Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Λίστα χωρίς εσωκομματική δημοκρατία

Μετά την ψήφο των αποδήμων και την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν θα σταματήσει όμως εκεί, καθώς πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές και στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές.

Αυτό που έχει προβληματίσει την κυβέρνηση είναι η σταυροδοσία σε πανελλαδικό επίπεδο, παρότι η κυβέρνηση Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. την είχε καθιερώσει. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος στα «Παραπολιτικά FM», εκτιμούν ότι ευνόησε τους αναγνωρίσιμους υποψηφίους ή όσους έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ. Τα σενάρια είναι είτε η χώρα να «σπάσει» σε μικρότερες περιφέρειες είτε να καταργηθεί τελείως ο σταυρός προτίμησης και να επανέλθει η λίστα.

Παρά τα προβλήματα του σταυρού σε πανελλαδικό επίπεδο, εξίσου προβληματική είναι όμως και πιθανή επιστροφή της λίστας. Αν η εσωκομματική δημοκρατία είχε προστατευτεί κι ενισχυθεί ακόμα και νομικά, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες, η λίστα θα μπορούσε να ορίζεται με δημοκρατικό τρόπο από τα μέλη του κόμματος.

Με τη σημερινή όμως λειτουργία των κομμάτων, η λίστα θα ήταν απλώς η διανομή μερικών θέσεων με υψηλές αμοιβές σε ευνοούμενους του εκάστοτε προέδρου: είτε ως «τιμητική αποστρατεία», είτε για στελεχοποίησή τους κι αργότερα μετάβαση σε «υψηλότερα» πόστα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Στουρνάρας μαινόμενος

Ο κεντρικός μας τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας βγήκε χθες στο πρακτορείο Bloomberg και είπε ότι χρειάζονται συντονισμένα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης των οικονομιών, διότι αλλιώς η Ευρώπη θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση χρέους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις