Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Ατέρμονη σεναριολογία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας / Πασαρέλα "υποψηφίων" έξω από το Προεδρικό Μέγαρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ατέρμονη σεναριολογία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας / Πασαρέλα "υποψηφίων" έξω από το Προεδρικό Μέγαρο

Ανεπίλυτη άφησε την εξίσωση για την Προεδρία της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών του στο Ανήλιο Μετσόβου. Ο πρωθυπουργός, που είχε διαμηνύσει ότι θα λάμβανε την απόφαση για τον νέο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου στο «βουνό», σημειώνει πλέον ότι η σχετική ανακοίνωση “θα αργήσει λίγο καιρό ακόμη” προκαλώντας τη δυσαρέσκεια “γαλάζιων” παραγόντων, αλλά και ενός τμήματος του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Οι “γυναικείες υποψηφιότητες”

Η χρονοτριβή, των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και οι αινιγματικές αναφορές του κ. Μητσοτάκη τροφοδοτούν την ονοματολογία. «Πενήντα - πενήντα είναι οι πιθανότητες να είναι άνδρας ή γυναίκα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας» δήλωσε με μπόλικη δόση... ασάφειας ο πρωθυπουργός σε γεύμα που είχε με δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σε αυτό το φόντο “κυκλοφόρησαν” στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα πολλές πιθανές υποψήφιες, όπως η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, οι πρώην επίτροποι Άννα Διαμαντοπούλου και Μαρία Δαμανάκη, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Στους κόλπους άλλωστε της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενισχύεται η εκτίμηση περί “γυναικείας υποψηφιότητας από τη στιγμή που το κυβερνητικό σχήμα περιλαμβάνει μόλις πέντε γυναίκες”. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης ωστόσο επισημαίνουν ότι “δεν είναι το φύλο το κυρίαρχο κριτήριο. Ο επόμενος Πρόεδρος θα είναι ένα πρόσωπο που θα ενώνει, ειδικά στη σημερινή κρίσιμη εμπειρία”.

Αιχμές από την “Καθημερινή”

Η ατέρμονη σεναριολογία για τον νέο Πρόεδρο προκάλεσε την αιχμηρή παρέμβαση της “Καθημερινής” στις 2 Ιανουαρίου καθώς στο κεντρικό άρθρο, υπό τον τίτλο “Αχρείαστη εκκρεμότητα”, υπογραμμίζεται ότι “η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων δεν ωφελεί κανέναν”, ενώ σημειώνει με νόημα ότι “η περαιτέρω κωλυσιεργία θα προκαλέσει παντελώς αχρείαστες επιπλοκές”…

Συμφωνία - πακέτο με ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Οι θολές επισημάνσεις του Κ. Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα συνδέονται για πολλούς με την κυβερνητική σπουδή που αφορά την κατάργηση της απλής αναλογικής. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση έχει στήσει πολιτικό παζάρι με το Κίνημα Αλλαγής για μία συμφωνία - πακέτο που θα επιβεβαιώσει τη στρατηγική σύμπλευση των δύο πολιτικών χώρων.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν στην “Α” ότι το νομοσχέδιο για τον νέο εκλογικό νόμο “θα κατατεθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία εντός του Ιανουαρίου και η πρότασή μας θα έχει κοινά στοιχεία με το σχέδιο που έχουν διατυπώσει οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά”. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους για το πρώτο κόμμα θα είναι κλιμακωτό με ανώτατο όριο τις 40 έδρες, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη ορίζει το “ταβάνι” στις 35 έδρες. Κεντρική στόχευση της πρότασης της Ν.Δ. θα είναι να εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία με ποσοστό 37%-38%.

Πρόσωπο εκτός Ν.Δ;

Υπ’ αυτό το πρίσμα κερδίζει πόντους η εκδοχή να μην ανήκει στο «γαλάζιο» πολιτικό δυναμικό ο «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη στιγμή που η επικεφαλής το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επανέλαβε πρόσφατα ότι δεν θα στηρίξει ένα πρόσωπο προερχόμενο από τη Ν.Δ. Σε αυτό το πλαίσιο αποδυναμώνεται η προοπτική της ανανέωσης της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και το σενάριο που αφορά τον Παναγιώτη Πικραμμένο ή τον Σταύρο Δήμα.

Αντιθέτως διακινήθηκαν τα ονόματα -εκτός των Μ. Δαμανάκη και Άννας Διαμαντοπούλου- των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ Αλέκου Παπαδόπουλου και Νίκου Χριστοδουλάκη. Σταθερά στο προσκήνιο παραμένει και μία πρόταση που αφορά τον Λουκά Παπαδήμο από τη στιγμή που η κυβέρνηση του πρώην τραπεζίτη στηρίχθηκε από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.

Οι “γαλάζιοι” υποστηρικτές του Πρ. Παυλόπουλου

Από το κυβερνητικό μικροσκόπιο δεν διαφεύγουν ωστόσο οι δηλώσεις στήριξης προβεβλημένων στελεχών της Ν.Δ. προς τον νυν Πρόεδρο. Υπενθυμίζεται πως ψήφο εμπιστοσύνης στον Προκόπη Παυλόπουλο δίνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η Όλγα Κεφαλογιάννη («από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, θεωρώ προσωπικά, αυτό είναι προσωπική μου άποψη, ότι η επανεκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας μπορεί να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας προς την κατεύθυνση αυτή”) και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που έχει υποστηρίξει ότι “όταν έχεις έναν άνθρωπο που ιδεολογικά προέρχεται από την παράταξή σου και μπορείς να τον εκλέξεις με 240 ψήφους, δεν χρειάζεται να ψάχνεις για άλλον».

Επιπλέον η Ντόρα Μπακογιάννη έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να «αποσυνδέσει» από την εκλογή Προέδρου το γεγονός ότι «εμένα ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εξήρε (27.10) την «πολύπλευρη προσφορά του κ. Παυλόπουλου στον τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις», κατά την ομιλία του στην εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη.

Ξεχωριστή δε ενδοκομματική αξία έχει η γνώμη του Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος θεωρεί (Απρίλιος 2019) ότι “ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας πολύ επιτυχημένος Πρόεδρος, ο οποίος θα μπορεί να έχει μία ακόμη θητεία”, ενώ ο Νίκος Δένδιας έχει σταθεί με νόημα “στην προσωπική και μακρά φιλία” που τον συνδέει με τον ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου.

Τα “αγκάθια”

Τα “αγκάθια” -ανυπέρβλητα για πολλούς- μιας νέας υποψηφιότητας του Πρ. Παυλόπουλου είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης ήταν ο μόνος βουλευτής της Ν.Δ. που δεν τον είχε ψηφίσει το 2015 και θα κληθεί να εξηγήσει τη θεαματική μεταστροφή του αν προτείνει την ανανέωση της θητείας του. Επιπλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί “κόκκινο πανί” για τη “σαμαρική” πτέρυγα επειδή “συμπορεύτηκε με τον Αλ. Τσίπρα στις Πρέσπες”.

Οι θιασώτες άλλωστε του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται ήδη στα κάγκελα από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να κλείσει εγκαίρως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου στον Αντώνη Σαμαρά. Η συνέχεια επί της... ενδοκομμματικής σκηνής μετά τις 20 Ιανουαρίου, οπότε αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL