Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.9°C
5 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.3°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C17.1°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
2 BF 55%
Ο Αν. Ξανθός παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή / "Να μην αφήσουμε χώρο σε αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και μισαλλόδοξες κραυγές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αν. Ξανθός παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή / "Να μην αφήσουμε χώρο σε αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και μισαλλόδοξες κραυγές"

Η επιδημία του κορωνοϊού είναι «μια μεγάλη πρόκληση και δεν μπορούμε να αφήσουμε χώρο σε αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις, σε μισαλλόδοξες κραυγές, σε ρατσιστικές συμπεριφορές, δεν μπορούμε να δώσουμε χώρο στην έλλειψη αλληλεγγύης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός. Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη, ο Αν. Ξανθός ανέπτυξε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Όλα τα κόμματα στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων υγιεινής.

Ο Αν. Ξανθός παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επαναλάβει το «ολίσθημα» της Ν.Δ. για πολιτική εκμετάλλευση των επιδημιών και υπογράμμισε ότι η επιδημία του κορωνοϊού «αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αξία των κρατικών δομών δημόσιας περίθαλψης». Επισήμανε ότι «πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την απομάκρυνση ανθρώπινου δυναμικού από το ΕΣΥ αυτή την περίοδο» ζητώντας άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων παντός τύπου προσωπικού του Συστήματος Υγείας.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αν. Ξανθός τόνισε ότι χρειάζεται «άμεση ενίσχυση των κρίσιμων κρίκων που παίζουν ρόλο στην αλυσίδα αντιμετώπισης αυτής της επιδημικής απειλής», όπως οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκτίμησε ότι οι δομές αυτές χρειάζονται άμεση ενίσχυση με τουλάχιστον 1.000 συμβασιούχους επαγγελματίες Υγείας με συμβάσεις ενός έως δύο ετών και αυξημένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας «για όσους κληθούν και αναλάβουν να βάλουν πλάτη».

Ο τ. υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμα την ανάγκη για προκήρυξη μόνιμου προσωπικού θυμίζοντας τη σημαντική καθυστέρηση στη δρομολόγηση των προσλήψεων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμάσει. Παρατήρησε ότι είχαν προβλεφθεί προκηρύξεις 1.000 θέσεων γιατρών που υλοποιήθηκαν μόλις πριν λίγο καιρό, ενώ οι προκηρύξεις 1.500 θέσεων λοιπού προσωπικού αναμένονται ακόμα και υπογράμμισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πλάνο συνολικά 4.000 προσλήψεων με βάση την αναλογία ένα προς ένα ως προς τις αποχωρήσεις προσωπικού.

Πρότεινε ακόμα τη δημιουργία διακομματικής επιτροπής για τη διαχείριση των επειγουσών αναγκών σε προσλήψεις και σε προμήθειες «για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση από κανέναν ότι αξιοποιήσαμε την πίεση της συγκυρίας για να μην υπάρξει διαφάνεια». Επέστησε, τέλος, την προσοχή στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο ΕΣΥ, καθώς και στην ανάγκη για ένα επιχειρησιακό σχέδιο τετραμήνου ή εξαμήνου, αλλά και για παρέμβαση στην Ε.Ε. για την προετοιμασία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού κοινής προμήθειας των αναγκαίων υλικών μέσων.

Βολές για παρακράτος - νεοναζί

Ο Αν. Ξανθός στηλίτευσε, παράλληλα, το «διχαστικό και πολωτικό κλίμα» που επέλεξε να δημιουργήσει η κυβέρνηση στο προσφυγικό. Σχολίασε χαρακτηριστικά ότι «αυτές τις μέρες η χώρα μας, αντί να είναι, όπως στο παρελθόν, μια χώρα την οποία επισκέπτονται προσωπικότητες, διανοούμενοι, άνθρωποι του πνευματικού κόσμου για να εκφράσουν τον σεβασμό τους και την αλληλεγγύη τους, είναι μια χώρα υποδοχής νεοναζί, οι οποίοι έρχονται να συνδράμουν το εγχώριο παρακράτος», το οποίο η Ν.Δ. «χάιδεψε», όπως έκανε και στο Μακεδονικό.

Θυμηθήκατε το Δημόσιο

«Φαντάζεστε να μην είχαμε ενισχύσει το σύστημα με 19.500 ανθρώπους;» αναρωτήθηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης θυμίζοντας τις καίριες παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν στην προετοιμασία της χώρας να αντιμετωπίσει την επιδημία και σχολίασε ότι «τις τελευταίες μέρες βλέπω και δεν μιλάει κανένας για τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και για τα ΣΔΙΤ που θα μας έσωζαν», παρατηρώντας δηκτικά ότι «όταν σφίγγουν τα γάλατα, τότε τον δημόσιο τομέα θέλουμε και έτσι είναι, γιατί η προστασία της υγείας των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους».

Ο Π. Πολάκης επιτέθηκε στην Εκκλησία για τη στάση της στο ζήτημα του κορωνοϊού και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση για το θέμα. Σημείωσε ότι δεν περίμενε τέτοιο «σκοταδισμό» από την Ιερά Σύνοδο και επισήμανε τη διαφορετική στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, της Καθολικής Εκκλησίας και των μουσουλμάνων. «Πού θα πάμε τώρα; Στο αν η Γη γυρίζει επί του Γαλιλαίου;» αναρωτήθηκε και δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του και κατά της καθηγήτριας Ελένης Γιαμαρέλλου.

Ομόφωνη στήριξη στις τροπολογίες

Ο Β. Κικίλιας μίλησε με θερμά λόγια για όσους έχουν εμπλακεί στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ενώ ζήτησε από τους πολίτες «ατομική ευθύνη» και πειθαρχία στις οδηγίες των ειδικών. Αναφέρθηκε σε δύο τροπολογίες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα πολιτικά κόμματα και σημείωσε ότι οι τροπολογίες δίνουν τη δυνατότητα στήριξης του ΕΣΥ σε σχέση με τις ΜΕΘ, με το ιατροφαρμακευτικό υλικό και με την πρόσληψη νοσηλευτών, ενώ προανήγγειλε κι άλλες παρεμβάσεις για την πρόσληψη όποιου προσωπικού είναι απαραίτητο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι αν υπάρξει έξαρση του κορωνοϊού, «θα πρέπει να εμπλακούν και οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχου», καθώς είναι μικρός ο αριθμός των σημείων εργαστηριακού ελέγχου και των νοσοκομείων αναφοράς.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ σημείωσε ότι «η υγεία έχει μετατραπεί σε ατομική ευθύνη από συλλογική ευθύνη» υποστηρίζοντας ότι «όλες οι κυβερνήσεις δημιουργήσατε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο είναι αδύναμο και βρίσκεται πολύ πίσω από τις ίδιες τις ανάγκες».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η πανδημία «επιταχύνει και βαθαίνει μια ήδη προδιαγεγραμμένη για το 2020 ύφεση» ζητώντας πολιτικές δημοσιονομικής και νομισματικής επέκτασης προκειμένου να τονωθούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες. Επέκρινε την Ε.Ε. και την κυβέρνηση για την ουσιαστική τους αδράνεια και πρότεινε 7+1 μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ύφεσης. Για «αμέλεια» της κυβέρνησης στο πρώτο κρίσιμο χρονικό διάστημα του ξεσπάσματος της επιδημίας του κορωνοϊού κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL