Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
fb
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

fb

Βάλια Τσιριγώτη

Έτσι σήμερα στις μέρες του "να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας", να ξαναθυμηθούμε πως αυτοί και αυτές, εκτός από τα ταλαιπωρημένα προσωπικά των νοσοκομείων- που θα κληθούν να μας "σώσουν" για ακόμα μια φορά και που καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για το σύνολο, θα είναι αυτοί κι αυτές που οι δουλειές τους στην καθημερινότητα δε σημαίνουν τίποτα για τους χαρτογιακάδες όταν γράφονται σε βιογραφικό. Οι καθαρίστριες και οι καθαριστές, οι σκουπιδιάρηδες, οι ταμίες του σούπερ μάρκετ, εκείνοι οι άνθρωποι που συχνά ντρέπονται να πουν τί δουλειά κάνουν, όχι γιατί ντρέπονται για τους εαυτούς τους, αλλά γιατί η ντροπή είναι εκπαίδευση, εκείνοι δεν έχουν τρόπο να προστατευτούν με τις οδούς που έχουμε εμείς. Δεν θα έχουν δικαίωμα να απομονωθούν υγιείς στα σπίτια τους, θα συνεχίσουν να δουλεύουν εκτεθειμένοι, αναγκάζονται να συνεχίσουν να δουλεύουν παρότι φοβούνται, παρότι φοβούνται τραβούν και με τόλμη, για να καθαρίσουν δημόσια κτίρια και να μαζέψουν σκουπίδια, με τον ίδιο τρόπο που οι εργάτες και οι εργάτριες ήταν εκείνες και εκείνοι που διαχρονικά τις χοντρές στιγμές της κρίσης καλούνται με το σώμα τους, βλέπε Τσέρνομπιλ να δουλέψουν για την ασφάλεια και την προστασία των υπολοίπων. Εργοστάσια θα καθυστερήσουν να κλείσουν για να μην σταματήσει η παραγωγή, συνεργεία καθαρισμού θα συνεχίσουν να δουλεύουν γιατί δε θα γίνεται αλλιώς. Για αυτούς τους ανθρώπους, όταν θα ξανάρθουν μέρες που θα μπορούμε να αγκαλιαστούμε πάλι, να θυμηθούμε τί τους χρωστάμε.

Nikos Sarantakos

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε στο σημερινό διάγγελμά του να κάνει πολύ σωστές, έστω και δειλές, προειδοποιήσεις για την αποφυγή εκκλησιασμού και να πάει κόντρα στους ταλιμπάν του κόμματός του -με πρώτο παράδειγμα τον πωλητή νανογιλέκων αντιπρόεδρό του, ο οποίος όσο τα θαλασσώνει στο αντικείμενό του τόσο βγαίνει από τα χωράφια του.

(Και όχι, δεν υπάρχουν μόνο μέσα στο κόμμα του ταλιμπάν).

Και αυτό είναι μεγάλη νίκη όλων, στα σόσιαλ και στην κοινωνία, που αντισταθήκαμε στον (θανατηφόρο, εν προκειμένω) σκοταδισμό.

Emilia Salvanou

"Την ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα μας. Και οι άνθρωποι που επιφορτίστηκαν με αυτή την αποστολή αποδείχθηκαν πανάξιοι.
Έτσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού". Το απόσπασμα του διαγγέλματος είναι ανεπίτρεπτο. Παραλληλίζει την απειλή που προκύπτει από μια αναγνωρισμένη πια παγκόσμια πανδημία με το γολγοθά των ξεριζωμένων και τις απαράδεκτες ευρωπαϊκές πολιτικές απέναντί τους (των ελληνικών συμπεριλαμβανομένων). Και αν φοβόμαστε ότι είναι ευάλωτοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα σύνορα και στα κέντρα κράτησης να κολλήσουν τον ιό λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους, είναι μια εξαίρετη ευκαιρία να διορθώσουμε τις συνθήκες, να φτιάξουμε αξιοπρεπείς δομές υποδοχής και να τους αναγνωρίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Ο λόγος συγκροτεί πραγματικότητες και στην προκειμένη περίπτωση ο λόγος του διαγγέλματος δεν είναι αθώος.

Christoforos Nikolaou

Όσοι από εμάς έχουμε μια κάποια ηλικία θυμόμαστε το μακρινό 2010, τότε που είχαμε ανακαλύψει ότι "βγάζουμε περισσότερους γιατρούς από όσους χρειαζόμαστε" κλείνοντας το μάτι στους νέους γιατρούς να ψάξουν για ειδικότητα στο εξωτερικό.

Όσοι από εμάς έχουμε μια κάποια ηλικία θυμόμαστε το μακρινό 2011, όταν "η χώρα έπρεπε να σωθεί" και αυτό σήμαινε περικοπές στους μισθούς των γιατρών και των νοσηλευτών, με το ίδιο ωράριο και που οδήγησε σε μαζικές συνταξιοδοτήσεις και αποχωρήσεις.

Όσοι από εμάς έχουμε μια κάποια ηλικία θυμόμαστε το μακρινό 2012, όταν ανακαλύπταμε ότι είχαμε πολλά νοσοκομεία και "τι τα θέλουμε τα νοσοκομεία σε κάθε πόλη" και αρχίσαμε να κλείνουμε πτέρυγες και να συγχωνεύουμε κλινικές, να εκποιούμε εξοπλισμό σε ιδιωτικά θεραπευτήρια γιατί αρνούμασταν να προσλάβουμε προσωπικό να τον χειριστεί.

Όσοι από εμάς έχουμε μια κάποια ηλικία θυμόμαστε το μακρινό 2013, όταν έπρεπε να γίνουν τα πάντα "για να μη χαθεί η επόμενη δόση" κι έτσι δεχόμασταν μια πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων και προσλαμβάναμε έναν ειδικό φρουρό για κάθε δέκα συνταξιοδοτηθέντες καρδιολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους.

Όσοι από εμάς έχουμε μια κάποια ηλικία θυμόμαστε το μακρινό 2014, όταν ο νυν πρωθυπουργός απέλυε 2500 άτομα από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας γιατί
"ήταν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης" και ο ίδιος δε "λογάριαζε πολιτικό κόστος".

Όσοι από εμάς έχουμε μια κάποια ηλικία θυμόμαστε το μακρινό 2015, όταν οι δανειστές ζητούσαν να περικοπούν κατά 900 εκ. οι δαπάνες για την υγεία αλλά εμείς αναρωτιόμασταν "γιατί κάνουμε δημοψήφισμα".

Ένα σπίτι δεν γκρεμίζεται μόνο με σεισμό. Μπορείς απλά να το αφήσεις ρημάδι, άβαφτο, ασοβάτιστο, αμερεμέτιστο για καμιά δεκαετία. Ύστερα το βλέπεις σιγά-σιγά να καταρρέει.

Στο λέω τώρα που μπορεί να χρειαστείς ο ίδιος, ή ένας πολύ δικός σου, τις υπηρεσίες ενός συστήματος υγείας που άφησες δέκα και πλέον χρόνια να ρημάξει. Να σκέφτεσαι ότι τουλάχιστον πήραμε εκείνη τη δόση και σώσαμε τη χώρα από τη χρεωκοπία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL