Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις / ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις: Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία από τη διάσκεψη του Βερολίνου είναι μεγάλες και δεν κρύβονται
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις / ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις: Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία από τη διάσκεψη του Βερολίνου είναι μεγάλες και δεν κρύβονται

O εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης υπενθύμισε πως το 2018, στη διάσκεψη του Παλέρμο για το Λιβυκό, η Ελλάδα ήταν παρούσα και μάλιστα εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

"Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται" τονίζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας πειστική απάντηση: "Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το ‘παρών’ με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα;".

Όσο για την απειλή βέτο από τον Κ. Μητσοτάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει πως δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα "40 χρόνια μέλος της Ε.Ε. να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων". "Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει" επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, επισημαίνοντας πως ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν στη διάσκεψη

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης είπε χαρακτηριστικά: "Η έλευση του στρατάρχη Χαφτάρ συνιστά θετική εξέλιξη. Αναμένουμε αν θα παραγάγει θετικές εξελίξεις για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο, το κρίσιμο δυστυχώς γεγονός είναι πως στη διάσκεψη του Βερολίνου η Ελλάδα θα είναι απούσα. Αυτό μόνο ως θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί”. Υπενθύμισε δε πως το 2018 στη διάσκεψη του Παλέρμο για το Λιβυκό η Ελλάδα ήταν παρούσα και μάλιστα εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, με την παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Έπρεπε να διεκδικήσει κυρώσεις

Ο Αλ. Χαρίτσης επανέλαβε την πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη θα έπρεπε να διεκδικήσει την επιβολή κυρώσεων σε όσους δρουν παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. “Είναι αυτονόητη η αποτροπή οποιασδήποτε απόφασης της Ε.Ε. στρέφεται εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αλίμονο αν ο πήχης για την ελληνική διπλωματία είναι τόσο χαμηλά” σχολίασε αναφορικά με το βέτο που προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης.

“Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια. Αυτό που θα έπρεπε να ζητά η κυβέρνηση είναι η επιβολή κυρώσεων. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει να περιληφθεί η δυνατότητα αυτή στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της 30ής Ιουνίου 2019” επανέλαβε χαρακτηριστικά εφιστώντας την προσοχή στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Διευκρίνισε δε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ν.Δ. κάνοντας ισοπεδωτική αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα”.

Επικίνδυνος ο εφησυχασμός

“Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, που επηρεάζουν και τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα” τόνισε υπογραμμίζοντας πως “ο εφησυχασμός που επιχειρούσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν μιλούσε για διεθνή απομόνωση της Τουρκίας είναι όχι μόνο ψευδής, αλλά και επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα”. Μάλιστα, άσκησε δριμεία κριτική και στις “αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης”, που “κοστίζουν στη χώρα” .

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Χρειάζεται συνολική στρατηγική

Την ανησυχία της για "σπασμωδικές" ενέργειες της κυβέρνησης στο Λιβυκό εξέφρασε στην τοποθέτησή της επί του νομοσχεδίου για το Brexit η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μ. Ξενογιαννακοπούλου. Αναφερόμενη στην επίσκεψη Χαφτάρ επισήμανε πως σήμερα, "στο και πέντε", "καλώς η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, αλλά δεν πρέπει να είναι σπασμωδικές".

"Οφείλετε να αναδείξετε μια συνολική στρατηγική γύρω από αυτά τα θέματα" τόνισε. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να διευκρινίσει σε τι συνίσταται το βέτο για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός.

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL