Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Ο λαϊκός ήρωας Σουλεϊμανί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο λαϊκός ήρωας Σουλεϊμανί

11 Φεβρουαρίου 2016. Η κίνηση στους δρόμους της Τεχεράνης επιτρεπόταν μόνο σε λίγα λεωφορεία λόγω των εορτασμών για την 37η επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν. Χιλιάδες άνδρες και μαυροφορεμένες γυναίκες είχαν κατακλύσει τον χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν ομιλίες αξιωματούχων, ενώ στο άκουσμα των συνθημάτων ενάντια στις ΗΠΑ, στο «Σιωνιστικό Καθεστώς» και στον «Οίκο των Σαούντ» προκαλούσαν την απάντηση του πλήθους με εκρηκτικές ιαχές.

Οι διοργανωτές ανήγγειλαν τους επισήμους. Στο άκουσμα ενός ονόματος, όμως, ακούστηκαν πρωτόγνωρες ζητωκραυγές: «Κασέμ Σουλεϊμανί».

Το ίδιο απόγευμα τα δελτία ειδήσεων στα τηλεοπτικά δίκτυα του Ιράν έδειχναν έναν γκριζομάλλη μικρόσωμο άνδρα με πολιτική περιβολή να περνοδιαβαίνει τους δρόμους της Τεχεράνης, με διαδηλωτές να τον σταματούν σε κάθε βήμα του και να του φιλούν τα χέρια. Ο Σουλεϊμανί με ένα σαφώς αμήχανο χαμόγελο, τους έδινε φιλικά χτυπήματα στον ώμο ή στην πλάτη προσπαθώντας να αποφύγει τις περιττές εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης.

Μέρες πριν είχε κυκλοφορήσει η φήμη ότι είναι μάλλον απίθανο ο Σουλεϊμανί να πετάξει εκτάκτως από το εξωτερικό όπου βρισκόταν - άγνωστο πού. Ακριβώς γι' αυτό η ινκόγκνιτο παρουσία του ανάμεσα στο πλήθος προκάλεσε τέτοιον ενθουσιασμό στους παρευρισκόμενους. Και έτσι εξηγείται γιατί εκείνη την εποχή το 83% των Ιρανών μιλούσαν με θετικά λόγια γι' αυτόν.

Στην υψηλή δημοτικότητά του συνέβαλε άλλωστε τόσο η επιτυχία των Δυνάμεων Κουντς στη Συρία, όπου λέγεται ότι το ιρανικό σώμα τρόμαξε τον ISIS επειδή συνδύασε τις τρομακτικές στρατηγικές ικανότητες του επικεφαλής του, μα και τακτικές που προσομοίαζαν σε ακριβή αντίποινα στις φρικιαστικές συνήθειες των αντιπάλων σαλαφιστών αντιπάλων τους. Παράλληλα το Ιράν πάλευε να ξεχάσει την οικονομική του στενότητα με τους πανηγυρισμούς για τη σύλληψη Αμερικανών ναυτών σε πλοίο που έπλεε στον Περσικό Κόλπο.

Είναι αδύνατον να γνωρίζει κανείς αυτή τη στιγμή εάν η δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί θα οδηγήσει σε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή. Το Ιράν έχει χάσει κι άλλα κορυφαία στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης με τον ίδιο τρόπο, αν και ο Σουλεϊμανί σηματοδοτούσε κάτι παραπάνω από έναν ικανό επιχειρησιακό στρατιωτικό. Επίσης, το Ιράν είναι πολύ προσεκτικό και περιέργως μειλίχιο στις αντιδράσεις του - εξ ου και εξαιρετικά αποτελεσματικό.

Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν να σκοτώσουν ένα πρόσωπο με τεράστια απήχηση, εξασφαλίζοντας έτσι μάλλον τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL