Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΩΡΑ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ / Αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς, αρκούνται στις εκκλήσεις για εθελοντές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΩΡΑ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ / Αρνούνται να προσλάβουν γιατρούς, αρκούνται στις εκκλήσεις για εθελοντές

Ένα μήνα μετά την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας η κυβέρνηση φαίνεται να αρκείται στη διαχείριση της κρίσης στη λογική της πρόληψης διά των μέτρων περιορισμού, χωρίς να προχωρά στην αποφασιστική ενίσχυση του ΕΣΥ.

Την ίδια ώρα, παρότι οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζουν την ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, στην Ελλάδα αυτό μοιάζει προνόμιο για λίγους, ενώ παραμένει αναξιοποίητο το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που διαθέτει εξοπλισμό και τεχνολογία για έλεγχο περίπου 1.000 δειγμάτων την ημέρα.

Αρνούνται τα μαζικά διαγνωστικά τεστ

"Η κυβέρνηση επιμένει μόνο σε περιοριστικά μέτρα και δεν έχει κάνει ούτε ένα βήμα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας" σημείωσε χθες με δήλωσή του ο Αλ. Χαρίτσης. "Αρνείται να προσλάβει άμεσα γιατρούς και απευθύνει εκκλήσεις για εθελοντές. Αρνείται να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων" υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα καταγγέλλει την κυβέρνηση πως "αρνείται να κάνει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως γίνεται σε άλλες χώρες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας".

Όπως επισημαίνει, αντ’ αυτού ο ΕΟΔΥ καλεί όσους έχουν συμπτώματα κορωνοϊού να μένουν στο σπίτι τους χωρίς κατ' οίκον παρακολούθηση, "με τους δύο χθεσινούς τραγικούς θανάτους να αποτελούν μία μακάβρια προειδοποίηση".

"Αρνείται, τέλος, να προμηθεύσει με εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, που μπορεί να κάνει έως 1.000 τεστ την ημέρα, αλλά φροντίζει την ίδια ώρα να πληρώσει 30 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές για να μπορούν να κάνουν το τεστ διάγνωσης όσοι έχουν να πληρώσουν" σημειώνει επίσης ο Αλ. Χαρίτσης.

"Όλα αυτά πλέον δεν συνιστούν απλώς ολιγωρία της κυβέρνησης, αλλά επικίνδυνη ιδεοληψία που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές" κατέληξε.

Τραγική προειδοποίηση οι δύο που πέθαναν στο σπίτι αβοήθητοι

"Δεν κάνουν ούτε όσα μπορούν ούτε όσα χρειάζονται σ’ αυτή τη φάση" υπογράμμισε με δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδ. Ξανθός. Ο τέως υπουργός Υγείας επισήμανε ότι συνεχίζεται η ανεπάρκεια των μέσων ατομικής προστασίας των υγειονομικών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε:

* Μεγάλη καθυστέρηση και ανεπάρκεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό - παραϊατρικό προσωπικό.

* Κραυγαλέα έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού για μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

* Επιχειρησιακά προβληματική μη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, ΤΟΜΥ, ΠΠΙ, ΠΙ) στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

"Τα δύο περιστατικά συμπολιτών μας που πέθαναν αδιάγνωστοι και αβοήθητοι στα σπίτια τους ήταν μια τραγική προειδοποίηση" σημείωσε ο Ανδ. Ξανθός υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναπτυχθούν υπηρεσίες κατ’ οίκον παρακολούθησης και φροντίδας ευπαθών ομάδων.

Γνωστό το σχέδιο για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Ο Ανδ. Ξανθός υπογράμμισε ακόμη την ενίσχυση και αξιοποίηση όλων των δημόσιων εργαστηρίων των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των ερευνητικών ιδρυμάτων, του ΕΚΕΑ (Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας), που έχουν πιστοποιημένη εμπειρία στις μοριακές τεχνικές (real time PCR), με στόχο τη μέγιστη δυνατή διενέργεια αξιόπιστων εξετάσεων μέσα από το δημόσιο σύστημα και πάντα με βάση την κλινική κρίση του θεράποντος γιατρού.

Ειδικότερα για το ΕΚΕΑ υπογράμμισε πως διαθέτει εξοπλισμό και τεχνολογία συγκεντρωτικού μοριακού ελέγχου του αίματος για ιούς με μεγάλη δυναμικότητα και πρότεινε την αξιοποίησή του για ταχύ και μαζικής κλίμακας έλεγχο του κορωνοϊού, δηλαδή περίπου 1.000 δείγματα την ημέρα. "Είναι σχέδιο γνωστό στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί" τόνισε.

Ίδιο πρωτόκολλο σε ιδιώτες και ΕΣΥ

Ο Ανδ. Ξανθός πρόσθεσε ότι για όσες εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να συνταγογραφούνται με το ίδιο πρωτόκολλο που ισχύει και στο ΕΣΥ και να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση την κοστολόγηση που έχει γίνει από το ΚΕΣΥ. "Και όχι όπως σήμερα να γίνονται ανεξέλεγκτα και να πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες".

Ενίσχυση των ΜΕΘ, όχι χαριστικές ρυθμίσεις

Αναφορικά με το κρίσιμο θέμα των ΜΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι προέχει η ενεργοποίηση του μέγιστου δυνατού αριθμού κρεβατιών εντατικής θεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία με ενίσχυση σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αλλά με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Όπως εξήγησε ο τέως υπουργός Υγείας, πρέπει να υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της υποδομής των στρατιωτικών νοσοκομείων και επίταξης όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. "Ο στόχος είναι να μην χρειαστεί η επίταξη, ελέγχοντας τη διασπορά του ιού, περιορίζοντας τον απόλυτο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και ενδυναμώνοντας τις δημόσιες ΜΕΘ" υπογράμμισε.

Επισήμανε ωστόσο ότι, εφόσον αυτό χρειαστεί, "προφανώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια βλαπτική για το δημόσιο συμφέρον συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές". Σημειώνεται πως η ημερήσια αποζημίωση για κλίνη ΜΕΘ είναι συγκεκριμένη, υπάρχει πλαφόν (800 ευρώ) και προβλέπεται από τον ΕΚΠΥ (κανονισμό παροχών υγείας) του ΕΟΠΥΥ.

"Είναι λοιπόν προκλητικός ο διπλασιασμός του νοσηλίου που προβλέφθηκε στην πρόσφατη ΠΝΠ. Και μάλιστα με έναν συντελεστή (2,09) που αφορά νοσηλεία αλλοδαπών ασθενών μη μόνιμων κατοίκων της χώρας" σημείωσε ο Ανδ. Ξανθός.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΑΚΙ ΣΤΟΥΣ ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ

Είπαμε σε Κικίλια - Χαρδαλιά πώς μπορούν οι 600 κλίνες ΜΕΘ να γίνουν 1.200

"Αρπαχτή σε συνεργασία με τα τρωκτικά του ιδιωτικού τομέα" καταγγέλλει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ρωτάει: "Την ώρα που πρέπει να κάνουν το τεστ το υγειονομικό προσωπικό και αυτοί με συμπτώματα και το Δημόσιο δεν μπορεί, πού βρίσκουν οι ιδιώτες τα αντιδραστήρια;".

Για άλλη μια "αρπαχτή σε συνεργασία με τα τρωκτικά του ιδιωτικού τομέα" μίλησε ο Π. Πολάκης στο Κόκκινο 105,5. Όπως σημείωσε, οι ιδιωτικές κλινικές έως τώρα δεν ήθελαν να δίνουν κρεβάτια ΜΕΘ στο σύστημα, όμως τώρα τα δίνουν για 1.600 ευρώ αντί 800 ευρώ. "Την ώρα που πρέπει να κάνουν το τεστ το υγειονομικό προσωπικό και αυτοί με συμπτώματα και το Δημόσιο δεν μπορεί, πού βρίσκουν οι ιδιώτες τα αντιδραστήρια;" αναρωτήθηκε αναφέροντας πως αυτό γίνεται με επιχορήγηση 30 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.

"Η γυναίκα που πέθανε στην Καστοριά δεν έκανε τεστ, αλλά η ανθυποσελέμπριτι λέει ‘το έκανα’ και βάζει και φωτογραφία στο Instagram, είναι να τρελαίνεσαι" τόνισε χαρακτηριστικά ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Σημείωσε δε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξηγήσει στον Β. Κικίλια και τον Β. Χαρδαλιά πως σε μία εβδομάδα μπορούν τα 550-600 κρεβάτια σε ΜΕΘ να γίνουν να γίνουν 1.200.

Στ. Βαρδαρός: Να ορίζει ο ΕΟΔΥ ποιος ελέγχεται

Να εγκρίνει ο ΕΟΔΥ κάθε πρόσωπο που ελέγχεται με τα ίδια κλινικά κριτήρια με το ΕΣΥ, τόνισε ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός μιλώντας στο Κόκκινο. "Δεν είναι δυνατόν να διατίθεται κονδύλι 30 εκατ. ευρώ για αποζημίωση ιδιωτικών εργαστηρίων που κάνουν τεστ κορωνοϊού με μόνο κριτήριο τη δυνατότητα πληρωμής, την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν έχει επάρκεια για να κάνει στρατηγικό έλεγχο κρουσμάτων" είπε χαρακτηριστικά.

"Δεν μπορεί να μην έχει το ΕΣΥ για στρατηγικό έλεγχο και οι ιδιώτες να κάνουν τεστ με κέρδος σε όποιον πληρώνει" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ τα κοστολόγησε πλέον περίπου στα 90 ευρώ, χαρακτηρίζοντας όμως προβληματικό το κονδύλι αποζημίωσης ιδιωτών των 30 εκατ. ευρώ.

"Πρέπει να δίνει ο ΕΟΔΥ ή άλλος κεντρικός έλεγχος τα κλινικά κριτήρια και το ΟΚ για να ελεγχθεί πολίτης και σε ιδιωτικά εργαστήρια, να μην τα κάνουν όποιοι μπορούν ενώ περιμένει απλώς να αρρωστήσει όποιος δεν έχει χρήματα" τόνισε.

Δεν διαψεύδουν τον διπλασιασμό οι ιδιωτικές κλινικές

Για αναληθή και ανακριβή δημοσιεύματα κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, χωρίς να διαψεύδεται ο διπλασιασμός του μισθώματος για τις ΜΕΘ. "Στο πλαίσιο των έκτακτων αυτών συνθηκών το Ελληνικό Δημόσιο έχει έμμεσα δεσμεύσει ένα μεγάλο μέρος των κλινών μας. Μικρό κομμάτι αυτών, αλλά εξαιρετικά πολύτιμο για την ζωή των συμπολιτών μας, είναι οι πλήρως εξοπλισμένες κλίνες των ΜΕΘ" αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

"Οι ιδιωτικές κλινικές μαζί με το σύνολο σχεδόν των ιδιωτικών επιχειρήσεων έχουν υποστεί τεράστια ζημιά" σημειώνεται επισημαίνοντας πως παρ’ όλα αυτά "διατηρούμε όλα μας τα τμήματα στελεχωμένα και σε πλήρη ετοιμότητα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL