Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ημερίδα του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ: / Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το περιβάλλον είναι ιδιωτικοποίηση των πάντων προς όφελος των λίγων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ημερίδα του Τμήματος Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ: / Αλ. Τσίπρας: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το περιβάλλον είναι ιδιωτικοποίηση των πάντων προς όφελος των λίγων

Μήνυμα ενάντια στη διάλυση του εθνικού συστήματος διαχείρισης - διοίκησης του φυσικού πλούτου της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση έστειλε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ο Αλέξης Τσίπρας που παρενέβη σε ημερίδα με θέμα "διακυβέρνηση και οικο-ανάπτυξη των ελληνικών Natura 2000».

Μία εβδομάδα μετά το non paper του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο απαξιώνονται οι σημερινοί 36 φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και προαναγγέλλεται η κατάργησή τους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε σε αυστηρό τόνο ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που προετοιμάζει η κυβέρνηση για την κατεδάφιση του συστήματος διακυβέρνησης των περιοχών Natura 2000 "βάζει στο στόχαστρο τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη αλλά και το φυσικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας".

"Το χειρότερο όμως είναι πως, προκειμένου να πετύχει τον στόχο των χωροθετήσεων και των εξυπηρετήσεων απευθείας από το υπουργικό γραφείο, ξεκίνησε μια προσπάθεια απαξίωσης και δυσφήμησης των ίδιων των φορέων".

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει συνολικά τη διαφορά προσέγγισης πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, αντιπαραθέτοντας ένα προς ένα τα πεπραγμένα τους. Έκανε σαφές σε πολλά σημεία της τοποθέτησης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει την προστασία του περιβάλλοντας ως ένα σύνθημα, αλλά ως τη μάχη του μέλλοντος, "γιατί η βιωσιμότητα του πλανήτη μας αφορά όλες και όλους».

Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το περιοριστικό δημοσιονομικό πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι μέσα στα τεσσεράμισι χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναλήφθηκαν αρκετές πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Ανέφερε ενδεικτικά:

1. Πραγματοποιήθηκε μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και κατόπιν των πρωτοβουλιών για τις ΑΠΕ η Ελλάδα είναι πλέον στην 9η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

2. Για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια συνταγματικής επιταγής καταρτίστηκαν, αναρτήθηκαν και κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες. Αλλά και το Κτηματολόγιο και όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, όπως και ο χωροταξικός σχεδιασμός.

3. Καταρτίστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2030 με στόχο την κλιματική ουδετερότητα και όχι απλά την απολιγνιτοποίηση.

4. Θεσμοθετήθηκε την Εθνική Στρατηγική για τα Δάση και πολιτική πρόληψης πυρκαγιών.

5. Η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα των χωρών της Ε.Ε. με ολοκληρωμένη στρατηγική για την κυκλική οικονομία και ξεκίνησε η πρωτοβουλία για τον περιορισμό χρήσης της πλαστικής σακούλας.

6. Ολοκληρώθηκε ο εθνικός κατάλογος περιοχών Natura.

7. Σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε μια μεγάλη μεταρρύθμιση προστασίας και διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι εγκρίθηκε ο νέος εθνικός κατάλογος περιοχών του δικτύου Natura 2000 (ΦΕΚ. Β 4432 / 15.12.2017) "κλείνοντας ένα μεγάλο μέρος εκκρεμοτήτων της χώρας μας." Αλλά και ότι ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο των προστατευόμενων περιοχών με τον Ν. 4519/2018. "Έτσι εξασφαλίσαμε την εύρυθμη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων" υπογράμμισε.

"Ταυτόχρονα", πρόσθεσε, "εξασφαλίσαμε τον ρόλο των φορέων στην τοπική ανάπτυξη. Την αξιολόγηση των φορέων με βάση το τοπικό ΑΕΠ και την ενίσχυση της εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Ένα συμμετοχικό μοντέλο διοίκησης με τους τοπικούς φορείς (Αυτοδιοίκηση δύο επιπέδων, παραγωγούς και εθελοντές / ΜΚΟ περιβάλλοντος) να συμμετέχουν πλειοψηφικά στη διοίκηση. Επιλύσαμε επίσης το υπερδεκαετές πρόβλημα των συμβασιούχων εργαζομένων στους Φορείς, ενώ εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και εκπονούνται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Έτσι όλες οι ελληνικές περιοχές Natura 2000 θα έχουν διαφανή και ξεκάθαρα εργαλεία και σχέδιο τοπικής ανάπτυξης".

"Αυτά κάναμε εμείς" σημείωσε ολοκληρώνοντας ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε έπειτα στις σημερινές πολιτικές της Ν.Δ.

Η πολιτική της Ν.Δ.

"Για τη Ν.Δ., η ‘ισχυρή ανάπτυξη’ είναι ανάπτυξη χωρίς όρους και προϋποθέσεις" υπογράμμισε πριν παρουσιάσει ακόμη αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα πέραν της διάλυσης των Φορέων Διαχείρισης. Όπως:

* Τον σχεδιασμό της εκτροπής του Αχελώου.

* Τη μετατροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος σε σύμβουλο επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός προωθώντας ακόμα και χατιρική αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του 2004.

* Την ακύρωση της πολιτικής πρόληψης δασικών πυρκαγιών που είχε εξασφαλισμένο προϋπολογισμό και προγραμματισμό προσλήψεων για τις δασικές υπηρεσίες.

* Την απολιγνιτοποίηση του 2028, η οποία καταντά κούφια επικοινωνιακή επιλογή, καθώς "δεν οδηγεί στην αναγκαία κλιματική ουδετερότητα, για την οποία εμείς δεσμευτήκαμε στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούνιο 2019, δεν εξασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το χαμηλό κόστος ενέργειας και τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών που εμείς είχαμε προετοιμάσει".

* Την πλήρη ιδιωτικοποίηση δικτύων και ενεργειακών φορέων και τη μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου.

* Την επιστροφή στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων με έργα ΣΔΙΤ.

"Εμείς επενδύσαμε σε μια διαφορετική προσέγγιση, η οποία στοχεύει στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και στο περιβάλλον. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επενδύει σε μια επικοινωνιακή διαχείριση πίσω από την οποία κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση των πάντων προς όφελος των λίγων" τόνισε ο τέως πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά "την κατεδάφιση του συστήματος διακυβέρνησης των περιοχών Natura 2000", επισήμανε ότι αν αυτός ο σχεδιασμός φτάσει σε επίπεδο νομοθέτησης "θα προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στο φυσικό κεφάλαιο της χώρας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες θα χάσουν κάθε βήμα τοπικού συμμετοχικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Κι αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος και των επαγγελματιών και των οικονομικών παραγωγών εφόσον ούτε ασφάλεια δικαίου θα υπάρχει, ούτε διαφάνεια, παρά μόνο εξυπηρετήσεις με πολιτικό πρόσημο".

Με το βλέμμα στο συνέδριο και το μέλλον

Σε μια κατεύθυνση αναβάθμισης των μεταρρυθμίσεων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και όχι απαξίωσης και αποδόμησής τους ανέφερε ότι βρίσκεται το πρόγραμμα που ετοιμάζεται να θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι προγραμματικοί του άξονες θα είναι οι εξής:

* Η δίκαιη και ομαλή μετάβαση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στην κλιματική ουδετερότητα με δημόσιο έλεγχο των βασικών ενεργειακών δικτύων και φορέων, με κοινωνική δικαιοσύνη, με πρόληψη και αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

* Η εισαγωγή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κλιματικής ουδετερότητας σε όλες τις τομεακές πολιτικές και κύρια στο αναπτυξιακό και παραγωγικό σχέδιο της Ελλάδας.

* Η αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου και ο πλουραλισμός των σχέσεων παραγωγής με προστασία της εργασίας και του καταναλωτή.

* Ο δημοκρατικός χωρικός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός ως ομπρέλα πολιτικής για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων με ενσωμάτωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος στην αναπτυξιακή διαδικασία.

* Ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός με ψηφιακά εργαλεία γης (γεωχωρικά, κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλός) και κτηρίων για την προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και αστικού) και τη διασφάλιση του δικαίου στην αναπτυξιακή διαδικασία.

"Η απάντηση στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για το περιβάλλον είναι ότι, σε αντίθεση με τα σχέδια υποβάθμισης στην πράξη και αναβάθμισης στην επικοινωνία, το περιβάλλον σε όλες τις διαστάσεις πολιτικής έχει ανάγκη ενισχυμένων πολιτικών, ενισχυμένων χρηματοδοτήσεων, ισχυρών συνδέσεων με τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές. Το ισχυρό οικολογικό και περιβαλλοντικό υπόβαθρο σε όλες τις πολιτικές και σε όλες τις βαθμίδες της Παιδείας είναι σήμερα αναγκαίο" κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας και έδωσε το σύνθημα για τη μάχη: "Κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η Αριστερά μπορεί και πρωτοστατεί με τόλμη".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL