Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Νατάσα Γκαρά, βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ: / Νατάσα Γκαρά: Η κυβέρνηση κάνει ακροδεξιά σπέκουλα, δεν δίνει πραγματικές λύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νατάσα Γκαρά, βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ: / Νατάσα Γκαρά: Η κυβέρνηση κάνει ακροδεξιά σπέκουλα, δεν δίνει πραγματικές λύσεις

«Η Ν.Δ. εξακολουθεί να πορεύεται με τη ρητορική του μίσους και του φόβου για μικροκομματικά οφέλη, χωρίς να δίνει πραγματικές λύσεις» τονίζει η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά σε σχέση με την ένταση στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο. Σημειώνει ότι «και στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν κρίσεις, η φύλαξη των συνόρων ήταν ισχυρή και αποτελεσματική, αλλά οι τόνοι ήταν χαμηλοί, όπως ορίζει μία τέτοια κατάσταση».

Η Ν. Γκαρά υπογραμμίζει ότι «η στάση του Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι απογοητευτική». Επισημαίνει ότι «δεν προχώρησαν σε καταγγελία, ούτε σε κυρώσεις απέναντι στις εκβιαστικές κινήσεις της Τουρκίας, ούτε και ανακοίνωσαν κάποιο σχέδιο ή πρόθεση μετεγκαταστάσεων στις ευρωπαϊκές χώρες» και εκτιμά ότι «οι παρεμβάσεις τους δείχνουν εγκατάλειψη της χώρας και την οδηγούν να μετατραπεί σε φυλακή ψυχών».

Η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι το 2015 η κυβέρνηση αντιμετώπισε σοβαρή κρίση στον Έβρο με μαζικές αφίξεις προσφύγων, κρίση που αντιμετώπισε αποτελεσματικά. Παρατηρεί ότι «αποτελεί προσβολή στον στρατό, την αστυνομία, αλλά και τους πολίτες του Έβρου η υπόνοια που καλλιεργείται από τη Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αφύλαχτα τα σύνορα» και αντιπαραβάλλει τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο με αυτές της κυβέρνησης της Ν.Δ. που «πέντε μέρες μετά τις εκλογές διέκοψε την απόσπαση 80 αστυνομικών και συνοριακών φυλάκων και τους μετακίνησε στην Αθήνα».

Τέλος, σχετικά με την παρουσία ενόπλων που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους στον Έβρο, η Ν. Γκαρά προειδοποιεί ότι «δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τον πατριωτισμό με επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Είμαστε ένα οργανωμένο κράτος δικαίου με ικανότατο και έμπειρο στρατό κι αστυνομία, αρμόδιες αρχές για τη φύλαξη των συνόρων».

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια είναι η εικόνα που έχετε για τις επιχειρήσεις στα σύνορα με τον Έβρο; Δικαιολογούνται οι υψηλοί τόνοι και το «πολεμικό» κλίμα που καλλιεργείται από την κυβέρνηση ή η στόχευση είναι επικοινωνιακή;

Ο Έβρος δέχτηκε οργανωμένη και κατευθυνόμενη πίεση στα σύνορα από πολυπληθείς ομάδες μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι εργαλειοποιήθηκαν από τον Ερντογάν για να πετύχει τις δικές του διεκδικήσεις. Η κατάσταση φαίνεται να εκτονώνεται, ωστόσο παραμένει κρίσιμη. Ανησυχία επίσης προκαλεί ο καταυλισμός που στήνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος των Καστανεών.

Δυστυχώς, και η κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποίησε επικοινωνιακά την κρίση αυτή, κάνοντας λόγο για «εισβολή» και «πολεμικό κλίμα». Και στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν κρίσεις, η φύλαξη των συνόρων ήταν ισχυρή και αποτελεσματική, αλλά οι τόνοι ήταν χαμηλοί, όπως ορίζει μία τέτοια κατάσταση. Η Ν.Δ. εξακολουθεί να πορεύεται με τη ρητορική του μίσους και του φόβου για μικροκομματικά οφέλη, χωρίς να δίνει πραγματικές λύσεις.

* Πώς αξιολογείτε τις παρεμβάσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σε σχέση με τις πρόσφατες προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές; Είναι ικανοποιητικές, κατά τη γνώμη σας;

Η στάση του Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι απογοητευτική. Εκτός από τη λεκτική τους συμπαράσταση, μας ενημέρωσαν ξεκάθαρα ότι θα μας στείλουν οικονομική βοήθεια και εξοπλισμό για να φτιάξουμε δομές φιλοξενίας όλων των εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων.

Δεν προχώρησαν σε καταγγελία, ούτε σε κυρώσεις απέναντι στις εκβιαστικές κινήσεις της Τουρκίας, ούτε και ανακοίνωσαν κάποιο σχέδιο ή πρόθεση μετεγκαταστάσεων στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό επιβεβαίωσε και η επίτροπος Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε αίτημα μετεγκαταστάσεων προσφύγων κι εκεί επικεντρώνεται και η κριτική μας. Προφανώς, οι παρεμβάσεις τους δείχνουν εγκατάλειψη της χώρας και την οδηγούν να μετατραπεί σε φυλακή ψυχών.

* Είδαμε ομάδες πολιτών με όπλα να έχουν πάρει τον νόμο στα χέρια τους. Ποια είναι η σύνθεση αυτών των ομάδων; Από πού προέρχονται; Ποιο είναι γενικά το κλίμα μεταξύ των πολιτών του Έβρου;

Διαχρονικά, οι Εβρίτες έχουν υψηλό αίσθημα ευθύνης υπεράσπισης των συνόρων και του τόπου μας. Από τις πρώτες μέρες εκδηλώθηκαν κινήσεις συμπαράστασης και διάθεσης να συμβάλουν με όποιο τρόπο χρειάζεται. Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τον πατριωτισμό με επικίνδυνες πρωτοβουλίες. Είμαστε ένα οργανωμένο κράτος δικαίου με ικανότατο και έμπειρο στρατό και αστυνομία, αρμόδιες αρχές για τη φύλαξη των συνόρων.

Σε τέτοιες κρίσεις, οι πολίτες μπορούν να παρεμβαίνουν μόνο με κλήση του κράτους στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος ο αγνός πατριωτισμός των πολιτών να γίνει αντικείμενο καπηλείας και να δημιουργήσει προβλήματα.

* Ποια ήταν η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ειδικά στην περιοχή του Έβρου; Ποιες είναι οι διαφορές με την πολιτική που ασκεί η σημερινή κυβέρνηση;

Το 2015 αντιμετωπίσαμε σοβαρή κρίση στον Έβρο με μαζικές αφίξεις προσφύγων. Ακολούθησε άμεσα η ενίσχυση των δυνάμεων για τη φύλαξη των συνόρων. Εφαρμόστηκε το Σχέδιο Ασπίδα, στο πλαίσιο διαρκούς ενίσχυσης των συνόρων. Μάλιστα, αποτελεί προσβολή στον στρατό, την αστυνομία, αλλά και τους πολίτες του Έβρου η υπόνοια που καλλιεργείται από τη Ν.Δ., ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αφύλαχτα τα σύνορα, και δημιουργεί κινδύνους διατάραξης της κοινωνική συνοχής.

Ήδη επί ΣΥΡΙΖΑ υπεγράφη η ίδρυση Διεύθυνσης Αλλοδαπών με έδρα τον Έβρο, ενώ είχαν δρομολογηθεί η δημιουργία Τμήματος Πλωτής Αστυνόμευσης και η ενίσχυση των Συνοριακών Τμημάτων Φύλαξης με εξοπλισμό και προσωπικό. Τίποτα από αυτά δεν υλοποίησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αντ’ αυτού, πέντε μέρες μετά τις εκλογές διέκοψε την απόσπαση 80 αστυνομικών και συνοριακών φυλάκων και τους μετακίνησε στην Αθήνα. Από τον Ιούλιο του 2019 παρατηρήθηκε αύξηση των προσφυγικών ροών.

Επίσης, η δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας είχε περιορίσει κατά πολύ τις ροές από τον Έβρο. Παράλληλα, στελεχώθηκαν οι δομές πρώτης υποδοχής και ιδρύθηκε νέα Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να προχωρούν γρήγορα οι διαδικασίες και να μην υπάρχει συμφόρηση στον Έβρο, ενώ είχε ληφθεί κατά τη θητεία μας η απόφαση να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή φιλοξενίας στη Θράκη.

Οι διεκδικήσεις μας προς την Ευρώπη ήταν συνεχείς και πιεστικές, γι’ αυτό και επί ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόστηκαν προγράμματα μετεγκατάστασης σε ευρωπαϊκές χώρες. Εξακολουθούμε να προτείνουμε στην κυβέρνηση να ζητήσει σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αίτημα ένα οργανωμένο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και ισοκατανομής των βαρών στις ευρωπαϊκές χώρες, καταγγελία και κυρώσεις στην Τουρκία. Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.'

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL