Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Και μετά; Η πανδημία της ανεργίας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Και μετά; Η πανδημία της ανεργίας;

ΜΠΟΡΕΙ η χώρα μας να αντέξει σε έναν μαραθώνιο παγκόσμιας δοκιμασίας με άγνωστη διάρκεια για την υγεία και την οικονομία; Τι εφόδια έχει; Έχει την αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο περιφρονημένο και υποχρηματοδοτούμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πουθενά ακόμη δεν είδαμε πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα της Υγείας αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο.

ΠΩΣ όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η σύνθετη κρίση που δοκιμάζει τη ζωή των πάντων, όταν ένα παγκόσμιο ζήτημα δεν έχει απάντηση από μια αντίστοιχη παγκόσμια διακυβέρνηση, την οποία κατήργησε ο αμερικανικός παράγοντας μονομερώς;

ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ η υγεία. Ναι, αλλά. Αν ο περιφρονημένος από την πολιτική ηγεσία δημόσιος τομέας δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος; Αν βρισκόμαστε στην αρχή μιας πανδημίας που θα διαρκέσει πολύ; Για παράδειγμα το επιδημιολογικό ινστιτούτο της Γερμανίας «Ρόμπερτ Κοχ» εκτίμησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο χρόνια!

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ εμπόριο ήδη υπολειτουργεί προκαλώντας σοβαρές ελλείψεις σε όλη την κλίμακα της παραγωγικής διαδικασίας. Κλάδοι που στηρίζονται σε εισαγόμενες πρώτες ύλες, εξαρτήματα, συσκευές και μηχανήματα, φάρμακα, λιπάσματα θα απειληθούν με κατάρρευση.

Η ΑΝΕΡΓΙΑ λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό 3%, υπολογίζουν ότι, αν η πανδημία παραταθεί, η ανεργία ενδέχεται να ξεπεράσει και το 20%! Δεν είναι τυχαίο ότι στο μήνυμά της προς τους Γερμανούς η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε: «Η κατάσταση είναι σοβαρή και η έκβασή της ανοιχτή. Είναι ίσως πιο σοβαρή και από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο»!

ΤΟ ΕΧΕΙ κατανοήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, που καταναλώνεται σε καθημερινά διαγγέλματα; Η διακυβέρνηση μιας χώρας με υπεύθυνο τρόπο δεν είναι υπόθεση εικόνας. Είναι υπόθεση πρόβλεψης και δράσης.

ΚΑΙ ΕΔΩ σε εμάς, όπου η ανεργία σήμερα πιθανόν να έχει ξεπεράσει το 20%, ποιο θα είναι το τέρμα; Θα δώσει εντολή ο πρωθυπουργός να μειωθεί; Θα φέρει έξτρα επενδύσεις ο Άδωνις; Θα κάνει παρεμβάσεις υπέρ των εργαζομένων ο Βρούτσης; Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να μην δοθεί εφέτος το δώρο του Πάσχα, αλλά μετά ο καλός πρωθυπουργός έδωσε άλλη μια εντολή: να δοθεί το δώρο, και μάλιστα στο ακέραιο, αλλά προς το καλοκαίρι! Ωραίο παιχνίδι.

ΜΠΟΡΟΥΝ οι επιχειρήσεις, μεγάλες μεσαίες και μικρές, παραμένοντας κλειστές, δηλαδή χωρίς έσοδα, να σηκώσουν επί μακρόν το βάρος της καταβολής των μισθών; Και καλά όσες έχουν αποθεματικό. Όσες δεν έχουν πώς θα ανταποκριθούν; Θα απαγορευτούν οι απολύσεις και μετά θα έχουμε εργαζόμενους που δεν δουλεύουν, που δεν θα πληρώνονται ούτε ο μισθός τους ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές τους; Και οι εργαζόμενοι που εργάζονται με καθεστώς ημερομισθίου;

ΠΟΙΑ είναι τα γενναία σχέδια και οι παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αν γίνει στάση πληρωμών από τον ιδιωτικό τομέα; Πού θα βρεθούν έπειτα δημόσια έσοδα για την αντιμετώπιση των απειλών; Τα ψέματα που τους έφεραν στην εξουσία τελείωσαν. Τώρα καλούνται να αποδείξουν σε όλους αν είναι ικανοί να κυβερνήσουν, αφού τα νεοφιλελεύθερα εργαλεία τους δεν δουλεύουν.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν είναι της ώρας να δούμε μακριά. Να θέσουμε το ερώτημα πώς θα είναι ο κόσμος μετά το τέλος της πανδημίας. Αν το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο, που αυξάνει τον πλούτο σε λίγους και τον αφαιρεί από τους πολλούς, μπορεί να συνεχιστεί.

ΑΝ ΤΑ ελλείμματα των πολλών, που δεν γίνονται κατανάλωση, μπορεί να κρατήσουν ζωντανή την αγορά και να ομαλοποιήσουν τη ζωή μας. Αν η ατομική αντιμετώπιση των πάντων μπορεί να δώσει λύσεις όταν αυτή η ιδεοληψία έχει συντριβεί από τη δοκιμασία της πανδημίας.

ΓΙΑΤΙ ήταν τόσο οδυνηρή η χρεοκοπία του 2010; Διότι στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2007-2017, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ (Δεκέμβριος του 2019), το πλουσιότερο 1% αύξησε τα εισοδήματά του κατά 6%, ενώ το φτωχότερο 40% έχασε το 43,8% του εισοδήματός του!

ΟΧΙ, ο κόσμος δεν μπορεί να είναι ίδιος. Όσοι πιστεύουν και ελπίζουν ότι με τη καλλιέργεια το φόβου οι πολίτες θα υπακούουν όλες τις εντολές των αρχόντων είναι γελασμένοι. Σκεφτείτε μόνο τις αντιδράσεις αν κάποιος τολμήσει και πει σήμερα ότι δεν χρειαζόμαστε μεγάλο, σοβαρό και ικανό σύστημα δημόσιας Υγείας, όπως έλεγαν προεκλογικά οι «ιεροκήρυκες» της Ν.Δ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL