Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
ΣΥΡΙΖΑ: Με ουσιαστικές προτάσεις για την διαχείρισης της κατάστασης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ: Με ουσιαστικές προτάσεις για την διαχείρισης της κατάστασης

Η χώρα μας βρίσκεται στις απαρχές μιας κρίσης που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να κλιμακωθεί.

Μια μάχη που καλούμαστε όλοι και όλες να δώσουμε με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη. Από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που δίνουν με αυταπάρνηση τον αγώνα στην πρώτη γραμμή, έως τον καθένα και την καθεμία από εμάς.

Να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού και να προστατεύσουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας.

Υπεύθυνη, σοβαρή και χρήσιμη αντιπολίτευση

Ήδη από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την κατάσταση με υπευθυνότητα με στόχο να συμβάλει ως σοβαρή αντιπολίτευση στη διαχείριση και την απόκρουση της πανδημίας.

Τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα στελέχη του κόμματος, όπως ο αρμόδιος τομεάρχης Αν. Ξανθός αλλά και ο Π. Πολάκης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και διακεκριμένους επιστήμονες.

Πέραν της ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάλλει και με ουσιαστικές προτάσεις για τη διαχείριση της κατάστασης, καθώς και τη στήριξη μέσω της τεχνογνωσίας για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Θα έκανε άραγε το ίδιο η Ν.Δ. εάν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι; Μικρή σημασία έχει στην παρούσα φάση, αλλά οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες.

Ίσως έχει μεγαλύτερη αξία το ερώτημα τι θα συνέβαινε σήμερα εάν είχαν εφαρμοστεί τα σχέδια της κυβέρνησης -και του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Σαμαρά με υπουργό Υγείας τον Άδ. Γεωργιάδη- για την αποδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του ΕΣΥ.

Η σημασία του ισχυρού ΕΣΥ και η ανάγκη ενίσχυσής του

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λοιπόν μέσα από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Πέμπτη, ζητεί από τους πολίτες να ακολουθούν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση. “Η κρίση πανδημίας θέτει τη χώρα μας, όπως και ολόκληρο τον πλανήτη, ενώπιον πρωτόγνωρων προκλήσεων, τόσο για τη δημόσια Υγεία όσο και για την οικονομία” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του νεοφιλελεύθερου αφηγήματος: “Ιδιωτική πρωτοβουλία, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας”. Όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, η κρίση αυτή αποδεικνύει πλέον πέρα από κάθε αμφισβήτηση και ιδεοληψία τη σημασία της ύπαρξης, στήριξης και περαιτέρω αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ένα δημόσιο σύστημα που σχεδιάζει, κατευθύνει και υλοποιεί το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και γι’ αυτό χρειάζεται να ενισχυθεί με όλο το αναγκαίο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Προφανώς η προκήρυξη 2.000 προσλήψεων στην Υγεία αποτελεί μια κυβερνητική κίνηση σε θετική κατεύθυνση για τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίνεται αναγκαίο το ξεπάγωμα των μόνιμων προσλήψεων που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα. Πρόκειται για 1.500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού για το 2019 και επιπλέον 2.500 μόνιμες προσλήψεις για το 2020 που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα.

“Μέσα σε αυτή την κρίση, μας δίνεται η δυνατότητα να σκεφτούμε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για ένα ισχυρό και καθολικό σύστημα δημόσιας Υγείας. Ελπίζουμε μετά το πέρας αυτής της περιόδου να μην επανακάμψουν λογικές για απολύσεις γιατρών ή κλείσιμο νοσοκομείων” σχολίασε την Παρασκευή ο Ν. Παππάς.

Να ζητησει ελάφρυνση δημοσιονομικών στόχων και πλεονασμάτων η Ελλάδα στο Eurogroup

Εκτός από το υγειονομικό πεδίο, που είναι και το πιο κρίσιμο τούτες τις ώρες, η πανδημία οδηγεί σε μια κρισιακή κατάσταση την οικονομία, τα δημοσιονομικά και φυσικά την εργασία. Εξάλλου ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 τα μαντάτα για την οικονομία και την ανάπτυξη δεν ήταν ευοίωνα, αφού προ κορωνοϊού τα στοιχεία της επιβράδυνσης ήταν εμφανή, κατάσταση που εξ αντικειμένου επιδεινώνει η πανδημία.

Για αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το αυριανό Eurogroup προκειμένου να ασκήσει πίεση προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τη λήψη μέτρων και να πάψει η Ευρώπη να παρακολουθεί αδρανής τις εξελίξεις. Συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει την ανάγκη γενναίων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων και φυσικά την ελάφρυνση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο κρίνεται αυτονόητη η διεκδίκηση άμεσης μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μέτρα και κανόνες για την προστασία των εργαζομένων

Ειδικότερα όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων, η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως χρειάζονται άμεσα οικονομικά μέτρα και κανόνες για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που κλείνουν λόγω του κορωνοϊού ή για εκείνους που αναγκάζονται να φύγουν από την εργασία τους.

“Είναι άμεση ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε να μην χαθούν μισθοί, ημερομίσθια, ένσημα και άδειες των εργαζομένων, καθώς και να επιδοτηθούν επιχειρήσεις που έχουν δραστική μείωση κύκλου εργασιών για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μην έχουμε κύμα απολύσεων” είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Κόκκινο.

Σε αυτό το πλαίσιο κατήγγειλε ότι το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας είναι ότι αναστέλλει την υποχρέωση δήλωσης των ωραρίων και του ελέγχου τους. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την πρώτη στιγμή να ανασταλεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από 1η Μαΐου.

Σαφής απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα

Ωστόσο η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα δύο μεγάλα μέτωπα. Την προσφυγική κρίση και την τουρκική επιθετικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη σύνοδο που θα γίνει στις 17 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επιμένει στην ανάγκη επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα.

Τέλος, το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά και τη σκληρή δήλωση του Αλ. Τσίπρα, έστειλε σαφές μήνυμα: “Καμία πρόκληση δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας βρίσκει ολόκληρο τον ελληνικό λαό ενωμένο”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL