Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Κάλεσμα συστράτευσης του Αλ. Τσίπρα από τα Τρίκαλα / Αλ. Τσίπρας: "Εμείς θεσμοθετήσαμε τη 13η σύνταξη, η Ν.Δ. την καταργεί"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα συστράτευσης του Αλ. Τσίπρα από τα Τρίκαλα / Αλ. Τσίπρας: "Εμείς θεσμοθετήσαμε τη 13η σύνταξη, η Ν.Δ. την καταργεί"

Μήνυμα αισιοδοξίας και κάλεσμα συστράτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε από τα Τρίκαλα ο Αλέξης Τσίπρας. "Δεν βρισκόμαστε δίπλα σας μόνο πριν από τις εκλογές, αλλά μετά, όχι να ζητήσουμε ψήφο, αλλά τη συμμετοχή σας στην προσπάθειά μας" υπογράμμισε μιλώντας σε πολίτες στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αίθουσα κατάμεστη για ακόμη μία φορά. Εντούτοις δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση της "Νέας Δεξιάς" για τη 13η σύνταξη και την εξαπάτηση της μεσαίας τάξης, τη "fake αριστεία", αλλά και το δόγμα της σκληρής καταστολής.

Περισσότερα τα νέα μέλη

"Πάρτε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σας, για να πάρει τη χώρα στα χέρια του και να την οδηγήσει σε δρόμους προόδου, κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής" τόνισε ξεκινώντας τη συζήτησή του με τους πολίτες, ενώ ο ίδιος στην αρχή της παρέμβασής του έκανε το... πείραμα που συνηθίζει σε αυτές τις διαδικασίες. "Ποιοι από εσάς ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι εντάχθηκαν τώρα;" ρώτησε, με τα σηκωμένα χέρια των νέων μελών να υπερτερούν κατά πολύ των ήδη οργανωμένων. "Νομίζω ότι πετύχαμε τον σκοπό μας" είπε εν μέσω χειροκροτημάτων ο πρώην πρωθυπουργός.

Να επιστρέψει η Ελλάδα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

"Εάν το στοίχημα της πρώτης φοράς Αριστερά ήταν να σταματήσει η καταστροφή και να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης με κοινωνική δικαιοσύνη, το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η ταυτότητα της Ελλάδας. Να επιστρέψει στη σωστή πλευρά της Ιστορίας" πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε "θέλουμε μια χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη και προκοπή. Όχι μια χώρα όπου κυριαρχεί η καταστολή, η κοινωνική αδικία, με τους πολλούς να ευνοούνται και τους λίγους να στενάζουν", κάνοντας λόγο για μνήμες ενός "μετεμφυλιακού αυταρχικού κράτους της Δεξιάς, με τους νέους ανθρώπους να τους ξεγυμνώνουν και να τους ταπεινώνουν".

Ξεδιάντροπη η εξυπηρέτηση των λίγων

"Όταν παραδίναμε την κυβέρνηση, δεν πιστεύαμε όλα αυτά που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Κάποια τα αναμέναμε. Αναμέναμε ότι θα εξυπηρετήσουν τους λίγους, ότι θα φτιάξουν το δικό τους κομματικό κράτος. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν να το κάνουμε ξεδιάντροπα" είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφερόμενος στο κατά πολύ μειωμένο κοινωνικό μέρισμα επισήμανε την αντιπολιτευτική ρητορική της Ν.Δ. για τα "ψίχουλα", όπως χαρακτήριζε το κοινωνικό μέρισμα που δινόταν κάθε τέλος του έτους.

"Νομοθετούσαμε με το πιστόλι πάνω από το κεφάλι και αυτοί μας έλεγαν ότι δίνουμε ψίχουλα. Ο Τσακαλώτος νομοθετούσε με τον Σόιμπλε στο κεφάλι του και το 2016 δώσαμε 630 εκατ. σε 1,6 εκατ. το 2017 δώσαμε πάνω από 700 εκατ. σε 3,6 εκατ. και το 2018 δώσαμε 750 εκατ. σε 3,7 εκατ. συμπολίτες μας". "Φέτος φτάσανε και στο σημείο να ανακοινώσουν μέρισμα στα άτομα με αναπηρία, βάζοντας όριο τα 24 χρόνια. Ε, αυτό πια και εάν είναι υποκρισία" υπογράμμισε.

Το μέρισμα των αδυνάμων έγινε ΕΝΦΙΑ των σχετικά προνομιούχων

Στο στόχαστρο του Αλ. Τσίπρα βρέθηκε και η πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό μετά τις δηλώσεις του Ν. Μηταράκη, αλλά και η κατάργηση της 13ης σύνταξης που θεσμοθέτησε τον Μάιο η προηγούμενη κυβέρνηση. "Εμείς θεσμοθετήσαμε την 13η σύνταξη, η κυβέρνηση την καταργεί" ανέφερε.

"Εμείς δώσαμε μόνιμη τη 13η σύνταξη μειωμένη, γιατί αυτές ήταν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά με προοπτική του χρόνου να γίνει ολόκληρη, μόνιμη. Εμείς δώσαμε μόνιμη τη 13η σύνταξη, όχι επιδόματα" επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Πέρυσι είχαμε τη δυνατότητα να δώσουμε μέρος της 13ης σύνταξης για τις χαμηλές συντάξεις με 980 εκατομμύρια ενώ είχαμε ανακοινώσει τον σχεδιασμό το ποσό αυτό να αυξηθεί στο 1,5 δισ. ώστε να γίνει ολόκληρη 13η σύνταξη για όλους μέσα από τον ειδικό λογαριασμό για τα πλεονάσματα" εξήγησε, απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης πως η 13η σύνταξη ήταν η αιτία του μειωμένου μερίσματος.

"Εμείς αφήσαμε έναν προϋπολογισμό πλεονασματικό, αφήσαμε στα δημόσια ταμεία χρήματα, το μαξιλάρι για να μπορούμε να έχουμε και έχουμε, αυτή τη μείωση των επιτοκίων στις αγορές και αφήσαμε κι ένα περιθώριο 200 εκατομμυρίων για τον προϋπολογισμό του 2019, όπως έπρεπε να κάνουμε" τόνισε επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε τα 200 εκατομμύρια που θα έδιναν τώρα ενδεχομένως κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους και τα έδωσαν σ’ αυτούς που είναι σχετικά προνομιούχοι μέσω της αυξημένης μείωσης του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες.

"17 ευρώ τον χρόνο η μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη. Μόνο η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είναι 100 ευρώ τον χρόνο. Το νέο ασφαλιστικό που μας έρχεται θα είναι επιβάρυνση 500 ευρώ τον χρόνο" είπε και τόνισε: "600 ευρώ η επιβάρυνση, 17 ευρώ τον χρόνο η ελάφρυνση για τη μεσαία τάξη και κατάργηση της 13ης σύνταξης".

"Εγκληματίες του λευκού κολάρου"

Κατά την παρέμβασή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά τόσο στην ανομία και την ασυδοσία "στους εγκληματίες του λευκού κολάρου", αλλά και στην αναξιοκρατία και το κομματικό κράτος που στήνει η Ν.Δ. με τις περιπτώσεις των "αρίστων", όπως ο Κοντολέων στην ΕΥΠ, ο Πατέρας στο νοσοκομείο Καρδίτσας και ο δήθεν απόφοιτος του Κολούμπια Α. Διαματάρης. "Ξήλωσαν όλη τη ρητορική της προεκλογικής προπαγάνδας των ΜΜΕ και της Ν.Δ. για την αριστεία" είπε χαρακτηριστικά.

Η κατάργηση του “Φιλόδημου” στη συνάντηση με τον δήμαρχο

Το πρωί της Τρίτης ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Μουσείο Τσιτσάνη και τα δίδυμα οθωμανικά λουτρά της πόλης και στη συνέχεια περπάτησε τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης συνοδευόμενος κι από στελέχη των τοπικών οργανώσεων του κόμματος, πρώην και νυν βουλευτές.

Αργότερα, στη συνάντηση του με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου, που πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση "πρέπει να έχει τη δική της αυτόνομη και αυτοδύναμη παρουσία και πρέπει να είναι πέρα και έξω από μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια”, με αφορμή την κατάργηση του προγράμματος “Φιλόδημος” από τη νέα κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL