Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: / Μεγάλη πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας: "Δεν είναι εισβολείς τα μικρά παιδιά"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ: / Μεγάλη πορεία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στο κέντρο της Αθήνας: "Δεν είναι εισβολείς τα μικρά παιδιά"

Τις τελευταίες ημέρες κοντέψαμε να πιστέψουμε ότι όλοι έγιναν σαν τον Σώτο. Τον ψαρά που περηφανευόταν ότι “πιάστηκε” στ' αγκίστρι του ένα καλτσάκι από πνιγμένο προσφυγόπουλο. Χθες πάνω από 7.000 άνθρωποι έδωσαν την απάντηση. Άνθρωποι όλων των φυλών και των χρωμάτων. Από τον χώρο της αναρχίας ώς της Αριστεράς. Από 60άρηδες έως νήπια, που έβλεπαν από τους ώμους των γονιών τους ένα πλήθος το οποίο απλωνόταν από το Σύνταγμα έως τα Χαυτεία.

Χθες η Αθήνα πλημμύρισε από συνθήματα αλληλεγγύης και τα τύμπανα που κρατούσε ένας από τους τέσσερις μουσικούς διαδηλωτές δεν χτυπούσαν στους ρυθμούς του πολέμου. Αλλά συνόδευαν συνθήματα που ζητούσαν ειρήνη και ανοιχτά σύνορα σε όλο τον κόσμο. “Ούτε κλειστά -ούτε ανοιχτά- στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά”, “οι μετανάστες είναι αδέρφια ταξικά - στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά” και "Δεν είναι εισβολείς τα μικρά παιδιά - Σε όλη την Ευρώπη σύνορα ανοιχτά”, ήταν ορισμένα απ' όσα φώναξαν οι διαδηλωτές. “Ο πόλεμος εναντίον των προσφύγων είναι πόλεμος εναντίον όλων μας”, έγραφε ένα πανό. Μια μητέρα εξηγούσε στον μικρό της γιο ότι “σήμερα είμαστε εδώ γιατί πρέπει οι πρόσφυγες να έχουν κι αυτοί όπως εμείς σπίτι, φαγητό και νερό”.

Οι αλληλέγγυοι δεν είναι μόνοι τους

Η χθεσινή κινητοποίηση μπορεί να συμβάλει θετικά με δύο τρόπους σύμφωνα με τον Σπύρο Νιάκα, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, που έδωσε το παρών στη διαδήλωση από το μπλοκ της Αλληλεγγύης για Όλους: “Το ένα είναι ν’ αλλάξει το κλίμα, εδώ, κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Να δοθεί ένα στίγμα ότι δεν υπάρχει εθνική ομοφωνία, δεν υπάρχει πλάτη στον Μητσοτάκη. Το δεύτερο είναι να δοθεί ένα μήνυμα στους ανθρώπους στις δύσκολες περιοχές, στους αλληλέγγυους, που αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η καθημερινότητα και οι ζωές τους από τους φασίστες, από Γερμανούς ναζί που κατεβαίνουν, αλλά και από το κράτος, ότι δεν είναι μόνοι τους”.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Νωρίτερα οι διαδηλωτές, κυρίως από τις αριστερές οργανώσεις, μοίραζαν κείμενα, όπως το ΣΕΚ που ενθάρρυνε “Να το πούμε δυνατά, να το πούμε καθαρά: Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά”. Την ίδια ώρα, αναρχικοί γέμιζαν τα πεζοδρόμια με γαλανόλευκα τρικάκια που έγραφαν επάνω συνθήματα όπως “ή με τους ανθρώπους ή με τους φασίστες” και τον χώρο όργωναν διαδηλωτές με πιο παραδοσιακό στυλ, όπως μια κυρία της ΚΕΕΡΦΑ με τραγιάσκα που κρατούσε πλακάτ: “Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας”.

Μπροστά στην πορεία βρισκόταν πανό, το οποίο υπέγραφαν οργανώσεις και συλλογικότητες, οι οποίες τάσσονται ενάντια στις “αντιδραστικές συμφωνίες Δουβλίνου και Ε.Ε. - Τουρκίας” και λένε όχι “στον πόλεμο, στον φασισμό και στην καταστολή”. Ένα από τα πρώτα συνθήματα που ακούστηκαν κατέληγε σε μια διαχρονική αλήθεια: “Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι”. Προστέθηκε όμως και μία ακόμη πτυχή της πραγματικότητας στο σύνθημα: οι πρόσφυγες είναι “εκεί βομβαρδισμένοι” κι “εδώ φυλακισμένοι”.

Προκλήσεις από την ομάδα ΔΕΛΤΑ

Σε αντίθεση με τους διαδηλωτές, η αστυνομία ήταν άφαντη αρχικά. Ακόμη κι οι τροχονόμοι. Το αποτέλεσμα ήταν όταν ξεκίνησε η πορεία να εγκλωβιστούν για κάποια λεπτά στο φανάρι της Πανεπιστημίου στα Προπύλαια δύο τρόλεϊ. Αντίθετα, οι δυνάμεις καταστολής εμφανίστηκαν προς το τέλος. Τέσσερα μηχανάκια ΔΕΛΤΑ με συνολικά εννέα επιβαίνοντες προσέγγιζαν προκλητικά την κεφαλή της πορείας, καθώς αυτή επέστρεφε στο Πανεπιστήμιο. Οι μηχανές περίμεναν το πλήθος και έκαναν κύκλους σαν συμμορία που ήθελε να πουλήσει τσαμπουκά. Κάποιοι διαδηλωτές τούς αποδοκίμασαν και τελικά αποχώρησαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της κινητοποίησης.

Αστυνομική παρουσία υπήρχε και στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος των λουλουδάδικων. Ο δρόμος ήταν κλειστός με τρεις κλούβες και άνδρες των ΜΑΤ περίμεναν ετοιμοπόλεμοι στα πεζοδρόμια. Δεν σημειώθηκε κάποια σύγκρουση. Φεύγοντας από το σημείο οι διαδηλωτές διεμήνυσαν διά ντουντούκας ότι θα βρίσκονται κάθε μέρα στον δρόμο μέχρι ν’ ανοίξουν τα σύνορα. "Μέχρι να ζήσουμε όλοι μαζί στις πόλεις του μέλλοντος και της αλληλεγγύης", όπως έγραφε ένα πανό σ’ όλες τις γλώσσες.

Μαζική διαδήλωση και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία στήριξης και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών πραγματοποίησαν συλλογικότητες, αριστερές κινήσεις, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη.

«Ή θα μιλήσει η αλληλεγγύη των λαών ή θα μιλήσει ο φόβος και το μίσος για τον άλλον» αναγραφόταν σε ένα από τα κεντρικά πανό στην κεφαλή της πορείας, η οποία ξεκίνησε από την Καμάρα, πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης και σταμάτησε συμβολικά έξω από το αμερικανικό προξενείο, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL