Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.2°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.5°C15.6°C
3 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.0°C16.6°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.7°C
3 BF 73%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.8°C16.9°C
2 BF 65%
fb
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

fb

Yannis Androulidakis

Kirk Douglas (1916-2020)

Οι περισσότεροι τον έχουμε δει έστω μία φορά στον Σπάρτακο (για κάποιον λόγο που μου παραμένει αδιευκρίνιστος συνήθως κοντά στο Πάσχα), στην κορυφαία σκηνή αλληλεγγύης στην ιστορία του κινηματογράφου -που από τότε ενέπνευσε πολλές άλλες.
Λιγότερο γνωστό είναι ότι σε εκείνη την ταινία είχε επιβάλει τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ ως σκηνοθέτη και είχε δώσει το τελειωτικό κτύπημα στον Μακαρθισμό, απαιτώντας να μπει στους τίτλους το όνομα του σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο που είχε διωχθεί από το Χόλιγουντ ως κομμουνιστής και έδινε σενάρια για ταινίες κρυφά με άλλα ονόματα.

Kostas Kostakos

Αναρωτήθηκε μόλις τώρα ο Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο, απευθυνόμενος στον Χιώτη και τον Παπαδόπουλο: «Γιατί εμείς όλοι μαζί φωνάξαμε, όταν μπήκε η αστυνομία χωρίς ένταλμα στο σπίτι του Ινδαρέ; Γιατί τώρα το άλλο μισό της κοινωνίας δεν καταδικάζει την επίθεση στο σπίτι μου;». Η απάντηση είναι η εξής: 1) Το γεγονός πως όχι μόνο κάνατε ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ στην περίπτωση Ινδαρέ, αλλά τώρα έχετε το θράσος να ισχυρίζεστε ότι φωνάζατε υπέρ των δικαιωμάτων του, είναι η μυριοστή εξήγηση του γιατί σας απεχθάνεται και σας θεωρεί αυτό που σας θεωρεί μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. 2) Αν ποτέ γινόσασταν όντως θύμα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, όπως αυτή που υπέστη η οικογένεια Ινδαρέ, ή οποιασδήποτε άλλης, από οπουδήποτε προερχόμενης, κυριολεκτικής βίας, τότε, ακόμη κι αν κάποιοι από όσους σας απεχθάνονται σήκωναν ψηλά τους ώμους και δεν έλεγαν τίποτα, η μεγάλη πλειοψηφία της μερίδας της κοινωνίας που σας απεχθάνεται θα βρισκόταν εντελώς απέναντι σε αυτή την κυριολεκτική βία. Μέχρι τότε σβήσε τις μπογιές απ' τον τοίχο της πολυκατοικίας σου, μάζεψε τα χαρτάκια από την αυλή της και συνέχισε να φωνάζεις υπέρ των δικαιωμάτων Ινδαρέ και κατά της αστυνομικής βίας με τους άξιους συναδέλφους σου.

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Έκτακτο δελτίο ενημερωτικών συνθηκών:

Προειδοποιούνται όλοι οι αναγνώστες των «Νέων» ότι μετά το σημερινό σεισμό στο εξώφυλλο για «πολεμική γραμματεία» και «εμφύλιο εντός του ΣΥΡΙΖΑ» να περιμένουν τσουνάμι από συνεχείς ανακρίβειες, διαστρεβλώσεις, και φαντασιώσεις μέχρι το συνέδριο.

Στα καλά νέα, αν ισχύει ότι ένας χιμπατζής παίζοντας μπροστά σε ένα κομπιούτερ για τρία τρισεκατομμύρια χρόνια θα μπορούσε να βγάλει τυχαία ένα έργο του Shakespeare, τότε σε τρεις μέρες γιατί να μην μπορούσε να βγάλει καλύτερη ενημέρωση από την σημερινή;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL