Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ερημίτης Κέρκυρας: το οικοσύστημα που αντιστέκεται με σθένος στο τσιμέντο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερημίτης Κέρκυρας: το οικοσύστημα που αντιστέκεται με σθένος στο τσιμέντο...

Του Δημήτρη Φατήρα*

Το ζήτημα αφορά μία έκταση 1500 στρεμμάτων στη χερσόνησο της Βορειοανατολικής Κέρκυρας εκ των οποίων τα 1200 δασικά και περίπου 300 χορτολιβαδικής έκτασης, εντός των διοικητικών ορίων της δημοτικής κοινότητας Σινιών Κέρκυρας. Την περιοχή του Ερημίτη. Ο Ερημίτης είναι μία από τις ελάχιστες παρθένες περιοχές, όχι μόνο στην Κέρκυρα, αλλά και σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Ένα μοναδικό στο είδος του ευαίσθητο οικοσύστημα, βασικό στοιχείο της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, που χάρη στη φροντίδα των κατοίκων και στο προ- μνημονίων θεσμικό πλαίσιο προστασίας δασών, έχει μείνει αλώβητο, τόσο από τις φυσικές καταστροφές όσο και από την οικοπεδοποίηση / τσιμεντοποίηση. Ένας ζωτικής σημασίας φυσικός αναπτυξιακός πόρος (γύρω του αναπτύσσεται ένα πρότυπο τουριστικής δραστηριότητας, μοναδικό ίσως στη χώρα, «αιμοδότης» της τοπικής οικονομίας) ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, ήδη από τα τέλη της δεκαετία του 1990. (Φαίδων Δεγλερής, πρόεδρος Ε’ τμήματος Σ.τ.Ε - 1998)

Οι απειλές διαδέχονται η μία την άλλη και η τοπική κοινωνία τις αντιμετωπίζει με «νύχια και με δόντια» από την ώρα που ο Ερημίτης μπήκε στο στόχαστρο συμφερόντων. Άλλωστε, μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας μας γιγαντώθηκε αυτό το μεγαλειώδες μαζικό κίνημα προστασίας του οικοσυστήματος και του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής. Στη διαδρομή πήρε τη μορφή συλλόγου με τον τίτλο «ΕΡΗΜΙΤΗ Πλους...», με επίκεντρο, στους καταστατικούς του στόχους, πέραν των άλλων, την προστασία του οικοσυστήματος και την παραμονή του στη δημόσια χρήση.

Η απειλή κορυφώθηκε το 2011, όταν η μνημονιακή κυβέρνηση κατ’ απαίτηση των δανειστών, εντάσσει το τμήμα του Ερημίτη (496 στρέμματα) που ανήκει στο δημόσιο στα υπό «αξιοποίηση» ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ. Η πρώτη διαγωνιστική δημοπρασία (2012) προέβλεπε την παραχώρηση δικαιώματος χρήσης επιφανείας στη μία και μοναδική εμφανιζόμενη εταιρεία, N.C.H.Capital inc, για 99 χρόνια έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ για κατασκευή «τουριστικού χωριού - τουριστικών κατοικιών. Η αντίδραση των αυτοδιοικητικών φορέων Α’& Β’ βαθμού, όλων των περιβαλλοντικών φορέων και οργανώσεων, των κινημάτων και των συλλογικοτήτων, με ομόφωνες αποφάσεις τους, όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθολική...

Η συντριπτική πλειοψηφία του κερκυραϊκού λαού, ευθύς εξ αρχής τάχτηκε κατά του «επενδυτικού σχεδίου», πρώτον, γιατί είναι καταστροφικό για το περιβάλλον. Άλλωστε, το φυσικό οικοσύστημα του Ερημίτη αποτελεί και το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής της Βορειοανατολικής Κέρκυρας...! Δεύτερον, διότι είναι καταστροφικό ως προς το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που ακολουθεί η τοπική κοινωνία και οικονομία, η οποία στηρίζεται στις μικρής κλίμακας ποιοτικές κατασκευές και υποδομές, απόλυτα προσαρμοσμένες στο φυσικό περιβάλλον, με ταυτόχρονη αποσυμφόρηση κορεσμένων περιοχών και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορίας της περιοχής, στα πλαίσια της αειφορίας και της εξόδου από το στρεβλό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης του μαζικού τουρισμού και του all inclusive της δεκαετίας του 1970. Μιας τοπικής επιχειρηματικότητας, μιας ανθηρής τοπικής οικονομίας που εξασφαλίζει εισοδήματα για μια αξιοπρεπή ποιότητα ζωής σε περίοδο κρίσης, μηδενικά ποσοστά ανεργίας, εργασία αμειβόμενη με μισθούς στα προ των μνημονίων επίπεδα, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Το 2017, με νέο διαγωνισμό παραχωρήθηκε από το ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ. στη μέχρι τότε επιφανειούχο το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας, («κόλπο γκρόσο», όπως είχε γραφτεί τότε σε ρεπορτάζ του protagon. gr), «με συμβάσεις «Μπανανίας... που ούτε στην Μπουτσουάνα δεν θα μπορούσε να συμβεί...» (τάδε έφη Νίκος Δένδιας), έναντι 2.050.000 ευρώ, όταν η ίδια η εφορία το εκτιμά στα 16.028.579 ευρώ. Οποιοδήποτε άλλος φορέας αν το κοστολογούσε τόσο (υπουργείο, αυτοδιοικητικό όργανο, κ.λπ.), θα είχε να αντιμετωπίσει βαριές ποινικές ευθύνες. Είναι γεγονός ότι, αν το Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. δεν καλυπτόταν κάτω από την προσβλητική για το δημόσιο αίσθημα και σκανδαλώδη για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, ομπρέλα της ιδιότυπης ασυλίας, των μνημειακών νόμων, που κάτω από αυτήν καλύπτονται και όλα τα άλλα «εγκλήματα» που διαπράττει με τη σκανδαλώδη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, θα βρισκόταν αντιμέτωπο με πολλά από τα άρθρα του ποινικού κώδικα.

Με πρόσφατη απόφαση του το τμήμα Κέρκυρας του Τ.Ε.Ε. (του εγκυρότερου τεχνικού συμβούλου του κράτους), χαρακτηρίζει την «επένδυση στο ακίνητο Κασσιόπης» «ελέγξιμη διαδικαστικά, επιζήμια περιβαλλοντικά και ασύμφορη για το Ελληνικό δημόσιο οικονομικά», και ταυτόχρονα προτείνει στα αυτοδιοικητικά όργανα (Δήμους, Περιφέρεια) να κινήσουν διαδικασίες ακύρωσής της. Η αυτοδιοίκηση δεν έχει δικαίωμα να υπεκφεύγει των αρμοδιοτήτων της και να αποποιείται των ευθυνών της, αντίθετα πρέπει να τις αναλαμβάνει δράση και στην κατεύθυνση που της υποδεικνύει το Τ.Ε.Ε. (με το θεσμικό του ρόλο).

Ο σύλλογος «Ερημίτη Πλους...» δεν σταματά τον αγώνα για την ακύρωση της με όλα τα μέσα και για όσο χρόνο χρειαστεί να γίνει αυτό. Η υπόθεση ήδη έχει πάρει το δρόμο προς τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με το αίτημα η έκταση να μπει σε καθεστώς προστασίας στο σύνολό της, σαν φυσικό σχηματισμός - ολοκληρωμένο οικοσύστημα, ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος, την απένταξή του από τα «προγράμματα αξιοποίησης» του ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ., την ανάδειξή του σε οικολογικό πάρκο σε δημόσια χρήση, με επιτρεπόμενες χρήσεις γης εντός του μόνο αυτές που θα βοηθούν το οικοσύστημα στη διαιώνισή του. Εκεί δεν περνάνε «οι κουτοπονηριές» του Άδωνι Γεωργιάδη, και δεν έχουν καμιά αξία οι «φωτογραφικές νομοθετικές ρυθμίσεις του».

* Πρόεδρος του συλλόγου «Ερημίτη Πλους, Περιβαλλοντική Προστασία Βορείου Στενού Κέρκυρας»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL