Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Πώς θα αλλάξει ο κόσμος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς θα αλλάξει ο κόσμος

 Και μία δεκαετία πριν, ο ίδιος κόσμος παρακολουθούσε έκπληκτος την κρίση που χτυπούσε καταστροφικά ακόμα και στον πυρήνα των ανεπτυγμένων κοινωνιών. Κάτι που κανείς δεν φανταζόταν.

Σήμερα ζούμε στην εποχή του απρόβλεπτου. Οι διεθνείς συσχετισμοί έχουν ρευστοποιηθεί πλήρως, η αποσταθεροποίηση εξαπλώνεται και κανείς δεν είναι φερέγγυος σύμμαχος κανενός.

Η κοινωνική αβεβαιότητα είναι πια τετελεσμένο γεγονός: ακόμα και στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, η μεσαία τάξη εξεγείρεται από απόγνωση και ανασφάλεια, όταν δεν πέφτει με τα μούτρα μέσα στον βούρκο της Ακροδεξιάς. Νέες γενιές μεγαλώνουν μέσα στην, επισημοποιημένη πλέον, αβεβαιότητα. Και τα μαντάτα από την κλιματική αλλαγή κάνουν το μέλλον ακόμα πιο απαισιόδοξο.

Υπάρχει ένας τρόπος να αλλάξει το μέλλον. Και ο τρόπος αυτός είναι η παρέμβαση των ίδιων των ανθρώπων. Γιατί μόνο οι δυνάμεις της κοινωνίας, με τους πολιτικούς και ηθικούς τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους μπορούν να επιβάλουν τον ανθρωπισμό και τον ορθολογισμό στην πολιτική.

Δεν είναι καινούργια αυτά που ζούμε. Σε όλες τις κρίσεις, κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης Ιστορίας, πάντα, τον τελευταίο λόγο είχαν οι δυνάμεις που μπορούσαν να επιβάλλουν τη δικαιοσύνη, τον ορθολογισμό και την εντιμότητα πάνω από την εκμετάλλευση, την αρπαχτή και τον καιροσκοπισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που ο ανθρώπινος πολιτισμός εξελίσσεται. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της δεκαετίας που ξεκινά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL