Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.9°C21.9°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.9°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.0°C20.4°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.4°C18.9°C
2 BF 42%
Μπίζνες στα αρχαία από... πατριώτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μπίζνες στα αρχαία από... πατριώτες

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών ανασκαφής για το μετρό της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν πλέον να θυσιαστούν στον βωμό φιλικών εργολαβικών συμφερόντων προσκείμενων στη νέα κυβέρνηση!

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟ; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το 2017, μετά την ανακάλυψη (το 2012) του αρχαιολογικού χώρου στον σταθμό Βενιζέλου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συνεδρίασε για το θέμα και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του μοναδικού μνημειακού συνόλου στον τόπο του (in situ).

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για έναν αρχαιολογικό χώρο έκτασης 1.600 τετραγωνικών μέτρων στην καρδιά της σύγχρονης αλλά και της μεσαιωνικής πόλης, αντιπροσωπευτικό σύνολο της διαχρονίας της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα άριστα διατηρημένο τμήμα του κεντρικού πολεοδομικού ιστού της πόλης του 6ου - 9ου μ.Χ. αιώνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ το θέμα επανήλθε στο ΚΑΣ για επανεξέταση, μετά από πιέσεις της Αττικό Μετρό. Όμως η επανεισαγωγή του θέματος στο ΚΑΣ αντιβαίνει το άρθρο 42 του αρχαιολογικού νόμου, που αναφέρει ότι η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν, μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο, αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει τεχνική μελέτη που επιτρέπει τη διατήρηση των αρχαιοτήτων.

ΚΑΤΑ τη διάρκεια της διαδικασίας, η νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό, επιχειρηματολόγησε υπέρ της κατάργησης της προηγούμενης απόφασης για in situ ανάδειξη των αρχαιοτήτων, χαρακτηρίζοντάς την ακριβή (!) και ιδιαίτερα χρονοβόρα επιλογή, με τεράστιο ρίσκο, χωρίς καμία αξιόπιστη τεκμηρίωση των επιχειρημάτων της.

ΣΤΗΝ κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΑΣ, όπου αποφασίστηκε η απόσπαση των αρχαιοτήτων, κατατέθηκε ένσταση εξαίρεσης των καθηγητών Μιχάλη Τιβέριου και Εμμανουήλ Κορρέ με το αιτιολογικό ότι ο μεν κ. Τιβέριος διετέλεσε έμμισθος σύμβουλος της Αττικό Μετρό που πρότεινε την απόσπαση, ενώ ο αδελφός του κ. Κορρέ (Δημήτρης) έχει οικονομικό συμφέρον από το έργο της απόσπασης, για το οποίο η εταιρεία του είχε εκπονήσει, από το 2013, σχετική μελέτη.

ΤΕΛΙΚΑ, με ψήφους 13 υπέρ, δύο κατά και δύο αποχές, το ΚΑΣ αναθεώρησε την προγενέστερη απόφαση! Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραβιάζει νόμους και κανόνες και να καταργεί ανεξάρτητες αρχές, διορίζοντας υπάκουους φίλους της. Και αν το έργο της απόσπασης στοιχίσει ακριβότερα και προκαλέσει καταστροφές των ευρημάτων; Α, μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL