Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ: / Γιάννης Μπουρνούς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέστη πολιτικό Βατερλώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ: / Γιάννης Μπουρνούς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέστη πολιτικό Βατερλώ

«Με τον αγώνα μας καταφέραμε να διώξουμε τα ΜΑΤ από το νησί μας και να μην γίνει καμία χωματουργική εργασία του στρατού στην επιταγμένη έκταση της Καράβας - Καβακλή» τονίζει στην «Αυγή» ο Γιάννης Μπουρνούς σχετικά με την αποτυχία της προσπάθειας της κυβέρνησης να καταστείλει με τα ΜΑΤ τις αντιδράσεις σε Λέσβο και Χίο για τα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ μεταφέρει την προκλητική συμπεριφορά των ΜΑΤ στους πολίτες της Λέσβου και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέστη πολιτικό και επικοινωνιακό Βατερλώ».

Υπογραμμίζει ότι στις κινητοποιήσεις στην Λέσβο «συμμετέχει κόσμος όλων των ηλικιών και πολιτικών αποχρώσεων, με μπροστάρηδες τους ανθρώπους νεότερων ηλικιών από τη Μυτιλήνη και τα χωριά». Τονίζει ότι στις κινητοποιήσεις βρέθηκαν κι ακροδεξιά στοιχεία, «η παρουσία και η επιρροή των οποίων μετριάζεται έως περιθωριοποιείται, εφόσον οι προοδευτικές δυνάμεις είναι παρούσες και με την παρουσία τους κερδίζουν την εμπιστοσύνη των αγωνιζόμενων κατοίκων», όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου κι άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι μετά την επίθεση της αστυνομίας «οι Λέσβιοι έχουν απολέσει και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι «ο μόνος δρόμος για αποκλιμάκωση της έντασης είναι η απόσυρση της επαίσχυντης ΠΝΠ, ο τερματισμός της επίταξης εδαφών, καθώς κι ένα πρώτο κύμα μαζικής αποσυμφόρησης της Μόριας». Θυμίζει ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε σταδιακή, αλλά αδιάκοπη αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας προς την ενδοχώρα», κάτι που η κυβέρνηση της Ν.Δ. σταμάτησε λόγω «ακροδεξιάς ιδεοληψίας» υπερτριπλασιάζοντας τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό στη Λέσβο.

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Ποια είναι η κατάσταση στη Λέσβο μετά την επίθεση της αστυνομίας; Ποία είναι η αίσθησή σας σχετικά με τους σχεδιασμούς την κυβέρνησης για την ένταση της αστυνομικής καταστολής στα νησιά;

Η κυβέρνηση έκανε την πολιτική επιλογή της αυταρχικής επιβολής των σχεδιασμών της στα νησιά. Μόνο που η «θεαματική» απόβαση και το όργιο καταστολής των ΜΑΤ προσέκρουσε στην αποφασιστικότητα, την αντοχή και τη μαζική αντίσταση των συμπολιτών μου. Με τον αγώνα μας καταφέραμε να διώξουμε τα ΜΑΤ από το νησί μας και να μην γίνει καμία χωματουργική εργασία του στρατού στην επιταγμένη έκταση της Καράβας - Καβακλή. Ο κόσμος είναι έξαλλος με το μέγεθος της καταστολής και την προκλητικότητα των ΜΑΤ, που μας αποκαλούσαν «Τουρκόσπορους», μας καθύβριζαν, μας έπνιξαν επί δύο μέρες με ληγμένα χημικά, έκαψαν δέντρα και, αποχωρώντας ηττημένοι, έσπασαν εκδικητικά αυτοκίνητα διαδηλωτών.

Μετά απ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέστη πολιτικό και επικοινωνιακό Βατερλώ, αφού ο αυταρχικός της κατήφορος εξέθεσε τη χώρα διεθνώς, αλλά και απέτυχε παταγωδώς να πετύχει τους στόχους του. Γι’ αυτό ακριβώς ο πρωθυπουργός των επιτάξεων και των ΜΑΤ εμφανίστηκε αίφνης διαλλακτικός στη συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες των νησιών την περασμένη Πέμπτη. Η αντίσταση των συμπολιτών μας τον εξανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση και αυτή είναι μια πρώτη, μεγάλη νίκη.

* Ποια είναι η σύνθεση των ατόμων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών; Ποια είναι η αντίδρασή τους μετά την επιλογή της κυβέρνησης να καταφύγει στην αστυνομική καταστολή;

Όπως σε κάθε αυθόρμητο, μαζικό, λαϊκό κίνημα, έτσι και στην περίπτωση της Λέσβου, στο κίνημα αντίστασης συμμετέχει κόσμος όλων των ηλικιών και πολιτικών αποχρώσεων, με μπροστάρηδες τους ανθρώπους νεότερων ηλικιών από τη Μυτιλήνη και τα χωριά. Στον δρόμο συναντήθηκα με πολλούς συνομηλίκους μου που δεν είχαν ποτέ άλλοτε πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις, απεργίες κ.λπ. Η αυταρχική επίταξη εδαφών και, στη συνέχεια, η προκλητική απόβαση και το όργιο καταστολής των ΜΑΤ έθιξε την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο πολλών τέτοιων ανθρώπων και τους «υποκίνησε» να βγουν στους δρόμους. Το ίδιο συνέβη με τους κατοίκους των χωριών, κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφους, που παράτησαν τα χωράφια και τα ζωντανά τους για να σταματήσουν την εφαρμογή της επίταξης.

Στον δρόμο υπήρξαν και υπάρχουν και ακραία στοιχεία, η παρουσία και η επιρροή των οποίων όμως μετριάζεται έως περιθωριοποιείται εφόσον οι προοδευτικές δυνάμεις (στην περίπτωση της Λέσβου, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, άνθρωποι του ΚΙΝ.ΑΛΛ., της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) είναι παρούσες και με την παρουσία τους κερδίζουν την εμπιστοσύνη των αγωνιζόμενων κατοίκων. Ο πιο σίγουρος δρόμος για την ηγεμόνευση ακροδεξιών ομάδων και ιδεών είναι η απουσία της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων από τον δρόμο, κίνδυνος τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου απέφυγε από την πρώτη στιγμή.

* Τι στάση κρατούν οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς αντιμετωπίζετε την κατάσταση και τι προτείνετε για να σταματήσει η ένταση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε όλα τα μέτωπα με όλες του τις δυνάμεις. Σίγουρα «δοκιμάζοντας» το δικό του πλαίσιο στη δημόσια συζήτηση, αλλά ταυτόχρονα προτάσσοντας τη σύγκλιση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων και ανθρώπων πάνω στο δίπτυχο αιτημάτων που συγκεντρώνει μέγιστη αποδοχή:

Πρώτον, την ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας προς την ενδοχώρα, ώστε να ξεφύγουν οι πρόσφυγες από τη ζούγκλα διαβίωσης 22.000 ψυχών σε χώρο που αντέχει 3.000 και συγχρόνως να εξομαλυνθεί η καθημερινότητα των ντόπιων.

Δεύτερον, την εναντίωσή μας στη δημιουργία μιας νέας -κλειστής ή «ημίκλειστης»- δομής στο νησί, που όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα το μονιμοποιήσει και θα το υπερπολλαπλασιάσει. Χρειαζόμαστε άμεσες λύσεις, που να σέβονται τα δικαιώματα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών.

Μετά τα όσα προηγήθηκαν την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη, οι Λέσβιοι έχουν απολέσει και το τελευταίο ίχνος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ο μόνος δρόμος για αποκλιμάκωση της έντασης είναι η απόσυρση της επαίσχυντης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ο τερματισμός της επίταξης εδαφών, καθώς κι ένα πρώτο κύμα μαζικής αποσυμφόρησης της Μόριας, ώστε να μας πείσει η κυβέρνηση ότι -αφού ηττήθηκε από τον αγώνα μας- κάνει κάποια βήματα, ώστε να γίνει ένας μη προσχηματικός, αλλά ουσιαστικός διάλογος.

* Ποιες ήταν οι βασικές διαφορές στην πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της συμφόρησης των νησιών λόγω του προσφυγικού-μεταναστευτικού σε σχέση με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε σταδιακή αλλά αδιάκοπη αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας προς την ενδοχώρα, με αποτέλεσμα να παραδώσει στις 7 Ιουλίου το ΚΥΤ με 5.678 ανθρώπους. Από τις 8 Ιουλίου κι ενώ οι ροές ήταν ήδη αυξημένες από την άνοιξη, η Ν.Δ. σταμάτησε το πρόγραμμα αποσυμφόρησης, κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, στέρησε από τους αιτούντες άσυλο το ΑΜΚΑ και δεν ανανέωσε έγκαιρα καμία από τις συμβάσεις εργαζομένων στο ΚΥΤ.

Τα αποτελέσματα είναι τραγικά: Επτά μήνες μετά, ο προσφυγικός και μεταναστευτικός πληθυσμός στη Λέσβο έχει υπερτριπλασιαστεί (ξεπερνά τις 22.000), στο ΚΥΤ έχουν απομείνει ελάχιστοι εργαζόμενοι (μόλις 22 μόνιμοι), ενώ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών παραμένει υγειονομικά ακάλυπτος και ανεξέταστος.

Η ακροδεξιά ιδεοληψία της Ν.Δ., να ασκήσει έμμεση «αποτρεπτική πολιτική» κάνοντας τη ζωή προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων κόλαση, οδηγεί τη Λέσβο σε μαρασμό, υποβάθμιση και νέα «βουτιά» στον τουρισμό, όμοια με αυτή του 2016, παρότι τότε οι ροές ήταν υπερπολλαπλάσιες από σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL