Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Σκοπιμότητες πίσω από τα μέτρα προστασίας / Οι κοινοβουλευτικές "παρενέργειες" του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκοπιμότητες πίσω από τα μέτρα προστασίας / Οι κοινοβουλευτικές "παρενέργειες" του κορωνοϊού

Κατεβάζει τους ρυθμούς της η Βουλή λόγω του κορωνοϊού, αλλά η διαχείριση που γίνεται δεν είναι άσχετη με τις πολιτικές σκοπιμότητες της Ν.Δ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει μέσα στην κρίση για τον κορωνοϊό να ψηφίσει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία, αλλά ετοιμάζεται να επεκτείνει το κατηγορητήριο κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Θέτει δηλαδή πολιτικά προτάγματα που προκαλούν διχόνοια στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Το Μαξίμου κατάφερε αντί της πολιτικής ενότητας να βγάλει στα κάγκελα και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ!

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων

Δεν είναι τυχαία η αντίδραση του ΚΚΕ μετά την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να υπάρξει εν μέσω επιδημίας πλήρες νομοθετικό έργο, το οποίο όμως θα ολοκληρώνεται με fast track διαδικασίες.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στόχος της Ν.Δ. είναι εντός της εβδομάδος να φέρει το νομοσχέδιο κατά των συγκεντρώσεων. «Ο πρόεδρος της Βουλής μίλησε για ‘αυτοσυγκράτηση’.

Αυτό όμως που γίνεται στην πράξη είναι μια ‘συγκρατημένη Βουλή’ και μια ‘ασυγκράτητη κυβέρνηση’, που θα συνεχίζει να φέρνει κατά ριπάς νομοσχέδια, μεταξύ των οποίων κι αυτό για τον ‘περιορισμό των διαδηλώσεων’», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, το οποίο είχε προτείνει να διακόψει η Βουλή τη λειτουργία της για δύο εβδομάδες ή εναλλακτικά να υπάρχει μόνο μια ημέρα νομοθετικό έργο.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Απόρριψη πρότασης για πρώτη κατοικία

Δυσαρεστημένο είναι και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά να συγκροτηθεί διακομματική επιτροπή για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ακόμη και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε χαρακτηριστεί από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ως «μακρύ χέρι του Σαμαρά», κατήγγειλε τη στάση της Ν.Δ., καθώς ήταν το μόνο κόμμα που απέρριψε την συζήτηση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «διπλά εκτεθειμένη» και την κάλεσε «να αλλάξει τακτική».

Υπογραμμίζεται ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Νίκος Βούτσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης της διακομματικής επιτροπής θυμίζοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ είχαν δημιουργηθεί επιτροπές για το φάρμακο και το δημογραφικό και ότι λόγω των επιπτώσεων της κρίσης με τον κορωνοϊό στην οικονομία χρειάζεται να υπάρξει πλέγμα προστασίας. Σημειώνεται ότι η πολιτική διαλόγου προτάσεων των προοδευτικών κομμάτων είναι ενταγμένη στο σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η άρνηση της Ν.Δ. δεν δικαιολογήθηκε, όμως ανώτατη κοινοβουλευτική πηγή έδειξε τον τρόπο σκέψης του κόμματος: «η Ν.Δ. νομοθετεί», είπε απορρίπτοντας επί της ουσίας τη διαβούλευση και τη συναίνεση. Σημειώνεται ότι η πρόταση Γεννηματά δεν αφορά τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, αλλά τη συζήτηση, των μέτρων προστασίας της πρώτης κατοικίας, επομένως η Ν.Δ. θέλει να αποφύγει και την συζήτηση την ώρα που στις 30 Απριλίου λήγει κάθε προστασία και ανοίγει ο δρόμος για πλειστηριασμούς εν μέσω των οικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού.

Επέκταση κατηγορητηρίου για Δ. Παπαγγελόπουλο

Για τον ΣΥΡΙΖΑ κατέστη φανερό ότι η Ν.Δ. λειτουργεί με πολιτικές σκοπιμότητες από την απόρριψη της πρότασης του Γιώργου Κατρούγκαλου να λειτουργήσει η Βουλή με θερινά τμήματα λόγω του κορωνοϊού. Είναι μια απόφαση που πλέον μπορεί να υπογραφεί από τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα μείωνε κατά τα 2/3 την έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπων που εργάζονται και λειτουργούν στη Βουλή. Όμως η Ν.Δ. θέλει να συνεχίσει τα αποτυχημένα σόου και όχι μόνο να λειτουργήσει η Προκαταρκτική Επιτροπή (την Τετάρτη θα καταθέσει ο Παύλος Πολάκης), αλλά και να επεκτείνει το κατηγορητήριο Παπαγγελόπουλου υλοποιώντας τον σχεδιασμό Σαμαρά.

Ήδη ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Μπούγας έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα τον φάκελο με τις καταθέσεις μαρτύρων που είναι άσχετοι με τη Novartis. Αυτό που απομένει είναι να ληφθεί η απόφαση από το Μαξίμου και να συλλέξουν τις 30 υπογραφές που απαιτούνται, οπότε τις επόμενες μέρες μπορεί να αναμένεται πίεση από την πλευρά τού πρ. πρωθυπουργού. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Ολομέλειας και, σύμφωνα με πηγές της Προκαταρκτικής, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες.

Τα μέτρα προστασίας

Το ενδιαφέρον είναι ότι με βάση τα μέτρα που αποφασίσθηκαν στην Ολομέλεια δεν θα υπάρξει ευρεία συζήτηση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Κατ’ εφαρμογήν των αποφάσεων για τη νομοθετική εργασία θα μιλήσουν αποκλειστικά οι εισηγητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ένας ή ελάχιστοι ομιλητές από κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι υπουργοί και, εφόσον το επιθυμούν, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο μισό τού χρόνου που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Ακόμη και η ονομαστική θα διεξαχθεί με το τεκμήριο της πλειοψηφίας και εφόσον προκύψει ζήτημα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος, οι βουλευτές θα προσέρχονται σταδιακά στην αίθουσα, ενώ δεκτές θα γίνονται και οι επιστολικές ψήφοι.

Σημειώνεται ότι θα διεξάγεται κανονικά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, ότι αναστέλλονται οι συνεδριάσεις των Ειδικών Μόνιμων Επιτροπών, ενώ θα συνεδριάζουν κατά προτεραιότητα οι Διαρκείς Επιτροπές και θα υπάρχει περιορισμός των φορέων που θα καλούνται.

Τούτον δοθέντων, το μόνο που μπορεί να κάνει η Βουλή είναι να λαμβάνει τα τυπικά και απολύτως απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ήδη στον προαύλιο χώρο λειτουργεί εξεταστήριο, σήμερα ολοκληρώνεται η απολύμανση των κτηρίων, έχουν αναρτηθεί εντός της Βουλής και μοιραστεί ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ απεστάλησαν και e-mail σε όλους τους υπαλλήλους.

Ακόμη ανεστάλη η είσοδος επισκεπτών στη Βουλή, σε γραφεία Κοινοβουλευτικών Ομάδων, γραφεία βουλευτών, υπηρεσίες, αναγνωστήριο βιβλιοθήκης κ.λπ., σε όλα τα κτίρια της Βουλής, η λειτουργία χώρων μεγάλης σχετικά συνάθροισης ατόμων (αναγνωστήρια των βιβλιοθηκών, τμήμα εργασιακού αθλητισμού, επιμορφωτικά προγράμματα). Στις υπηρεσίες θα υπάρχει μειωμένο προσωπικό και θα λειτουργούν και με τηλεργασία.

Ο Κ. Τασούλας με επιστολή του ζήτησε από τους βουλευτές να αναστείλουν την υποδοχή κοινού στα πολιτικά τους γραφεία στην Αθήνα ή στις επαρχίες και να επικοινωνούν με τους πολίτες τηλεφωνικά ή με ηλεκτρονικό τρόπο. Επίσης σταμάτησαν οι επίσημες αποστολές, ανεστάλησαν όλοι οι εκδηλώσεις του Ιδρύματος της Βουλής και η λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού για 14 μέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL