Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Όταν η ΔΕΗ ήρθε σπίτι...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όταν η ΔΕΗ ήρθε σπίτι...

Δευτέρα 23 Μαρτίου, πρώτη μέρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και στις 9.30 το πρωί ακούγεται το κουδούνι της πόρτας. Πετάγομαι ανήσυχη από τη θέση μου, προσπαθώντας να σκεφτώ τι να κρύβει άραγε αυτός ο σχεδόν ξεχασμένος ήχος, αφού τόσες μέρες τώρα, με την έξαρση του κορωνοϊού και τον εγκλεισμό στο σπίτι, κουδούνι δεν χτυπούσε.

Αρχίζω να κατεβαίνω βιαστικά τις σκάλες. Φτάνω στο κεφαλόσκαλο και διακρίνω έξω από την πόρτα εισόδου μια απροσδιόριστου φύλου φιγούρα, λιγνή και μετρίου αναστήματος, αόρατη σχεδόν, καθώς έμοιαζε να έχει βουλιάξει μέσα στο τεράστιο προστατευτικό μπουφάν, που έμοιαζε με σκάφανδρο βουτηχτή. Κόκκινο σκουφί και ασορτί γάντια, μάσκα, γυαλιά κι ένα ντοσιέ με χαρτιά στο χέρι.

«Από τη ΔΕΗ για τη μέτρηση» ακούγεται η φωνή. Με πιάνει πανικός. Και τώρα; Πώς να ανοίξω; Ούτε μάσκα, ούτε γάντια, ούτε τίποτα. Ακόμα φορούσα νυχτικό και παντόφλες. Τρέχω στο ισόγειο, όπου η μητέρα ατάραχη συνέχιζε τις δουλειές της. Ενημερώνω με εμφανές άγχος ότι ήρθαν από τη ΔΕΗ για να μετρήσουν!

- «Το ξέρω, το άκουσα» απαντά ψύχραιμη η μητέρα σπρώχνοντας με το πόδι ένα τεράστιο κιβώτιο που είχε ετοιμάσει για να στείλει στην αδελφή μου στην άλλη άκρη της χώρας. Δεύτερο σοκ αυτό.

- «Θα έρθει άνθρωπος από ταχυδρομική εταιρεία σήμερα, πρώτη ημέρα απαγόρευσης, για να πάρει πακέτο; Και με τη ΔΕΗ τι θα κάνουμε;».

- «Θα πάω να της ανοίξω» απαντά η μητέρα.

- «Μα καλά, εδώ δεν βγαίνεις να ποτίσεις τα λουλούδια, θα πας να ανοίξεις στη ΔΕΗ; Δώσε μου μια μάσκα να πάω εγώ».

- «Στάσου να σου φέρω μία».

- «Αυτή δεν τη φορούσες εσύ;».

- «Ε, και λοιπόν; Μια στιγμή την έβαλα!».

Φεύγω τρέχοντας να βρω τη δική μου από τον πάνω όροφο ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στη φιγούρα που περίμενε υπομονετικά να μπει για να μετρήσει τα ρολόγια της ΔΕΗ. Τι extreme sport κι αυτό, σκέφτηκα, επίσκεψη κατ’ οίκον για μέτρηση. Φορώντας τη μάσκα και κουκουλωμένη με τη μάλλινη εσάρπα, συμφιλιωμένη με το νυχτικό και τις παντόφλες, ανοίγω σχεδόν έντρομη κρατώντας την πρέπουσα απόσταση.

Τρομάζω, αλλά δεν το δείχνω. Η υπάλληλος καταγράφει γρήγορα τον έναν μετρητή. Με τον διπλανό αντιμετωπίζει πρόβλημα, δεν φτάνει να δει και τη διευκολύνω κλείνοντας την πόρτα. Και τότε συνειδητοποιώ πως μπορεί να υποδέχτηκα τον κορωνοϊό στο σπίτι. Μαζί με την υπάλληλο της ΔΕΗ! Φοβάμαι, αλλά και ντρέπομαι την ίδια ώρα για τη σκέψη μου.

- «Κοιτάω, μετράω και φεύγω» λέει εκείνη, φανερά αγχωμένη. Η μάσκα της άφηνε ακάλυπτη τη μύτη. Και εκεί που ήμουν έτοιμη να της πω ότι πρέπει να προσέχει, να την καλύψει, τελειώνει με συνοπτικές διαδικασίες την καταγραφή και γλιστράει έξω από την πόρτα.

Σε παρόμοιες επισκέψεις, πολλά χρόνια πριν, τρατάραμε τους υπαλλήλους κι ένα ποτήρι νερό ή ακόμα και τους προσκαλούσαμε στο σαλόνι να τους τρατάρουμε γλυκό, νεραντζάκι ή περγαμόντο, της εποχής. Που δεν προλάβαμε να φτιάξουμε φέτος!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL