Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Το πρώτο παγκόσμιο γεγονός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρώτο παγκόσμιο γεγονός

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό καψώνι που έχει κάνει η φύση (αν πρόκειται πράγματι γι’ αυτήν, αλλά δεν επιμένω στο θέμα για να μην τροφοδοτήσω θεωρίες συνωμοσίας) εδώ και πολλές δεκαετίες στις ελίτ της παγκόσμιας διακυβέρνησης. Κι άλλα φοβερά καψώνια και λαχτάρες έχει προκαλέσει η φύση, ανοίγοντας τεράστιες οικονομικές τρύπες -τυφώνας Κατρίνα τσουνάμι ΝΑ Ασίας κ.ά.-, αλλά, παρά τον παγκόσμιο αντίκτυπό τους, κατά βάση ήταν τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.

Τούτο εδώ είναι το πρώτο πραγματικά παγκόσμιο γεγονός της εποχής μας -εποχής της ύστερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης. Δεν αφήνει ανεπηρέαστη καμιά κατοικημένη περιοχή του πλανήτη, καμιά ήπειρο, καμιά χώρα και η προσπάθεια να αποτρέψεις το πέρασμά του από σύνορο σε σύνορο είναι σαν να θέλεις να συγκρατήσεις νερό μέσα σε καλαμένιο κοφίνι.

Κι άλλα παγκόσμια γεγονότα έζησε η ανθρωπότητα αυτόν και τον προηγούμενο αιώνα, αλλά κανένα δεν είχε τα χαρακτηριστικά ενός αληθινά οικουμενικού φαινομένου, και δη φυσικού. Ο Πρώτος κι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν τεράστια διεθνή γεγονότα, αλλά όχι παγκόσμια, αφού το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη έμεινε αμέτοχο σε όσα διαδραματίστηκαν κυρίως στην Ευρώπη. Η περιβαλλοντική και κλιματική κρίση είναι παγκόσμια φαινόμενα, αλλά τις οικουμενικές επιπτώσεις τους προς το παρόν τις εικάζουμε. Η κρίση του 2008 ήταν παγκόσμια, αλλά δεν επηρέασε ομοιόμορφα, ίσα - ίσα είχε αντίθετα αποτελέσματα για το πλουσιότερο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, που έγινε πλουσιότερο, και για το φτωχότερο, που έγινε ακόμη πιο φτωχό.

Αυτό το φυσικό παγκόσμιο γεγονός, με τη μορφή του μικροσκοπικού ιού που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα και από σώμα σε σώμα, δεν παρακάμπτει και δεν εξαιρεί κανέναν. Διατρέχει τη γη οριζόντια και την κοινωνική πυραμίδα κάθετα. Ταξιδεύει με κάθε αντιληπτό και μη τρόπο. Θα κλείσει τον κύκλο του, ως πανδημία, έχοντας εποικήσει τουλάχιστον το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, σε όλες τις χώρες.

Αποκαλύπτει τις μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους -στην κουλτούρα διακυβέρνησης, στο επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, στην τεχνογνωσία διοίκησης- και απογυμνώνει τα ήδη λεηλατημένα συστήματα Υγείας. Δεν αναγνωρίζει ταξικά φίλτρα προστασίας, εκτός αν κάποιοι ζάμπλουτοι αποφασίσουν να ζήσουν για πολλούς μήνες ή χρόνια σε ερμητικά απομονωμένα, υπόγεια και στεγανά καταφύγια. Θα έχουν αποφύγει την κορωνοϊάδα, αλλά θα έχουν «ψωνίσει» κάποια πολύ χειρότερη ψυχοπάθεια.

Η μοναδικότητα αυτού του παγκόσμιου γεγονότος υπογραμμίζεται κι από την ταχύτητα με την οποία παγκοσμιοποιείται. Και ως επιδημία, και ως αντικείμενο επικοινωνίας. Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που κάθε εξέλιξη σχετική με τον ιό καταγράφεται ταυτόχρονα σε 114 χώρες που έχουν προσβληθεί και παρακολουθείται καθημερινά στις λεπτομέρειές του. Είναι η πρώτη φορά που εργαστήρια και φαρμακευτικές ανταγωνίζονται ταυτόχρονα για την εύρεση του εμβολίου και των θεραπειών.

Και είναι η πρώτη φορά που ο συγχρονισμός των αποφάσεων δεκάδων κυβερνήσεων που εφαρμόζουν τα ίδια πάνω - κάτω πρωτόκολλα άμυνας εξελίσσεται σε έναν αλληλοκαταστροφικό, χαοτικό ανταγωνισμό απαγορεύσεων και αποκλεισμών. Είναι η πρώτη φορά που η καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, έχοντας αποτελέσει το υπόστρωμα για τη γέννηση του πρώτου παγκόσμιου φυσικού γεγονότος, κινδυνεύει να εκτραπεί σε έναν χαοτικό ανταγωνισμό εθνικών περιχαρακώσεων.

Ίσως, όμως, το πεδίο στο οποίο η πανδημία του Covid-19 αναδεικνύεται στο πρώτο παγκόσμιο γεγονός της ιστορίας είναι αυτό του οικονομικού αντικτύπου του. Στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ο αντίκτυπος ήταν οικουμενικός, αλλά εξελίχθηκε σε βάθος τεσσάρων και πλέον χρόνων, με τις ουρές της να φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Με τον κορωνοϊό, όμως, έχουμε έναν εκπληκτικό συγχρονισμό σε βάθος μόλις δυο μηνών, με ακαριαία αποτελέσματα στις αγορές μετοχών, ομολόγων, νομισμάτων και εμπορευμάτων. Ένα παγκόσμιο οικοδόμημα ψευδαισθήσεων, οικονομικής αυταπάτης και πολιτικής απάτης κατεδαφίζεται ταχύτατα. Ο Covid-19 μηδένισε το κοντέρ των στατιστικών, της οικονομετρίας, των προβλέψεων για την ανάπτυξη και τους άλλους οικονομικούς δείκτες, τις εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων που κυριολεκτικά έχουν χάσει τον μπούσουλα και είναι πρόθυμες -προκειμένου να επιβιώσουν- να αποκηρύξουν τα δόγματά τους και να υιοθετήσουν ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαν αδιανόητο και απεχθές: από τον πληθωρισμό μέχρι τις κρατικοποιήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL