Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Προεδρία της Δημοκρατίας και πολιτική συμμαχιών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προεδρία της Δημοκρατίας και πολιτική συμμαχιών

Του Σάκη Παπαδόπουλου*

Κανείς πλέον δεν αμφισβητεί ότι η επιλογή του προσώπου που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα συνδέεται όχι μόνον με το διεθνές και το εθνικό ακροατήριο, αλλά και με τα ανοίγματα που επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Πολύ θα ήθελε, για τους δικούς του λόγους στην πολιτική συμμαχιών της Ν.Δ., μια επιλογή αποδεκτή από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Γνωρίζει βέβαια ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. που εντάσσονται στη ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του δεν διστάζουν να κάνουν ξεκάθαρη τη δική τους επιλογή, που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από την Ελληνική Λύση: Αντώνης Σαμαράς. Γνωρίζει ασφαλώς και ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να έχει συμπάθειες σε κάποιους του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που συνεργάστηκαν μαζί του στην κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, όμως με τις εθνικολαϊκιστικές και ακροδεξιές παρεμβάσεις του μηδένισε τη δυνατότητα αποδοχής του από τα συλλογικά όργανα του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Γνωρίζει ακόμη ότι η επιλογή του Κώστα Καραμανλή, παρά την υψηλότερη αποδοχή που έχει στον συντηρητικό χώρο, δεν γίνεται αποδεκτή και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Του καταλογίζουν τα εκρηκτικά ελλείμματα της εθνικής οικονομίας, την ανοχή στη σκανδαλώδη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, την υπερχρέωση, την πυροδότηση της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας.

Λογική των ίσων αποστάσεων

Η κ. Γεννηματά πολύ θα ήθελε μια επιλογή προσώπου που να της επιτρέπει να μην ξεκαθαρίζει την πολιτική συμμαχιών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και να διαιωνίζει τη λογική των ίσων αποστάσεων από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατέφυγε γι' αυτό σε μια πρόταση που έχει αποδέκτες μόνον στο εσωτερικό του κόμματός της: Σημίτης, Βενιζέλος, Παπανδρέου. Κανείς τους δεν συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή, για λόγους αρνητικής πολιτικής συμπεριφοράς σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους για τη χώρα, κι όχι γιατί είναι «τοξικοί» ή στερούνται προσόντων. Τοξικές ήταν οι επιλογές που έκαναν, όχι οι ίδιοι.

Ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου, με τα διαζευτικά κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική συμμαχιών (πρόοδος ή συντήρηση, νεοφιλελευθερισμός - Δεξιά ή Αριστερά - Προοδευτική Συμμαχία), κανείς δεν θα του καταλόγιζε ότι είναι συντηρητικός, δεξιός, νεοφιλελεύθερος. Και μόνη η στήριξη που έδωσε στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής τον εντάσσει στο προοδευτικό στρατόπεδο.

Η αφελής εμπιστοσύνη που έδειξε όμως στον Ντομινίκ Στρος Καν και στο ΔΝΤ, η αποδοχή της θεωρίας των δανειστών για την εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας στο μνημονιακό πρόγραμμα εξυπηρέτησης του χρέους, η συμφωνία του για κυβέρνηση Παπαδήμου... ήταν επιλογές καταστροφικές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ θα ήθελε μια επιλογή προοδευτικής προσωπικότητας υψηλού ευρωπαϊκού κύρους, ευρύτατης εθνικής αποδοχής, που τα χαρακτηριστικά της να πληρούν όλα τα κριτήρια της ανταπόκρισης σε δύσκολες διπλωματικές πρωτοβουλίες και σε χειρισμούς θεμάτων εθνικής συνεννόησης για κρίσιμα εθνικά διακυβεύματα.

Ταυτόχρονα, πολύ θα ήθελε η προσωπικότητα αυτή να ευνοεί και τις δικές του αντιλήψεις περί συσπείρωσης των πολιτών που οραματίζονται μια κοινωνία αλληλεγγύης - ανθρώπινης χειραφέτησης - απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και περί πολιτικής συμμαχιών όλων των προοδευτικών δυνάμεων. Κατανοεί όμως ότι με τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό και στη Ν.Δ.

Γι' αυτό η πρόταση να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, ένας έντιμος, αξιοπρεπής, δημοκράτης συντηρητικός πολιτικός, που αξιολογήθηκε θετικά στα δύσκολα εθνικά καθήκοντα που είχε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ιστορική περίοδο με την Τουρκική επιθετικότητα, το χρέος, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, το προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών... δείχνει να είναι η πιο σωστή...

* O Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL