα από εργαστηριακά πειράματα και προτείνεται η χρήση των σκευασμάτων αυτών και στην πατρίδα μας για τους ανθρώπους στα νοσοκομεία.

"Να σεβαστούν την καραντίνα όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό"

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη της αυστηρής τήρησης της καραντίνας, ιδίως για τους ανθρώπους που επιστρέφουν από χώρες με υψηλό αριθμό περιπτώσεων της νόσου, καλώντας τους να αποφύγουν συμπεριφορές που εκθέτουν σε κίνδυνο τη ζωή συνανθρώπων τους.

Σχετικά με τα ειδικά τεστ αντισωμάτων, ο Σ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από τον πληθυσμό σ' αυτή τη φάση, γιατί δεν είναι διαγνωστικά της νόσου και η προτεραιότητα που δίνεται είναι για τον μοριακό έλεγχο της νόσου.

Όπως εξήγησε, ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου μπορεί να δώσει το λάθος μήνυμα και μετά να υιοθετηθεί μια ανεύθυνη συμπεριφορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL