Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C24.8°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.5°C
4 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 43%
Αλ. Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Αλ. Τσίπρας Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί την απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία: / Αλ. Τσίπρας Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί την απλή αναλογική

Με το βλέμμα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών εξελίξεων, τον εκλογικό νόμο και φυσικά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεδρίασε χθες στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

"Ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στις επιλογές και τις αντιφάσεις του" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου. Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας άσκησε ξανά σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό για τα "προεδρικά καλλιστεία". "Εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα 'καλλιστεία' και στην ονοματολογία" υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε το κάλεσμα στον Κ. Μητσοτάκη "να σταματήσει να ευτελίζει τον θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ακόμη, σύμφωνα πάντα με κομματικές πηγές, ότι "σε μια συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του", εξηγώντας πως "από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις".

Ανησυχία

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου επιβεβαιώθηκε η γραμμή του κόμματος στα μείζονα ζητήματα της πολιτικής ατζέντας. Όπως ανέφεραν κομματικές πηγές, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την τουρκική προκλητικότητα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράστηκε δε η ανησυχία του κόμματος, ιδίως μετά τη διάψευση των δημοσιευμάτων περί "πρωτοβουλίας διαμεσολάβησης Πομπέο" αλλά και το διάβημα του Ιρανού πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών στον απόηχο της δήλωσης στήριξης Μητσοτάκη στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί.

Καθαρή θέση για τον Πρόεδρο

Όσον αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο, με τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου να επαναλαμβάνουν την ανάγκη επίσπευσης της επανεκλογής του σε μια κρίσιμη για τα εθνικά θέματα συγκυρία, που απαιτεί συναίνεση και εθνική στρατηγική. Πηγές της Κουμουνδούρου υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που εξαρχής έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση στην οποία εμμένει και πως δεν μπαίνουν σε ονοματολογία και "καλλιστεία". Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ενδεχόμενο απόσυρσης Παυλόπουλου η αξιωματική αντιπολίτευση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μετά την επίσημη πρόταση του πρωθυπουργού.

"Όχι" στην αλλαγή εκλογικού νόμου

Επιπλέον, επαναβεβαιώθηκε η κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μάλιστα, από την αξιωματική αντιπολίτευση προαναγγέλλουν σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή τις ερχόμενες ημέρες, καθώς, όπως τονίζουν κορυφαία στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί την απλή αναλογική και την ανάγκη συνεργασιών και συναινέσεων στη βάση προγραμματικών συμπτώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συζητήσει την πρόταση της Ν.Δ. για την κατάργησή της και την επαναφορά ενός συστήματος που θα αλλοιώνει τη λαϊκή βούληση.

Πρώτο θέμα, εργασιακά και οικονομία

Το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο πλάνο τα κοινωνικά θέματα, εργασιακά και οικονομία, μεταξύ των οποίων και το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όπως επισημαίνουν από την Κουμουνδούρου, στο φως των αποκαλυπτικών δηλώσεων του Ά. Γεωργιάδη για το τέλος της προστασίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε μνημονιακές συνθήκες προστάτευσε τους αδύναμους, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Δ. με την χώρα εκτός Μνημονίων δρομολογεί την άρση της προστασίας δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών. Τέλος, υπήρξε σύντομη συζήτηση για οργανωτικά θέματα, ενώ καθορίστηκαν και κάποιες αρμοδιότητες μελών του Π.Σ. της ΚΕΑ.

Ο Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ:

"Προπέτασμα για να καλύψουν την αντικοινωνική τους πολιτική"

Αναζήτηση προοδευτικής πλειοψηφίας αντί παζαριών με τη Ν.Δ.

Για παιχνίδι εντυπώσεων από την κυβέρνηση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας έκανε λόγο ο Π. Σκουρλέτης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. "Κάτω από φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες, θα περίμενε κανείς η επίτευξη πλειοψηφίας γύρω από το πρόσωπο ενός Προέδρου της Δημοκρατίας να αντιστοιχεί και με ευρύτερες συμφωνίες και συναινέσεις για την ασκούμενη πολιτική" ανέφερε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ν.Δ. σκέφτεται να επιλέξει κάποια πρόσωπα ως "προπέτασμα για να καλύψει επί της ουσίας την αντικοινωνική, ακραία νεοφιλελεύθερη και συντηρητική πολιτική της". "Αυτή η συζήτηση έχει να κάνει περισσότερο με τις εντυπώσεις και πολύ λίγο επηρεάζει την ουσιαστική λειτουργία του πολιτεύματός μας και σχεδόν καθόλου δεν αντιστοιχεί με τις πρωτοβουλίες της και με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές" τόνισε. Σημείωσε δε πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. "είναι καταδικασμένο να ακροβατεί ανάμεσα σε εσωτερικές ισορροπίες".

"Όταν κανείς θέλει τη συναίνεση, τότε οι προσχηματικές αμφιβολίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα" υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, προσθέτοντας ότι αντί της συναίνεσης, καταδεικνύεται πολιτική εμπάθεια. "Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και για τον ίδιο το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ανεξαρτήτως προσώπων" τόνισε κατέληξε ο τέως πρόεδρος της Βουλής.

"Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις στις επόμενες εκλογές, που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική, να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία" ανέφερε σε σχέση με την απλή αναλογική ο Π. Σκουρλέτης. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης τόνισε στον ρ/σ του Alpha πως “η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αλλεργία στην απλή αναλογική, όπως φάνηκε και από το νομοσχέδιο που κατέθεσε για τον εκλογικό νόμο”. Υπογράμμισε δε πως είναι βασικό εχέγγυο για να εκφραστούν οι ζωντανές δυνάμεις στις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL