Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Στα ψιλά / "Εργαζόμενοι φαντάσματα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στα ψιλά / "Εργαζόμενοι φαντάσματα"

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, στο σημείο γίνονταν εργασίες εξόρυξης βράχου και το φορτίο μεταφερόταν από μπουλντόζα. Το εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε όταν κόπηκε ο ιμάντας που σήκωνε το φορτίο με αποτέλεσμα να τον πλακώσει. Από τότε η αστυνομία αναζητούσε τόσο τον εκπρόσωπο της εταιρείας όσο και τον υπεύθυνο ασφαλείας του λατομείου.

Οι μέρες πέρασαν, συμπληρώθηκε ένας μήνας από το δυστύχημα και η σορός του άτυχου εργάτη παραμένει στο νεκροτομείο του Νοσοκομείου Βόλου καθώς δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον για την ταφή του, ούτε από τους ιδιοκτήτες του λατομείου που παραμένουν εξαφανισμένοι.

Συγγενείς του 23χρονου δεν μπορούν να βρεθούν, αφού η σορός δεν έχει αναγνωριστεί και το όνομά του παραμένει άγνωστο επειδή οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης φοβούνται να εμφανιστούν και να αναλάβουν οποιαδήποτε ευθύνη. Είναι ένα πρόσωπο «φάντασμα» που ήρθε στην Ελλάδα να εργαστεί και σκοτώθηκε και κανείς να ενδιαφέρεται ούτε για την ταφή του.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πώς, σύμφωνα με Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου, καμία υπηρεσία δεν διενήργησε τον παραμικρό έλεγχο για την εξακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος και την απόδοση ευθυνών σ' εκείνους που τις φέρουν στα συγκεκριμένα λατομεία, όπου οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά παρά την «εξαφάνιση» των υπευθύνων.

Χθες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατέθεσε ερώτηση προς τον υπ. Εργασίας με αφορμή τον θάνατο του 23χρονου εργάτη, ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελίες, ήταν δηλωμένος στην αστυνομία με όνομα διαφορετικό από το πραγματικό του.

Σύμφωνα με τον Aλ. Μεϊκόπουλο, ο θάνατος του εργάτη αποκάλυψε τη γνωστή πρακτική των εργαζομένων «φαντασμάτων» κατά την οποία ο εργοδότης δηλώνει έναν εργαζόμενο, ενώ απασχολεί περισσότερους, εκμεταλλευόμενος την έλλειψη πρόβλεψης για ταυτοποίηση του εργαζομένου, ενώ κατά τη διενέργεια ελέγχων παρουσιάζει ένα πρόσωπο «βαπτίζοντάς» το με το όνομα που έχει δηλώσει στην Επιθεώρηση Εργασίας. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε ολοένα και περισσότερους τομείς και κλάδους εργασίας.

"Εργαζόμενοι φαντάσματα". Όταν η εργασιακή ζούγκλα που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά χειρός Βρούτση, προωθεί, ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις και την πιο αρρωστημένη φαντασία αποκαλύπτοντας μια πραγματικότητα βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL