Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πρασινα και Αριστερά / Η μόδα βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρασινα και Αριστερά / Η μόδα βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Της Ρένας Δούρου

Ευθύνεται για το 20% των λυμάτων και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μάλιστα σε μια εποχή “fast fashion”, της “μόδα της ταχύτητας”, κατά την οποία ο μέσος καταναλωτής ανανεώνει πολύ σύντομα τα ρούχα του, αγοράζοντας 60% περισσότερα από ό,τι πριν από 15 χρόνια - την περίοδο 2000 - 2014 διπλασιάστηκε η κατανάλωση ενδυμάτων παγκοσμίως.

Ο δρόμος για να φτάσει ένα ρούχο στο ράφι του καταστήματος, πέρα από μακρύς, είναι σπαρμένος με σειρά περιβαλλοντοκτόνων ενεργειών που πλήττουν τη βιοποικιλότητα: από τα μικροβιοκτόνα για την παραγωγή του βαμβακιού και, τα χημικά προϊόντα για τη βαφή των υφασμάτων ώς το διοξείδιο του άνθρακα για τη μεταφορά των ρούχων ή την απελευθέρωση μικροϊνών πλαστικού κατά την πλύση των συνθετικών υφασμάτων που καταλήγουν στους ωκεανούς και, αργότερα, στα πιάτα μας μέσα από ψάρια και όστρακα...

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο κρίσιμο είναι το διακύβευμα ριζικής αλλαγής ρότας από τους... μαστόδοντες της βιομηχανίας της μόδας, που εμφανίζονται πρόθυμοι στα λόγια, αλλά φειδωλοί στις πράξεις. Το 2018, στο πλαίσιο της 24ης Διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Πολωνία, 43 επιχειρήσεις είχαν δεσμευτεί για 30% περιορισμό των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ενώ το 2019 υπέγραψαν “χάρτη δράσης” χωρίς... περιορισμούς! Πράσινοι στα χαρτιά και αυτοί όπως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ωστόσο τα δεδομένα αυτά διαγράφουν ένα πεδίο όπου οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλλαγής των τρόπων κατανάλωσης μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά. Ειδικά σήμερα, που η κλιματική κρίση κτυπάει την πόρτα του πλανήτη. Μια χειροπιαστή συμβολή σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που δημιουργεί όρους κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης. Ένα νέο υπόδειγμα κατά της υπερπαραγωγής και της μαζικής κατανάλωσης ρούχων που περνά είτε μέσα από την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση ρούχων είτε μέσα από τη νέα μόδα. Ή μέσα από έναν συνδυασμό και των δύο.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που ευνοεί τη βιωσιμότητα στη μόδα. Μια “τάση” που έχουν αρχίσει να υιοθετούν νέοι σχεδιαστές, στο πλαίσιο του λεγόμενου “ηθικού design”, ένα είδος “επανάστασης” στο ρούχο που, μέσα από την καινοτομία, την κυκλικότητα, τα νέα υλικά και πρακτικές, ανταποκρίνεται στις ανάγκες ανταπόκρισης στον αγώνα για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Για παράδειγμα, νεαρές σχεδιάστριες στη Σουηδία προωθούν έναν νέο τρόπο κατασκευής ρούχων, που θα παρουσιάσουν φέτος την άνοιξη, με το σύνθημα: “Η μόδα δεν πρέπει να βλάπτει τον πλανήτη μας”. Με στόχο μια πολυεπίπεδη πρόκληση: μια μόδα χωρίς εκπτώσεις στην αισθητική και τη δημιουργία, με κυκλικό χαρακτήρα, με περιβαλλοντική ηθική. Τη μόδα για το σήμερα και το αύριο του πλανήτη μας.

* Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, τομεάρχης Κλιματικής Αλλαγής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL