Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Απέναντι στο Μακρόν, η γαλλική Αριστερά δεν βαδίζει σύσσωμη στον ίδιο δρόμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απέναντι στο Μακρόν, η γαλλική Αριστερά δεν βαδίζει σύσσωμη στον ίδιο δρόμο

Pauline Graulle

Η Αριστερά και οι Οικολόγοι εμφανίζονται διαιρεμένοι σε σχέση με την κεντρική στόχευση των κινητοποιήσεων ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Ορισμένοι θέλουν να προταθεί άμεσα μία ενωτική κατεύθυνση, ενώ άλλοι προτιμούν για την ώρα να ασχολούνται περισσότερο με την δική τους τάση.

Πρόκειται για ένα κάλεσμα του επικεφαλής της CGT (στμ: Γαλλική Συνομοσπονδία Εργατών), το οποίο απευθύνεται στους πολιτικούς υπευθύνους της Αριστεράς. Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, το μεσημέρι, στο ενημερωτικό δίκτυο France Inter, o Philippe Martinez καλεί την γαλλική Αριστερά να δράσει ενωτικά. «Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα κοινωνικό κίνημα, οφείλει η πολιτική να αναλαμβάνει το ρόλο της. Κι αυτό δεν είναι δική μας υπόθεση [σημ. του συνδικαλιστικού κινήματος]. Να συμφωνήσουν ή σε κάθε περίπτωση να καταθέσουν προτάσεις. Είναι δική τους αρμοδιότητα να μετατρέψουν σε πολιτικό σχέδιο μία κοινωνική διεκδίκηση».

© Reuters

Ένα φωτεινό παράδειγμα συνδικαλιστικού εκπροσώπου, ο οποίος καλεί την Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της. Κάτι που λέει πολλά για τις αδυναμίες μίας αντιπολίτευσης της οποίας οι εκπρόσωποι δεν έχουν σταματήσει να παρελαύνουν στα τηλεοπτικά πάνελ και στις πρωινές ραδιοφωνικές εκπομπές εδώ και μία εβδομάδα.

Ο Jean Luc Mélenchon, παρόλο που πολλαπλασίασε τις παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης -ήταν εκείνος που εμφανίστηκε πρώτος στις τηλεοράσεις, αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού- προφανώς, δεν έπεισε το Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας για την ικανότητά του να αναλάβει το ρόλο του «πρώτου αντιπάλου» της εξουσίας. Ο Yannick Jadot, ο οποίος μετά από τις καλές επιδόσεις του στις ευρωπαϊκές εκλογές, επιδιώκει επίσης να κομίσει μία εναλλακτική στο «μακρονισμό», εμφανίζεται σχετικά διακριτικός τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι επέλεξε αυτή την Τρίτη να επιστρέψει στην «καρδιά» των ενασχολήσεών του, συμμετέχοντας στην COP25 για το κλίμα στη Μαδρίτη, αντί να δώσει τη μάχη για δεύτερη φορά στο παρισινό πεζοδρόμιο, ενάντια στην μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Άλλοι παρόντες, άλλοι απόντες, αλλά κυρίως διαιρεμένοι σε βάθος. Η Αριστερά και οι Οικολόγοι δυσκολεύονται για την ώρα να υποστηρίξουν μία κοινή εναλλακτική πρόταση, σε μία στιγμή η οποία αποτελεί κατά τα άλλα στα μάτια όλων τη «στιγμή της ανατροπής» για την Προεδρεία Μακρόν. Ήταν, εντούτοις, «όλοι μαζί, όλοι μαζί» την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στη διαδήλωση στο Παρίσι: ο σοσιαλιστής Γερουσιαστής από την περιφέρεια Nord, Patrick Kanner, και ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας της περιφέρειας Seine - Saint – Denis, Alexis Corbière, οι οποίοι χαιρετήθηκαν με θέρμη την ώρα της πορείας. Ο οικολόγος Yannick Jadot βάδιζε δίπλα στο μπλοκ της CGT. Την ίδια ώρα, ο Fabien Roussel, Γενικός Γραμματέας του PCF (στμ: Γαλλικό Κουμουνιστικό Κόμμα), υπογράμμιζε δεικτικά τα «καλά της θητείας του Προέδρου των πλουσίων»: «Εγώ λέω ευχαριστώ στον Μακρόν. Θα καταφέρει να ενώσει την Αριστερά και τους Οικολόγους».

Ο κομμουνιστής βουλευτής της περιφέρειας Nord κατάφερε άλλωστε έναν μικρό άθλο. Να ενώσει, την ίδια μέρα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Edouard Philippe για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, το σύνολο της Αριστεράς και των Οικολόγων στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Στην έδρα του Εργατικού Κέντρου στο Saint Denis, θα εμφανιστούν στο πλευρό των συνδικαλιστών, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Ανυπότακτη Γαλλία, το Γαλλικό Κουμουνιστικό Κόμμα, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA), η Ευρώπη- Οικολογία - Πράσινοι, το Génération.s, η Εργατική Πάλη, το Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς... Ένα μωσαϊκό «πολυτασικής Αριστεράς» που είχαμε να δούμε εδώ και πολύ καιρό, ενδεχομένως και από την εποχή της κινητοποίησης -αν και σε πιο μικρή κλίμακα- για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε σχέση με το θέμα της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων του Παρισιού.

«Είναι από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός το να καθίσει όλος αυτός ο κόσμος στο ίδιο τραπέζι», σχολιάζει ο κουμουνιστής βουλευτής Stéphane Peu, ο οποίος εκτιμά ότι το ραντεβού της 11ης Δεκεμβρίου «δεν θα είναι μία απλή συνάντηση υποστήριξης στην απεργία, αλλά θα φύγουμε από εκεί με μία κοινή πρόταση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτή την οποία θα εφαρμόσουμε, εάν κατακτήσουμε την εξουσία, όλοι μαζί, το 2022». Λίγο ενδιαφέρει εάν οι Οικολόγοι δεν αντιτίθενται επί της αρχής στη σύνταξη με την χρήση πόντων (στμ: εννοεί μέσα από ένα κεφαλαιοποιητικό μοντέλο), η εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν επανεξέτασε το όριο ηλικίας των 62 ετών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Hollande και σήμερα βρίσκεται στο πλευρό μιας Αριστεράς που επιδιώκει την επαναφορά του ορίου των 60 ετών. «Σε σχέση με την υποστήριξη της εργασίας των γυναικών ή σε σχέση με τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία, όλος ο κόσμος είναι σύμφωνος», τονίζει ο σοσιαλιστής βουλευτής Boris Vallaud. «Προφανώς, η μεταρρύθμιση του 2014, η οποία αύξανε τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για πλήρη σύνταξη, δεν ικανοποίησε όλο τον κόσμο, αλλά θα πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν». «Δεν μπορούμε απλώς να συμμετέχουμε στις πορείες και στις διαδηλώσεις», συμπληρώνει ο Stéphane Peu, «πρέπει επίσης να προτείνουμε μία πολιτική λύση στο θέμα. Αλλιώς θα απογοητεύσουμε τους ανθρώπους που κινητοποιούνται».

Η μάχη των συντάξεων: μία ευκαιρία για την δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής στο Μακρόν και στη Λε Πέν; Αρκετοί στην Αριστερά ελπίζουν ότι «αυτός ο χειμώνας θα αποτελέσει μία νέα άνοιξη», σύμφωνα με τα λεγόμενα του βουλευτή François Raffin, ο οποίος παραλληλίζει τις απεργίες αυτές με την φοιτητική κινητοποίηση του 1968. Όμως, όπως πάντα, δεν συμφωνεί όλος ο κόσμος με τα μέσα επίτευξης αυτού του στόχου...

Μετάφραση: Νικόλας Κουντούρης

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019 στο γαλλικό ιστότοπο Médiapart.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL