Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Οι νέες σταυροφορίες για τα πετρέλαια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι νέες σταυροφορίες για τα πετρέλαια

ΕΙΚΟΣΤΟΣ πρώτος αιώνας, έτος 2020. Το διεθνές δίκαιο έχει καταργηθεί και οι δυνατοί επιμένουν να αρπάζουν τις περιουσίες των αδυνάτων. Το δράμα στη Λιβύη συνεχίζεται. Χιλιάδες δύστυχοι άνθρωποι πέφτουν στη θάλασσα για να σωθούν, φτάνοντας στην Ευρώπη. Πίσω, Αίγυπτος, Εμιράτα, Ρωσία, υποστηρίζουν τον πολέμαρχο Χαλίφα Χάφταρ, που μάχεται για την κατάληψη όλης της εξουσίας

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ και το Κατάρ υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Σάρατζ, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με πρόσχημα ότι ο Σάρατζ εκπροσωπεί την νόμιμη κυβέρνηση, ο Τούρκος ηγέτης φαίνεται διατεθειμένος να εμπλακεί και στρατιωτικά ως μεγάλος παίκτης, αιφνιδιάζοντας τους παραδοσιακούς κλέφτες πετρελαίων, πωλητές πολεμικού υλικού και αναζητούντες οικόπεδα για στρατιωτικές βάσεις.

ΚΑΙ Η Ε.Ε.; Λάθος ερώτηση! Ποια Ευρωπαϊκή Ένωση; Άλλα τα συμφέροντα της Γαλλίας, άλλα της Γερμανίας και άλλα της Ιταλίας. Ο Τραμπ σε αναμονή. Βαβέλ. Η ελληνική απάντηση; Ήταν να συναντηθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας μόνο με τον Χάφταρ στη Βεγγάζη. Μια κίνηση που μπορεί να έχει ρίσκο, αν οι εξελίξεις αναβαθμίσουν την τουρκική ισχύ.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ καμία σημασία αν η χώρα έχει μια κυβέρνηση που προέκυψε από δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο και είναι η μόνη που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Σημασία έχει ότι πριν την ανατροπή του Καντάφι παρήγαγε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (!) και αυτός ήταν πολύ σοβαρός λόγος για τη Δύση (όπως στο Ιράκ και τη Βενεζουέλα) να βάλει χέρι σε μια ξένη περιουσία στο όνομα της δημοκρατίας. Όπως λεηλατούσαν οι σταυροφόροι στο όνομα του Χριστού!

Ο ΧΑΦΤΑΡ, με στρατιωτική εκπαίδευση στην ΕΣΣΔ, ήταν ένας από τους αξιωματικούς που βοήθησαν τον Καντάφι να καταλάβει την εξουσία το 1969, όμως έπεσε σε δυσμένεια μετά τον πόλεμο με το Τσαντ, τη δεκαετία του 1980. Είχε αιχμαλωτιστεί εκεί και διασώθηκε από τη CIA, αφού προηγουμένως εργάστηκε με στόχο την ανατροπή του Καντάφι. Εγκαταστάθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ (έδρα της CIA), όπου έζησε για περίπου 20 χρόνια και επέστρεψε το 2011, εν μέσω της εξέγερσης.

ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ κανείς από όσους πιέζουν για ειρήνευση να βοηθήσει τη Λιβύη να γίνουν νέες εκλογές και όλοι να αναγνωρίσουν μια νόμιμη κυβέρνηση που να εκπροσωπεί όλη τη χώρα; Πώς όμως να βρεθεί δίκαιη μοιρασιά, όταν πρόκειται για λάφυρα;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL