Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Φεμινίστριες, χαρείτε!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΚΡΕΙΤΤΟΝ ΣΙΓΑΝ; / Φεμινίστριες, χαρείτε!

Αγαπητή Ευγενία,

Όπου κι αν γυρίσεις, την Κριστίν Λαγκάρντ θα αντικρίσεις! Άρθρο της με τίτλο «Οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην παγκόσμια οικονομία» είδαμε στο "Βήμα" της 27/9. Πλην, οι γυναίκες απέχουν πολύ από το σημείο της θεαματικής ανόδου και άρα αυτή η αξιολογική κρίση ακούγεται ως ευσεβής πόθος. Η ίδια προσφεύγει στην τελευταία μελέτη του ΔΝΤ «Γυναίκες, εργασία και οικονομία», που αποδεικνύει, σύμφωνα με τα λόγια της, ότι, παρά ορισμένες βελτιώσεις, η πρόοδος προς την εξίσωση των συνθηκών για άνδρες και γυναίκες στον τομέα της εργασίας έχει βαλτώσει. Πράγμα που μεταφράζεται σε χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη, που ισοδυναμεί σε έως και 27% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες.

Στη συνέχεια διεκτραγωδούνται τα κενά, οι στρεβλώσεις, οι αποκλίσεις, οι ανισότητες που άριστα γνωρίζουμε. Το μερίδιο των ικανών προς εργασία γυναικών στην παραγωγική ηλικία φτάνει περίπου στο μισό (νόμιζα στο ένα τρίτο). Οι γυναίκες είναι «θύματα» (αυτή είναι η λέξη) απλήρωτης ή περιστασιακής, εποχιακής, ανασφάλιστης απασχόλησης. Υπερεκπροσωπούνται στη μαύρη εργασία και στους φτωχούς εργαζόμενους. Αμείβονται χαμηλότερα από τους άνδρες για τις ίδιες δουλειές, στις δε χώρες του ΟΟΣΑ η μέση μισθολογική απόκλιση είναι 16%.

Τι προτείνονται; Αυτά που είναι ξένα για την πολιτική του ΔΝΤ. Σύνδεση κοινωνικών επιδομάτων με τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, την εκπαίδευση, ενεργά προγράμματα απασχόλησης. Προσιτοί και υψηλής ποιότητας παιδικοί σταθμοί, καθώς και μεγαλύτερες ευκαιρίες για άδειες πατρότητας και μητρότητας. Νομικές, θεσμικές, ασφαλιστικές εγγυήσεις γι' αυτά.

Εδώ είναι που διαρρηγνύεις τα ιμάτιά σου. Πού χωρούν τα παραπάνω στον κορσέ της λεγόμενης «συναίνεσης της Ουάσιγκτον» που ακολουθεί το ΔΝΤ; Η οικονομική του βοήθεια προς τις διάφορες χώρες συνοδεύεται από τον τυφλοσούρτη των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων των κρατικών επιχειρήσεων, την απίσχναση μέχρις εξαέρωσης του κοινωνικού κράτους, την επιβολή αυστηρής λιτότητας. Ύφεση και λιτότητα είναι το τίμημα της «βοήθειας», που σημαίνει αντιανάπτυξη. Έτσι δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αλλά καταστρέφεται και μεγάλο μέρος όσων υπάρχουν, με αποτέλεσμα πρωτοείδωτο ύψος ανεργίας. Αντί λοιπόν να διευρυνθεί η απασχόληση και να συμπεριλάβει και τις γυναίκες, θυματοποιούνται και οι άνδρες. Όχι μόνο οι αλλοδαποί μετανάστες - πρόσφυγες, αλλά και οι ντόπιοι και οι νέοι. Βέβαια, κάπου εισάγει και το ολλανδικό παράδειγμα της μερικής απασχόλησης, ως επιτυχημένη συνταγή...

Η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου επισημαίνει και άλλη μια εκδήλωση «γενναιοδωρίας» της κ. Λαγκάρντ: Η τελευταία προέβαλε ως φεμινιστικό αίτημα τη δημιουργία μεγάλου αριθμού θέσεων γυναικών υπαλλήλων, που θα τονώσει την οικονομία της χώρας μας με την παραγόμενη αξία της εργασίας. Παρέλειψε όμως μια μικρή λεπτομέρεια. Δεν μας λέει από πού θα βρεθούν τα χρήματα (στο περιβάλλον απουσίας δημοσίων επενδύσεων και έλλειψης ρευστότητας που επιβλήθηκε). Θα τα δώσει η ίδια; Μέχρι τώρα υποστήριζε τις αθρόες απολύσεις. Μάλιστα οι δύο ειδικοί σύμβουλοι του περιλάλητου οργανισμού, κ. Blanchard και Leigh, χαρακτήρισαν εσφαλμένη, ως υπερβολικά πιεστική, την πολιτική της για την Ελλάδα. Αυτά σημειώνει η Αλίκη και περιμένει απάντηση από τη μεγάλη «φεμινίστρια». Εις μάτην...

Κατά την προσφιλή συνήθεια των πολιτικών, εθισμένων στον πολιτικαντισμό, η κ. Λαγκάρντ μιλάει ως μέλος μη κυβερνητικής οργάνωσης. Διαπιστώνει και περιγράφει. Και διατυπώνει αιτήματα που ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά, αλλά μένουν μετέωρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL