Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Έξι σχόλια εκτός γραμμής (;)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξι σχόλια εκτός γραμμής (;)

Του Τάσου Αναστόπουλου*

1. Υποψηφιότητα Προέδρου της Δημοκρατίας

Η υποστήριξη που προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου για τη θέση του ΠτΔ αντιπροσωπεύει έναν συμβιβασμό.

Ποιο είναι το περιεχόμενο και η στόχευση αυτού του συμβιβασμού;

Ξεχνάμε τη στάση του Παυλόπουλου στο ζήτημα επιλογής της ηγεσίας του δικαστικού σώματος; Μήπως πρέπει να βγούμε από το συστημικό κάδρο της προεδρικής εκλογής;

Ως κόμμα του 31,5% δεν έχουμε δική μας πρόταση για μια αυθεντικά προοδευτική υποψηφιότητα απέναντι είτε στον Παυλόπουλο ή σε διάφορους «παράγοντες» της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς; Η υποστήριξη στον Παυλόπουλο εξυπηρετεί την πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο; Οι σχεδιασμοί του κόμματός μας μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές αποδέχονται την παρουσία ενός μετριοπαθούς δεξιού Προέδρου σε συνδυασμό με μια ακραία νεοφιλελεύθερη και ακροδεξιά κυβέρνηση; Με άλλα λόγια, έχουμε τόσο πολύ ηττηθεί;

2. Πλατφόρμα isyriza

Η πλατφόρμα μέχρι σήμερα δεν προσφέρει τίποτε παραπάνω από ό,τι μια απλή ιστοσελίδα με πρόσβαση μέσω κωδικού.

Κάποιος/α που ενημερώνεται και παρακολουθεί αποκλειστικά την πλατφόρμα isyriza έχει σαφώς λιγότερα να αποκομίσει από το αν παρακολουθεί π.χ. το left.gr ή/και το tvxs. Η απουσία συμμετοχικών διαδικασιών, π.χ. ψηφοφορίες, διαβουλεύσεις και ανάρτηση σχολίων για μικρά ή για μεγάλα ζητήματα, περιορίζει δραστικά το ενδιαφέρον του ηλεκτρονικού μέσου. Η παράταση της κατάστασης της πλατφόρμας στη σημερινή της μορφή απογοητεύει τους χρήστες και υπονομεύει τη μελλοντική της προοπτική. Μάλιστα, η μη επίλυση των προβλημάτων σύνδεσης π.χ. παλιών ενεργών μελών που διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση, αλλά όχι αριθμό κινητού τηλεφώνου περιορίζει τον αριθμό των χρηστών και αποκαλύπτει μια αδιαφορία εκ μέρους των διαχειριστών της πλατφόρμας.

3. Διεύρυνση - ανασυγκρότηση

Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα διακύβευμα παρόμοιας σημασίας με τη διεκδίκηση και ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2015. Στη μεγάλη πλειονότητα των απλών κομματικών μελών έχει γίνει αποδεκτό ότι, με την ενεργό συμμετοχή των Ο.Μ. και εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες δημόσιας απήχησης του Τσίπρα και της πολιτικής βιτρίνας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, η ποσοτική διεύρυνση στη βάση είναι αυτό που προηγείται. Οι διαδικασίες οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος, που με αποκορύφωμα το συνέδριο θα αποτελέσουν τομή και συνέχεια στη μέχρι τώρα πορεία του και θα μπολιάσουν το κόμμα με τα νέα ποιοτικά στοιχεία, είναι αυτό που ακολουθεί. Όμως υπάρχει μια ανησυχία για τα ποιοτικά στοιχεία της διεύρυνσης στην κορυφή και για τις επιχειρούμενες νέες εσωκομματικές συσπειρώσεις υπό μορφή τάσεων που η κακή εμπειρία, την οποία δυστυχώς ως απλά μέλη αποκομίσαμε, απέδειξε ότι αποτελούν κυρίως τρόπο διαχείρισης και κατανομής των θέσεων εξουσίας μέσα στο κόμμα και πολύ λιγότερο ρεύματα ιδεών.

4. Ποια είναι η ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ;

Ενώ η διεύρυνση βρίσκεται σε εξέλιξη, μήπως ξεχνάμε την κατάσταση ιδεολογικής ξηρασίας στην οποία βρίσκεται το κόμμα; Οι εμπειρίες της διακυβέρνησης συνδυασμένες με τη θεωρία του δημοκρατικού δρόμου με ορίζοντα τον σοσιαλισμό οφείλουν να αποτελέσουν ένα συνεκτικό αφήγημα που πρέπει να γίνει κτήμα των μελών, νέων και παλιών, και πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενοποιηθεί ιδεολογικά το διευρυμένο κόμμα. Η πολιτική ενότητα ως πλαίσιο συγκρότησης του κόμματος έχει δώσει αρνητικά αποτελέσματα στο πρόσφατο παρελθόν του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

5. Πολάκης

Όποιος ισχυρίζεται ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη έβλαψαν την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ διαπνέεται στην καλύτερη περίπτωση από μια λογική πολύ αμφίβολου πολιτικού savoir vivre. Πέρα από το γεγονός ότι αυτές του οι παρεμβάσεις πάντοτε υπερασπίστηκαν το δίκαιο, ο Πολάκης είναι μία από τις ψυχές του ΣΥΡΙΖΑ που για κανέναν λόγο δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε. Διακινδυνεύω την πρόβλεψη ότι οι επιθέσεις εναντίον του Πολάκη αποβλέπουν στην εξουδετέρωση των ριζοσπαστικών χαρακτηριστικών του ΣΥΡΙΖΑ με επόμενο στόχο το ξερίζωμά τους ως τμήμα μιας τακτικής για τη δημιουργία μιας άχρωμης και άοσμης δημοκρατικής παράταξης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πού οδήγησε το ιστορικό προηγούμενο της μετατροπής του PCI σε Δημοκρατικό Κόμμα.

6. Διεύρυνση της εκλογικής απήχησης του κόμματος

Έχει καταντήσει σχεδόν στερεότυπο σε τοποθετήσεις στελεχών (κυρίως πρώην υπουργών, νυν και πρώην βουλευτών) του κόμματος ότι ένας από τους κεντρικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι η απόσπαση ψηφοφόρων που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019. Δεν θα διαφωνούσα με την προσπάθεια προσέλκυσης μετριοπαθών ψηφοφόρων της Ν.Δ., αρκεί αυτό να μην είναι η μοναδική επιλογή του κόμματος.

Θεωρώ ότι ύψιστης προτεραιότητας είναι η διερεύνηση του ζητήματος της αποχής και του πολιτικού μηδενισμού. Η ταξική και ηλικιακή σύνθεση, οι κομματικές καταβολές και η πολιτική συνάντηση μ' αυτό το κομμάτι της κοινωνίας των άνω των 2 εκατομμυρίων πολιτών, που για ποικίλους λόγους απέχει συστηματικά από την εκλογική διαδικασία, οφείλουν να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιτελικών οργάνων του κόμματος και συγχρόνως να ορίζουν σε σημαντικό βαθμό το πλαίσιο δράσης των κομματικών οργανώσεων.

* Ο Τάσος Αναστόπουλος είναι μέλος της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Μίκρας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL