Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Φίλης: Ο νόμος για κολέγια, που παρακάμπτει το αρ. 16 του Συντάγματος, πρέπει να αποσυρθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φίλης: Ο νόμος για κολέγια, που παρακάμπτει το αρ. 16 του Συντάγματος, πρέπει να αποσυρθεί

Σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι η θετική ανταπόκριση του ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή για ΠτΔ της κ. Σακελλάροπούλου, δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται να αναζητήσει πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της "πολιτισμικής Αριστεράς».

Σχετικά με την επανίδρυση υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, εξέφρασε την ανησυχία του για το αλαλούμ που έχει προκαλέσει η ΝΔ στο ζήτημα αυτό.

Έκανε λόγο για προκλητική περιφρόνηση της κ. Κεραμέως στην ομόθυμη αντίδραση πανεπιστημίων, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ με την απόφασή της να αναγνωρίσει στους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων που δεν έχουν αξιολογηθεί και αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι η  αστυνόμευση είναι αναγκαία αλλά επί των ημερών ΝΔ, με βάση το δόγμα "νόμος και τάξη" προωθείται εκτεταμένη αστυνομοκρατία, με στοχοποίηση ομάδων νέων, εξέλιξη που δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις βίας.

Σχετικά με το συμβολισμό για το ΣΥΡΙΖΑ της υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, τόνισε «Η ανάδειξη για πρώτη φορά γυναίκας στην Προεδρία στέλνει μήνυμα για την ισότιμη θέση των γυναικών, σε περίοδο που αυτή δέχεται πλήγματα από την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες και την επιθετική επιστροφή νεοσυντηρητικών ιδεολογιών, που φτάνουν στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα και την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος. Επιπλέον η κυρία Σακελλαροπούλου έχει συμβάλει στη διαμόρφωση της περιβαλλοντικής νομολογίας του ΣτΕ και έχει υπερασπιστεί, ακόμα και μειοψηφώντας, δικαιώματα όπως εκείνο της ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών. Αποτελεί επίσης συνέπεια και συνέχεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προ πενταετίας για την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου, ο οποίος επέδειξε υποδειγματική θεσμική συμπεριφορά, ιδιαιτέρως μέσα σε δύσκολες και απρόβλεπτες πολιτικές συνθήκες».

Από άποψη αξιών δεν συρόμαστε εμείς αλλά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αναγκάζεται να αναζητήσει πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της "πολιτισμικής Αριστεράς". Υποχρεώνεται δηλαδή, έστω υπό το βάρος των εσωκομματικών αντιπαλοτήτων, να καταφύγει σε μια επικοινωνιακή επιλογή αντίθετη με τον κυρίαρχο κυβερνητικό λόγο σε καίριους τομείς: το περιβάλλον, τους πρόσφυγες, τα κοινωνικά δικαιώματα.

Όταν κορυφαία στελέχη της ΝΔ, καθαρόαιμοι δεξιοί ή και ακροδεξιοί, ρητορεύουν για την ανάγκη "διάλυσης της ηγεμονίας της Αριστεράς" έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα δικαιολογήσουν την ψήφο τους μεθαύριο. Υπενθυμίζω, η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν η επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του ΣτΕ και δεν είχε υποστηριχθεί τότε από την ΝΔ. Η σημερινή επιλογή του κ. Μητσοτάκη, διαψεύδει τους ισχυρισμούς του ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη».

Αναφορικά με τη Διάσκεψη του Βερολίνου, σημείωσε «Η εξέλιξη στο Βερολίνο αποδεικνύει λανθασμένο το στερεότυπο σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία έχει απομονωθεί διεθνώς. Όπως αυταπάτη όλου του πολιτικού συστήματος τα προηγούμενα χρόνια ήταν η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα συμπαρασταθούν στην Ελλάδα απομονώνοντας την Τουρκία.

Χρειάζεται ριζικός αναπροσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής στη βάση της ήπιας ισχύος, με την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών που θα προωθήσουν το διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου και τελικώς την προσφυγή στην Χάγη, με παράλληλες πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Πρέπει να απεμπλακούμε από τη "λύση μέσω των υδρογονανθράκων" που, εκτός των άλλων, προσκρούει στο μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η αναγκαία αναζήτηση διπλωματικών ερεισμάτων δεν μπορεί να οδηγεί τη χώρα να συνεργάζεται με πρόσωπα που η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί για εγκλήματα πολέμου.

Είναι αυτονόητη η υποστήριξη της εθνικής κυριαρχίας με κάθε πρόσφορο μέσο, αναλόγως της κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας».

Για την επιλογή της κυβέρνησης να επανιδρύσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, επισήμανε χαρακτηριστικά «Πρόκειται για άλλη μια απόδειξη, τι εστί το περιβόητο επιτελικό κράτος που διαφήμισε η ΝΔ.

Γίναμε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα χωρίς υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία υπήχθη αρχικώς στο Προστασίας του Πολίτη, μετά επιστρατεύτηκε ο υφυπουργός Άμυνας και τώρα επανήλθαμε εκεί από όπου είχαμε ξεκινήσει.

Το αλαλούμ αποκαλύπτει το αδιέξοδο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, που ενώ ως αντιπολίτευση δημαγωγούσε κατά προσφύγων και μεταναστών, ως κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμα και τις εξαγγελίες της για την εγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα.».

Σχετικά με το θέμα της ρύθμισης για τους αποφοίτους των κολεγίων ανέφερε «Προκλητικά η κυρία Κεραμέως περιφρονεί την ομόθυμη αντίδραση πανεπιστημίων, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ με την απόφασή της να αναγνωρίσει στους αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων που δεν έχουν αξιολογηθεί και αναγνωρισθεί από τον ΔΟΑΤΑΠ, το δικαίωμα να πάρουν μέρος στους διαγωνισμούς του Δημοσίου για το διορισμό εκπαιδευτικών.

Μάλιστα, από τα κριτήρια για διορισμό αντικαθίσταται η φράση "για τη διακρίβωση των υψηλών προσόντων" με τη φράση "διακρίβωση προσόντων"... Τόση αξιοκρατία, τόση αριστεία!».

Το Δίκαιο της Ε.Ε. αναγνωρίζει στα κράτη-μέλη την ευθύνη άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής. Ακόμα κι όταν προβάλλονται ζητήματα

ανταγωνισμού, υπάρχουν δυνατότητες να διασφαλιστεί το επίπεδο σπουδών και η ισχύς των πτυχίων των αναγνωρισμένων πανεπιστημίων, και ειδικότερα των δημόσιων.

Όταν μάλιστα η κυβέρνηση καθιερώνει την τιμωρητική αξιολόγηση των δημοσίων ΑΕΙ θεσπίζοντας ακόμα και κατά 20% μείωση της ήδη χαμηλής κρατικής χρηματοδότησής τους, σπεύδει χωρίς κανόνες να αναγνωρίσει τα ιδιωτικά κολέγια και να στείλει εκεί χιλιάδες νέους ως πελάτες. Το άρθρο που περιλαμβάνεται στο συζητούμενο νομοσχέδιο και παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, πρέπει να αποσυρθεί».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι στις καταλήψεις είναι πολλά παιδιά εύπορων οικογενειών και κάτω από τον τσιμεντόλιθο είναι ο ανώνυμος αστυνομικός των 800 ευρώ, υπογράμμισε «Αυτό το στερεότυπο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και υποθάλπει το μίσος και το ρατσισμό εις βάρος της νεολαίας που ανησυχεί.

Η αστυνόμευση είναι αναγκαία για τη διασφάλιση του δικαιώματος του πολίτη να νιώθει ασφαλής, αλλά επί των ημερών ΝΔ, με βάση το δόγμα "νόμος και τάξη" προωθείται εκτεταμένη αστυνομοκρατία, με στοχοποίηση ομάδων νέων· εξέλιξη που δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις βίας. Προχτές οι κάτοικοι Εξαρχείων διαμαρτυρήθηκαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα ότι τα κρούσματα κλοπών, ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα έχουν πλέον εκτοξευτεί, ενώ η διακίνηση των ναρκωτικών είναι εκτός ορίων.

Και όλα αυτά όταν στα Εξάρχεια σταθμεύουν καθημερινά πέντε διμοιρίες ΜΑΤ! Ο διοικητής του τμήματος είπε ότι έχει εντολή να πατάξει πρώτα την "πολιτική εγκληματικότητα" και μετά... θα δούμε και την ποινική!

Η γενίκευση των αστυνομικών επιχειρήσεων για την εκκένωση εγκαταλελειμμένων κτιρίων που τελούν υπό κατάληψη, δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά ζητήματα ασφάλειας. Υπήρχαν και καταλήψεις που προσέφεραν στέγη σε πρόσφυγες ή αποτελούσαν κέντρα κοινωνικής έκφρασης νέων, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στις γειτονιές, επί πολλά χρόνια. Από εκεί ξεκίνησε τις επιχειρήσεις του ο κ. Χρυσοχοΐδης...

Και όταν προχώρησε και σε άλλες καταλήψεις, εκφυλίζοντας την αστυνομική παρέμβαση σε παιχνίδι καταστολής και βίας ανάμεσα σε "κλέφτες και αστυνόμους", δεν σεβάστηκε τα δικαιώματα των πολιτών. Καταπάτησε ως και το οικιακό άσυλο. Την ίδια ώρα πετάει... τσιμεντόλιθους εναντίον της Δικαιοσύνης, και κουνάει το δάχτυλο στους εισαγγελείς γιατί δεν άσκησαν διώξεις όπως τις ήθελε, προκαλώντας την δικαιολογημένα αυστηρή απάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL