Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Κριτική του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη / Κριτική του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη: Σχέδιο και αποφασιστικότητα χρειάζεται η εξωτερική πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη / Κριτική του Αλ. Τσίπρα στον Κυρ. Μητσοτάκη: Σχέδιο και αποφασιστικότητα χρειάζεται η εξωτερική πολιτική

"Η εξωτερική πολιτική δεν είναι επικοινωνία. Θέλει στρατηγική, σχέδιο και αποφαστικότητα. Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε από αυτά, παρά μόνο στήριξη από τα ΜΜΕ" ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας στην παρέμβασή του στην ανοιχτή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ανετοιμότητα και ανικανότητα στον χειρισμό του προσφυγικού και των εθνικών θεμάτων.

Σε συνέντευξή του νωρίτερα στο ΤΡΤ ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να εφαρμοστούν οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας που πέτυχε ο ίδιος ως πρωθυπουργός μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., και επιπλέον να ζητήσει να επεκταθούν για τις ενέργειες της Τουρκίας νοτίως της Κρήτης.

Ασκώντας κριτική στην πολιτική του κατευνασμού, ανέφερε πως η επιθυμία ή η προσδοκία των κυβερνητικών χειρισμών "είχε στόχο να καταλαγιάσουν οι προσφυγικές ροές με αντάλλαγμα να είναι ήπιοι οι τόνοι της ελληνικής πλευράς σε μια εμφανώς προκλητική και παραβατική στάση της Τουρκίας στην αρχή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου". "Βεβαίως, τώρα που αυτή η παραβατική στάση επεκτείνεται και προς τα νότια της Κρήτης, είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει την ίδια ρητορική" είπε χαρακτηριστικά.

Ούτε βήμα πίσω από τις εθνικές θέσεις

Αναφέρθηκε ακόμα στις δυσκολίες που υπήρξαν με την Τουρκία στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο προσφυγικό, τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από την Τουρκία και στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έφτασαν στην Ελλάδα μετά το τουρκικό πραξικόπημα.

Όπως ξεκαθάρισε, παρά τις δύσκολες στιγμές, "δεν έκλεισα ποτέ τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία". "Ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκα να κάνω έστω ένα βήμα πίσω από τις πάγιες εθνικές μας θέσεις υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο, την Κύπρο, την ανατολική Μεσόγειο" είπε, ενώ σχολίασε αρνητικά τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο γενικά για "ενέργειες" της Τουρκίας και ότι θα λυθούν τα προβλήματα αν υπάρχει καλή βούληση κι από τους δύο. "Και από αυτόν που υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και από αυτόν τον παραβιάζει;" διερωτήθηκε.

Δίκοπο μαχαίρι ο μονομερής ορισμός ΑΟΖ

Θύμισε τις συχνές επαφές του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν υπογραμμίζοντας την επίσκεψή του στην Αθήνα, την πρώτη μετά από 65 χρόνια. "Στη συνέντευξη Τύπου μάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μάσησα τα λόγια μου, ούτε εγώ ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -προς τιμήν του-, όπου βάλαμε ένα στοπ στον αναθεωρητισμό και στην προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης" υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο γιατί δεν προχώρησε η ανακήρυξη ΑΟΖ σημείωσε ότι θα πρέπει να είναι κατόπιν συμφωνίας με το γειτονικό κράτος και πρόσθεσε: "Μπορεί να προχωρήσει μία χώρα και μόνη της, ωστόσο ο μονομερής ορισμός της ΑΟΖ είναι δίκοπο μαχαίρι και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι προσανατολισμένη στις συναινετικές λύσεις. Γι’ αυτό και από τη δική μου κυβέρνηση ξεκινήσαμε τις διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση της διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα".

Τέλος, χαρακτήρισε κρίσιμο το θέμα των συμμαχιών, τις τριμερείς με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, Ιορδανία και την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας τονίζοντας ότι "αναβαθμίσαμε τη γεωπολιτική σημασία και τον ρόλο της χώρας". Ο συμμαχίες, όπως είπε, έδωσαν τη δυνατότητα να αλλάξουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή, κυρίως μέσα από την προώθηση ενός στρατηγικής σημασίας ενεργειακού έργου, του αγωγού East Med.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL