Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Η έλλειψη ξένων εργατών γης εγκυμονεί κινδύνους για τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η έλλειψη ξένων εργατών γης εγκυμονεί κινδύνους για τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής

Συνέντευξη με τον Σταύρο Αραχωβίτη*

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται έλλειψη εργατών στις αγροτικές περιοχές. Ιδιαίτερα φέτος όπου ήταν καλή χρονιά για το ελληνικό λάδι. Που οφείλεται αυτή η έλλειψη;

Καλή χρονιά για το ελαιόλαδο ήταν μόνο σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα του. Η τιμή που εισπράττουν οι παραγωγοί είναι από τις χαμηλότερες στην πρόσφατη ιστορία του. Είναι περίπου 18% μειωμένη από το μέσο όρο της 5ετίας και 35% μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Και μιλάμε πάντα για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στη δενδροκομία απασχολούνται κυρίως εργάτες γης από την Αλβανία. Ξέρουν πολύ καλά τις εργασίες της ελαιοσυλλογής και συνεργάζονται πολύ στενά με τους παραγωγούς. Τα τελευταία χρόνια, όμως, με την εξεύρεση εργασίας σε άλλες χώρες και σε άλλους τομείς της οικονομίας, και με τη σταδιακή οικονομική ανάκαμψη της γειτονικής χώρας, η διαθεσιμότητα των εργατών έχει μειωθεί, κι αυτό συνεπάγεται την αύξηση του κόστους ελαιοσυλλογής.

Τι σημαίνει ή τι θα σημάνει η μόνιμη έλλειψη αγρεργατών για την οικονομία της χώρας μας;

Η έλλειψη εργατικών χεριών θα έχει πολύπλευρες επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία όσο και στην ποιότητα του ίδιου του ελαιολάδου. Η έλλειψη θα οδηγήσει σε αύξηση του ημερομισθίου, γεγονός που δεν είναι κακό, εντούτοις η πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου την καθιστά απαγορευτική. Συνέπεια αυτού, θα είναι η εγκατάλειψη ελαιώνων και η συγκέντρωσή τους σε λιγότερους ιδιοκτήτες. Ακόμα και η επιβράδυνση του χρόνου συλλογής θα οδηγήσει σε υποβάθμιση του προϊόντος.

Τι μέτρα πρέπει να πάρουμε και πώς το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να αξιοποιηθεί ενάντια στην αντιμεταναστευτική ρητορεία της Δεξιάς;

Με δεδομένη την υπογεννητικότητα και την ισχυρή τάση εγκατάλειψης της υπαίθρου, θα πρέπει να ληφθούν συνδυαστικά μέτρα. Η Δεξιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, έχει εγκλωβιστεί στο λαϊκισμό που την έθρεψε και είναι ανίκανη να σκεφθεί πολυσύνθετα και να δώσει απαντήσεις. Η λογική των κλειστών συνόρων και των κλειστών κέντρων δεν απαντά σε αυτά τα προβλήματα. Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία, πολιτικές ενσωμάτωσης, που ασφαλώς θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την εργασία, και κυρίως κανόνες, ώστε να αποτρέπεται η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και με συνολικότερο σχεδιασμό. Αν δε γίνει άμεσα κατανοητό το πρόβλημα και δεν υπάρξει σχεδιασμός αντιμετώπισης, σε λίγα χρόνια θα οδηγηθούμε σε τσιφλίκια της παλιάς εποχής, εγκατάλειψη και σταδιακή άναρχη δάσωση της γεωργικής γης.

Την ερχόμενη Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Γιατί όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν, καθώς και η Αντιπολίτευση είναι από ενάντιοι έως επιφυλακτικοί;

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επιχειρεί να εμπλέξει τους ιδιώτες επενδυτές με τους συνεταιρισμούς, δημιουργώντας ένα υβριδικό μόρφωμα που, όπου και να εφαρμόστηκε δεκαετίες πριν, απέτυχε πλήρως. Επιχειρεί να εισάγει στο συνεταιριστικό κεφάλαιο ιδιωτικά κεφάλαια με δικαίωμα ψήφου, αγνοώντας τη βασική διαφορά των συνεταιρισμών από τις κεφαλαιουχικές εταιρίες: οι συνεταιρισμοί είναι εθελοντικές ενώσεις προσώπων που σκοπό έχουν τη βελτίωση του εισοδήματός τους μέσω της κοινής διαπραγμάτευσης του προϊόντος τους. Οι κεφαλαιουχικές εταιρίες, αντίθετα, είναι ένωση κεφαλαίων που στόχο έχουν τον πολλαπλασιασμό τους.

Δυστυχώς, το ΥπΑΑΤ με πρόσχημα την αντιμετώπιση ενός υπαρκτού προβλήματος, αυτού της ρευστότητας μετά το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας το 2012, εισάγει τους ιδιώτες επενδυτές δημιουργώντας δεκάδες παράπλευρα προβλήματα, απειλώντας την περιουσία που ανήκει στις γενεές που τη δημιούργησαν. Εισάγει μια λύση που έχει ήδη αποτύχει παντού και συνεπώς δεν αναμένει κανείς -ακόμη και οι πιο ήπιοι στην κριτική τους φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή- να πετύχει στη χώρα μας, που βγήκε μόλις πριν ένα χρόνο από τα μνημόνια.

Το χειρότερο είναι ότι η πολιτική ηγεσία κάνει πως δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει αυτό που της φωνάζουν όλοι. Τελικά ποιους ακούει και για ποιους νομοθετεί αυτή η Κυβέρνηση;

Θοδωρής Αρβανίτης, βιοκαλλιεργητής

ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!
Η ΧΩΡΑ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ.....
ΤΟΥΣ ΠΝΙΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ!! ΓΙΑΤΙ;;;

Η βασικη αιτια ειναι η ανοδος του εθνικισμου τις τελευταιες δεκαετιες συμπεριλαμβανομενης και της κρισης!
Η ανοδος του εθνικισμου δημιουργησε ξενοφοβικες και ρατσιστικες συνειδησεις σε μεγαλα εργατικα και μικροαστικα τμηματα της κοινωνιας, η οποια μπηκε σε κριση με ο,τι αυτο συνεπαγεται...ανεργια, κλεισιμο επιχειρησεων, πτωση της αγοραστικης δυναμης, συνταξεων και λοιπα!!
ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!!
Η κριση ειχε και ενα αλλο αποτελεσμα που λιγοι του δωσανε σημασια...και δυστυχως συνεχιζεται: Ποιο είναι; Ειναι η μη εισοδος στη χωρα ξενων εργατων και η αποχωρηση παρα πολλων ηδη υπαρχοντων!!
Αν λαβουμε ακομη υπ'οψιν μας οτι ενα κομματι μετα απο λιγα χρονια αλλαζει δουλειες, προτιμαει πιο ευκολες και πιο συμφερουσες, και οτι ενα κομματι ακομα μεγαλο αποχωρει λογω ηλικιας-συνταξιοδοτησης, κλπ, φτασαμε 10 χρονια μετα το πρωτο μνημονιο να μην υπαρχουν εργατικα χερια προπαντος για τις βαριες δουλειες!
Μα λενε καποιοι και το πιστευουν (εκτος απο τους αγροτες-εργολαβους και οσοι εχουν αμεση αναγκη απο εργατες) εχει γεμισει οι χωρα ξενους!! Που τους ειδαν; Στα καναλια;
Μετα το 2010 και προπαντος μετα το 2015 οι ξενοι που μπαινουν στην χωρα, ειτε προσφυγες ειτε μεταναστες, ερχονται με την ελπιδα να περασουν και να φυγουν για την Ευρωπη λογω γεωγραφικης θεσης...για καλυτερα....
ΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ!
Η αγροτικη οικονομια εχει τεραστιες αναγκες! Φετος, αλλα και μετα το 15-16, η ελλειψη εγινε αισθητη, με αποτελεσμα οι μισες ελιες εμειναν αμαζευτες σε πολλα μερη της χωρας (Αιτωλοακαρνανια), στα δε υπολοιπα ακομα μαζευουν ενα με δυο μηνες αργοτερα απ' ο,τι γινοταν παλιοτερα με κινδυνο να χαθει και μεγαλο ποσοστο της παραγωγης, παγοι-χιονια κλπ! Τα δε μεροκαματα ανεβηκαν 15 με 20 ευρω απ' ο,τι ηταν πριν την κριση! Στα αλλα φρουτα που ειναι και πιο ευπαθη και στα κηπευτικα το ιδιο προβλημα!!
Μα λενε οι περισσοτεροι εχουμε επισημα 1.000.000 ανεργους...δικα μας παιδια!! Απανταω με πληρη επιγνωση και πειρα!! Τα δικα μας παιδια δεν τα μαθαμε να δουλευουν στα χωραφια, ηταν υποτιμητικο!!!...ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑΝΕ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩς ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ!!!! Ακομα και οι περισσοτεροι αγροτες δεν θελουν τα παιδια τους στα χωραφια, ουτε και σαν αφεντικα!!!
Κοντολογης αν συνεχιστει αυτο το προβλημα πολλα χωραφια θα μεινουν ακαλλιεργητα και η επιζητουμενη αυταρκεια θα ειναι ονειρο θερινης νυχτος!
Ακομα και να μην ειμαστε σ' αυτη την γεωγραφικη θεση και να ερχονται εργατες, ακομα και μ' αυτον τον απαισχυντο τροπο, θα επρεπε να βρουμε τροπο να φερουμε αν θελουμε αναπτυξη της οικονομιας διοτι οπως ειπα και παραπανω παρα πολλες δουλειες ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ!
Βεβαια διακρατικες συμφωνιες δεν γινονται ευκολα, ισως γιατι τ' αφεντικα τους θελουν πνιγμενους τρομοκρατημενους και παρανομους για ευνοητους λογους...δικαιωματα κλπ!!
Ετσι λοιπον η "ευρεση εργασιας" θα παραμεινει στις μαφιες των δουλεμπορων...αλλα η αγορα στην Ελλαδα της κρισης δεν ειναι πλεον συμφερουσα!! Καποιοι δε ακομη απορουν που βρισκουν οι μεταναστες το υπερογκο ποσο το 5 η 10 χιλιαδων ευρω για να δωσουν στις μαφιες! Ειναι απλο, τους πληρωνουν μετα!!
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ:
1ον Νομιμοποιηση των ηδη υπαρχοντων!!
2ον Προτροπη και ενημερωση των ηδη υπαρχοντων προσφυγων και μεταναστων οτι μπορουν να δουλεψουν εδω..αν το επιθυμουν! Ειμαι σιγουρος οτι μεγαλο κομματι θα το προτιμησει τουλαχιστον μεχρι ν' ανοιξουνε τα συνορα...και θα φυγουν κι' απο τα κατεργα των νησιων και αλλου!! Σαφως με πληρη δικαιωματα!!
3ον Πρεπει οι αγροτες και αλλα επαγγελματα να ξεπερασουν τον εθνικισμο τους και αντι να τα συζηταμε μεταξυ μας, οργανωμενα μεσω των αγροτικων συλλογων, συνεταιρισμων, ομοσπονδιων, συντονιστικων επιτροπων, κλπ, να απαιτησουν απο το κρατος την επιλυση του προβληματος με βαση τα δυο παραπανω σημεια!
4ον Τα πολιτικα κομματα εξουσιας και μη να σταματησουν το λαικισμο τους με οποιοδηποτε κομματικο τους κοστος και να σταματησουν αυτο το εγκλημα που συντελειται πλεον εις βαρος ολων...και ντοπιων και ξενων!!!
5ον Να σταματησει η κινδυνολογια προπαντος απο τα ΜΜΕ οτι ο εχθρος του Ελληνα ειναι οι κολασμενοι αυτης της γης!

Να με συμπαθατε φιλοι-ες που το εθεσα το προβλημα καπως οικονομο-μπακαλιστηκα...μην ξεχναμε ομως το βασικο.... οτι οι ανθρωποι αυτοι οτι κι' αν παθανε..να δουλεψουν ερχονται και να ζησουν αξιοπρεπως!!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΓΩΝΑΣ!!

* Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL