Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Νίκος Τόσκας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: / Νίκος Τόσκας: Είμαστε αντίθετοι και στα παιγνίδια της Τουρκίας και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Τόσκας, πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη: / Νίκος Τόσκας: Είμαστε αντίθετοι και στα παιγνίδια της Τουρκίας και στην προπαγάνδα της κυβέρνησης

«Είμαστε αντίθετοι στα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιγνίδια της Τουρκίας αλλά και στην εσωτερική προπαγάνδα της κυβέρνησης» τονίζει στην «Αυγή» ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο και τη στάση της κυβέρνησης.

Ο Νίκος Τόσκας, που ως στρατιωτικός είχε υπηρετήσει στον Έβρο, υπογραμμίζει ότι η αποτελεσματική φρούρηση των συνόρων πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα και σεβασμό στους νόμους κι όχι με παραστρατιωτικούς και κάμερες. Προειδοποιεί ότι «η υπερβολική επικοινωνιακή διαχείριση για εσωτερικούς λόγους προκαλεί ήδη κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο με την Τουρκία».

Καλεί την κυβέρνηση να απειλήσει με βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις προκειμένου να πιέσει για κυρώσεις στην Τουρκία και για μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ε.Ε. Επισημαίνει την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «άφησε τα πράγματα να χειροτερεύσουν στα νησιά από ανικανότητα σε τακτικό επίπεδο και εσκεμμένα σε στρατηγικό επίπεδο». Κατά τον Ν. Τόσκα, και η υπερβολική δράση των ΜΑΤ στα νησιά ήταν «κυβερνητική επιλογή». Θυμίζει την εκκένωση 15.000 προσφύγων από την Ειδομένη τον Μάιο του 2015, η οποία «έγινε σε 24 ώρες, χωρίς να ανοίξει μύτη και χωρίς κάμερες».

Τέλος, σχετικά με τα πολλά περιστατικά με νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς, σημειώνει ότι «η πρόσφατη πρόσληψη έγινε πρόχειρα, με αδιαφανή κριτήρια, και η εκπαίδευση ήταν ελλιπής». Εκτιμά ότι "η κυβέρνηση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την επιθυμία κάποιων νεαρών ανθρώπων που έψαχναν για δουλειά", για να «φτιάξει δικό της στρατό» και προτείνει προσωρινή τους απόσυρση «για να υποστούν συστηματική εκπαίδευση».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Έχετε υπηρετήσει ως στρατιωτικός στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο. Οι εξελίξεις στα σύνορα με τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές δικαιολογούν την «πολεμική έγερση» που κήρυξε η κυβέρνηση ή η όλη τακτική έχει επικοινωνιακή στόχευση;

Είμαστε υπέρ της αποτελεσματικής φρούρησης των συνόρων. Όμως αυτό πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα, χωρίς επικοινωνιακές κάμερες, με τα θεσμικά όργανα (όχι με παραστρατιωτικούς) και με σεβασμό στους διεθνείς και εσωτερικούς νόμους. Είμαστε αντίθετοι στα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιγνίδια της Τουρκίας αλλά και στην εσωτερική προπαγάνδα της κυβέρνησης. Έχω υπηρετήσει κοντά εννέα χρόνια στον Έβρο. Δεν θυμάμαι να καλούσαμε τα κανάλια όποτε είχαμε επιφυλακή ή φορτώναμε με πυρομαχικά τα άρματά μας για να αντιμετωπίσουμε πραγματικά κρίσιμες καταστάσεις. Ούτε ζητούσαμε βοήθεια από τυχαίους «πρόθυμους».

Τα πολεμικά «σαλπίσματα», ειδικά όταν συνδυάζονται με πολιτικές κατευνασμού και υποχωρητικότητας στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και με την αποδοχή της ουδέτερης στάσης της Ε.Ε. και την αποφυγή σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δημιουργούν ψευδή εικόνα και υποδαυλίζουν εθνικιστικά ένστικτα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αληθινό πατριωτισμό, ο οποίος θα μας ήταν αναγκαίος αλλά πρέπει να συνδυάζεται με εθνικό σχέδιο και σοβαρότητα. Ο πατριωτισμός πρέπει να χρησιμοποιεί ό,τι είναι αληθινό κι αναγκαίο. Η υπερβολική επικοινωνιακή διαχείριση για εσωτερικούς λόγους προκαλεί ήδη κλιμάκωση σε στρατιωτικό επίπεδο με την Τουρκία.

* Πώς θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού, κατά την άποψή σας; Μπορεί να υπάρξει αποσυμφόρηση στα νησιά χωρίς μεταφορά ατόμων στην ενδοχώρα;

Η κυβέρνηση οφείλει με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις να πιέσει για σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να ζητήσει κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν εφαρμόσει τα συμφωνημένα, να ζητήσει μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ε.Ε. και όχι χρήματα ή ευχές, να πιέσει για αναθεώρηση του Δουβλίνου με κυρώσεις στις χώρες που δεν συμμορφώνονται, να ακυρώσει τις επιτάξεις στα νησιά, να ακυρώσει την αναστολή δικαιώματος υποβολής ασύλου, να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά, να φυλάξει τα σύνορα αποτελεσματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Αποσυμφόρηση στα νησιά χωρίς μεταφορά στην ηπειρωτική χώρα δεν γίνεται, εκτός αν γίνει απευθείας μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει ενδιαφερθεί ακόμη να υποβάλει αίτηση, όπως αποκάλυψε η αρμόδια επίτροπος.

* Πώς αξιολογείτε την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση σε Λέσβο και Χίο; Πού αποδίδετε την έκρηξη βίας από τη μεριά των ΜΑΤ;

Η σημερινή κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, γιατί άφησε τα πράγματα να χειροτερεύσουν στα νησιά από ανικανότητα σε τακτικό επίπεδο και εσκεμμένα σε στρατηγικό επίπεδο. Εμείς αφήσαμε τη Μόρια με 5.600 ανθρώπους και τώρα είναι 25.000 περίπου. Στα πέντε νησιά υπήρχαν 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες και τώρα είναι 55.000 περίπου. Η κυβέρνηση δεν απεγκλώβισε παρά ελάχιστους στο διάστημα των επτά μηνών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ασφυκτικές συνθήκες και για τους πρόσφυγες αλλά και για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών.

Όμως σε στρατηγικό επίπεδο η κυβέρνηση επιδίωκε από την αρχή να κάνει τα νησιά «μαύρες τρύπες», γιατί νόμισε ότι έτσι θα αποθάρρυνε τις ροές. Επιπλέον, επιδίωξε τη συντηρητικοποίηση των πολιτών και υπάκουσε άκριτα στις εντολές συντηρητικών Ευρωπαίων ηγετών, αυτών που έχουν ευθύνες για την παγκόσμια αποσταθεροποίηση. Η υπερβολική δράση των ΜΑΤ ήταν κυβερνητική επιλογή. Η σύγκριση αναλογικότητας και μη βίας μπορεί να γίνει με την εκκένωση της Ειδομένης τον Μάιο του 2015, με 15.000 πρόσφυγες, η οποία έγινε σε 24 ώρες, χωρίς να ανοίξει μύτη και χωρίς κάμερες.

* Η πρόσφατη πρόσληψη των 1.500 ειδικών φρουρών δείχνει να έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να εντάχθηκε στην Αστυνομία «κάθε καρυδιάς καρύδι». Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επιλογή αυτή της κυβέρνησης;

Εδώ και χρόνια η πρόσληψη αστυνομικών υπαξιωματικών και αξιωματικών γίνεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και η εκπαίδευση είναι πολυετής και συστηματική. Η πρόσφατη πρόσληψη έγινε πρόχειρα, με αδιαφανή κριτήρια και η εκπαίδευση ήταν ελλιπής. Αντέδρασαν δε και τα κυριότερα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την επιθυμία κάποιων νεαρών ανθρώπων που έψαχναν για δουλειά, για να «φτιάξει δικό της στρατό». Πριν αλέκτορα φωνήσαι είδαμε τα αποτελέσματα, με τα γνωστά περιστατικά (πυροβολισμοί σε μπαρ, ΑΣΟΕΕ με οπλοφόρο κ.λπ.). Η πρότασή μου είναι να αποσυρθούν προσωρινά για να υποστούν συστηματική εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL