Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Ολγα Γεροβασίλη, γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, πρώην υπουργός: / Ολγα Γεροβασίλη: Η ένταση στον Έβρο δεν δικαιολογεί την παραβίαση των κανόνων δικαίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολγα Γεροβασίλη, γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Άρτας, πρώην υπουργός: / Ολγα Γεροβασίλη: Η ένταση στον Έβρο δεν δικαιολογεί την παραβίαση των κανόνων δικαίου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αυτή η κρίση αναδεικνύει την αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο εμείς διασώσαμε, και τη σημασία της πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως στις υπηρεσίες Υγείας, βασικής προτεραιότητάς μας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας» τονίζει στην «Αυγή» η Όλγα Γεροβασίλη αναφερόμενη στην πανδημία του κορωνοϊού.

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την ενίσχυση με προσωπικό όλων των τμημάτων πρώτης γραμμής, επισημαίνει όμως την ανάγκη να κατανοήσουμε ότι «η υπόθεση ‘δημόσια Υγεία’ θα είναι πάντα επίκαιρη και η στήριξή της αυτονόητη υποχρέωση κάθε υπεύθυνης πολιτείας».

Σε σχέση με τον Έβρο, η Όλ. Γεροβασίλη, που έχει θητεύσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζει ότι «η Ν.Δ. παρέλαβε μια χώρα η οποία φύλασσε αποτελεσματικά τα σύνορά της διαφυλάττοντας ταυτόχρονα το διεθνές δίκαιο». Θυμίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκπονήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των μέτρων φύλαξης, που η Ν.Δ. δεν υλοποίησε. «Όταν ο κ. Ερντογάν έκανε πράξη την απειλή του, όσοι μέχρι εκείνη τη στιγμή αδρανούσαν, προσπάθησαν να μας πείσουν πως έχουμε πόλεμο και εμφάνισαν τον κ. Μητσοτάκη περίπου ως στρατηλάτη» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε σχέση με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «σήμερα, που οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη μιας προοδευτικής πολιτικής πρότασης, η φωνή μας αρθρώνεται με σαφήνεια, δυναμισμό και αξιοπιστία» και παρατηρεί ότι «η κοινωνία διαρκώς παρακολουθεί και συγκρίνει τις πολιτικές προτάσεις και πρακτικές και δεν υπερισχύει όποιος απλώς φωνάζει δυνατότερα».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Έχοντας θητεύσει υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πώς αξιολογείτε τη διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο από την κυβέρνηση; Ήταν αντίστοιχη της έντασης ή ήταν υπερβολική;

Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μια χώρα η οποία φύλασσε αποτελεσματικά τα σύνορά της διαφυλάττοντας ταυτόχρονα το Διεθνές Δίκαιο. Για τον Έβρο, είχαμε εκπονήσει πρόγραμμα αναβάθμισης των μέτρων φύλαξης και προωθούσαμε τη δημιουργία τμήματος πλωτής αστυνόμευσης και την ενίσχυση των τμημάτων συνοριακής φύλαξης με προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

Αν και ήταν γνωστές εδώ και μήνες οι απειλές της Τουρκίας, η σημερινή κυβέρνηση δεν υλοποίησε τίποτα από αυτά, ενώ διέκοψε την απόσπαση 80 αστυνομικών και συνοριακών φυλάκων που υπηρετούσαν στον Έβρο για να φυλάξουν τα Εξάρχεια! Όταν ο κ. Ερντογάν έκανε πράξη την απειλή του, όσοι μέχρι εκείνη τη στιγμή αδρανούσαν, προσπάθησαν να μας πείσουν πως έχουμε πόλεμο και εμφάνισαν τον κ. Μητσοτάκη περίπου ως στρατηλάτη!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατάσταση στον Έβρο είναι τεταμένη. Αυτό όμως δεν είναι λόγος για να απεμπολήσει η χώρα μας το βασικό της όπλο, την απαρέγκλιτη τήρηση των διεθνών κανόνων Δικαίου, όπως δυστυχώς συμβαίνει με την αναστολή του δικαιώματος αίτησης ασύλου. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την ενθάρρυνση ακραίων ομάδων που υποκαθιστούν τη συντεταγμένη πολιτεία και εξαπολύουν πογκρόμ σε βάρος συνανθρώπων μας.

* Η κυβέρνηση έσπευσε να προσλάβει 1.500 ειδικούς φρουρούς, αντί για τις προγραμματισμένες από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσλήψεις γιατρών κι εκπαιδευτικών. Η πρόσληψη αυτών των ειδικών φρουρών ήταν τόσο αναγκαία;

Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει πως υπακούει σε μια εσωτερική λογική, διαφορετική από την κοινή. Προτιμά να προσλάβει με έκτακτες διαδικασίες 1.500 άτομα, και ουσιαστικά χωρίς εκπαίδευση να τα στέλνει βορά στο έγκλημα. Βέβαια, εικόνες σαν αυτές των αποβάσεων στα νησιά μας για την καταστολή των αντιδράσεων των συμπολιτών μας χρειάζονται και πρωταγωνιστές. Τελικά, όλα είναι ζήτημα προτεραιοτήτων!

* Εκτιμάτε ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πρόκληση του κορωνοϊού;

Αυτή η κρίση αναδεικνύει την αξία του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο εμείς διασώσαμε, και τη σημασία της πρόσβασης όλων ανεξαιρέτως στις υπηρεσίες Υγείας, βασικής προτεραιότητάς μας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας. Υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται από ανθρώπους που σήμερα σηκώνουν το βάρος αυτής της προσπάθειας. Είναι αυτονόητο πως αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να διαθέτουν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, υλικά, μέσα, οδηγίες και κατάλληλο συντονισμό.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε την άμεση ενίσχυση από επαγγελματίες Υγείας των ΜΕΘ, των ΜΑΦ, των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και όλων των τμημάτων πρώτης γραμμής, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι μονάδες που εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΣΥ παραμένουν κλειστές, και την ανανέωση του συνόλου των συμβάσεων, για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες. Και καθώς το ενδιαφέρον και η προσοχή μας είναι -ορθά- εστιασμένο ιδιαίτερα σε όσους χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και σε όσους είναι ταγμένοι σε αυτό τον σκοπό, ας κατανοήσουμε πως η υπόθεση “δημόσια Υγεία” θα είναι πάντα επίκαιρη και η στήριξή της αυτονόητη υποχρέωση κάθε υπεύθυνης πολιτείας.

Αυτονόητη πρέπει να είναι και η συνοχή της κοινωνίας μας, η οποία επίσης θα δοκιμαστεί. Έτσι, μέτρα της κυβέρνησης όπως η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας λαμβάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη διάσταση, ενώ, αντίθετα, θα πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία.

Τέλος, το περιεχόμενο των μέτρων πρόληψης θα πρέπει να σταματήσει να αλλοιώνει η στάση στελεχών της κυβέρνησης που κολακεύουν το θρησκευτικό συναίσθημα ορισμένων σε βάρος των υπολοίπων, εξαναγκάζοντας τον κ. Μητσοτάκη να βγει απρόθυμα και καθυστερημένα, για να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα μετά τη γενική κατακραυγή.

* Πιστεύετε ότι η στάση υπεύθυνης αντιπολίτευσης κι οι χαμηλοί τόνοι που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ βοηθούν την ενίσχυσή του ή αποσυσπειρώνουν τους οπαδούς του, που θα ήθελαν μια πιο δυναμική αντιπολίτευση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης και ήρθε αντιμέτωπος με έναν ωμό λαϊκίστικο και διχαστικό αντιπολιτευτικό λόγο, ο οποίος οδήγησε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να διεκδικούν επάξια τον παγκόσμιο τίτλο του πλέον αναξιόπιστου πολιτικού αφηγήματος.

Σήμερα, που οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη μιας προοδευτικής πολιτικής πρότασης, η φωνή μας αρθρώνεται με σαφήνεια, δυναμισμό και αξιοπιστία. Η κοινωνία διαρκώς παρακολουθεί και συγκρίνει τις πολιτικές προτάσεις και πρακτικές και δεν υπερισχύει όποιος απλώς φωνάζει δυνατότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL