Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Facebook
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Facebook

Vasilis Katsardis

Είναι αλήθεια ότι οι επιλογές μας ως καταναλωτές επηρεάζουν την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Κυβερνήσεις και εταιρίες θέλουν να πιστεύουμε ότι η αλλαγή των συνηθειών μας για να λύσουμε το κλιματικό αυτό χάος.

Επιστήμονες προειδοποιούν συνεχώς ότι ο χρόνος εκπνέει. Κοντεύουμε να φτάσουμε στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή.

Ο καπιταλισμός σκοτώνει τον πλανήτη.

Μυρτώ Ράις

Τα θέατρα δεν έχουν, λέει, κόσμο επειδή η τηλεόραση παίζει "Άγριες μέλισσες". Και επειδή είναι πολλά. Και επειδή η κριτική δεν επηρεάζει κανέναν. Άσε που πια (πια;...) δύσκολα μια παράσταση ενθουσιάζει.

Σε κάθε τάξη που πηγαίνω με το "Σχολείο του θεατή", συναντώ ενθουσιασμένα παιδιά με φρέσκια ματιά, παιδιά που έχουν νιώσει την παράσταση καλύτερα από τον κάθε μπλαζέ ή αγορασμένο κριτικό, παιδιά που, αν είχαν τη δυνατότητα και τους ανοίγονταν οι δρόμοι, θα πήγαιναν ξανά και ξανά στο θέατρο.

Ποιος όμως λαμβάνει υπόψη τα παιδιά αυτά; Ποιο θέατρο έχει ποτέ σκεφτεί πώς να τους απευθυνθεί; Και, ακόμα κι αν δεν ξέρει να χαράξει παιδαγωγική πολιτική ή πολιτική διεύρυνσης κοινού, έστω να βρει τρόπο να κάτσουν τα παιδιά αυτά στις θέσεις των 3€, αντί για τους αιώνιους ίδιους φίλους και γνωστούς; Το μπαγιάτικο λοιπόν παρεάκι, μες τη βαρεμάρα του, οικτίρει τις πολλές παραστάσεις, κι ούτε καν περνάει από το κορεσμένο του μυαλό ότι η πληθώρα μπορεί να δείχνει ζωτικότητα, κι ότι πρόβλημα δεν είναι τα πολλά θέατρα αλλά το κοινό που παραμένει ίδιο. Καλύτερα ας φταίνε οι Μέλισσες...

Matthew Tsimitakis

Για όποιον δεν βαριέται να παρακολουθήσει την πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά μεγάλη συζήτηση για τη δημοκρατία και το facebook, η παρέμβαση μου στη μια ώρα και 19 λεπτά περίπου και για δέκα λεπτά. Με δυο λόγια:

Στη χώρα που μόλις προχθές καταψηφίστηκε η απαγόρευση της ηλικιακής διάκρισης και της διάκρισης φύλου για δικαιώματα όπως ο μισθός, που καταψηφίστηκε η διασφάλιση ενός βασικού επιπέδου διαβίωσης και η πρόσβαση στα νοσοκομεία για όλους τους πολίτες, που καταψηφίστηκε η υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου και η μη απαγόρευση της μετάφρασης της Αγίας Γραφής, το να μην μπορούν να επιστρατεύονται εκδικητικά οι απεργοί από το κράτος - σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε πρόβλημα ασφάλειας δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικότητας αλλά ωμής επιβολής της αντιδραστικής συντηρητικής προπαγάνδας ως τμήμα του αυταρχικού μοντέλου εξουσίας που κυριαρχεί.

Θα είχαμε πρόβλημα ιδιωτικότητας αν υπήρχαν εγγυήσεις προστασίας των ατομικών ελευθεριών, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαμε fake news και ωμή παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας, θα είχαμε αξιόπιστη ενημέρωση και τότε θα μας απασχολούσε η ανάδυση των εταιρικών γραφειοκρατιών και της ολοκλήρωσης τους σε βαθμό που επηρεάζει την πολιτική μας ζωή. Αντίστοιχα, είμαστε αναγκασμένοι ακόμα και σήμερα να απαντάμε στην κρατική γραφειοκρατία με την φυσική μας υπογραφή που υπάρχει μόνο για να εκχωρεί το δικαίωμα στο κράτος να μας επιβάλλεται, να καταχωρεί τα στοιχεία μας σε αρχεία και φακέλους, αντί να συναλλασόμαστε με εξουσιοδοτήσεις για συλλογή περιορισμένων δεδομένων σε βάσεις που ακριβώς επειδή προϋποθέτουν τις εγγυήσεις των ελευθεριών μας στο σχεδιασμό τους και διαλειτουργούν, μπορούν και να παρέχουν υπηρεσίες.

Γι' αυτό δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε σοβαρά το gdpr για την ασφάλεια δεδομένων, γι' αυτό δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς για τις απανωτές κλοπές δεδομένων του taxisnet για χρόνια, γι' αυτό είμαστε απολύτως εξοικειωμένοι με την ιδέα ότι μας παρακολουθούν ή οτι βάζουν παράνομα μηχανισμούς παρακολούθησης στα αυτοκίνητα διαδηλωτών, γι' αυτό δεν πιάστηκαν ποτέ οι δολοφόνοι του Τσαλικίδη και δεν εκπλήσσεται κανείς με τους νεκρούς της υπόθεσης Noor1 ή για να το πιο απλά:

Κανένα νόημα δεν έχει η συζήτηση για την εξωτική cambridge analytica όσο δεν απολογείται κανείς για το γεγονός ότι στη χώρα μας κρατούνταν στην ασφάλεια φάκελοι και αρχεία για γενιές ολόκληρες αριστερών πολιτών. Αν το έκανε βεβαίως, θα έπρεπε να να δώσει και σοβαρές εγγυήσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, κάτι που θα οδηγούσε εκτός τη μισή Νέα Δημοκρατία. Η επιβολή μιας αυταρχικής εξουσίας δια της προπαγάνδας και όχι μόνο είναι ο λόγος για τον οποίο δεν εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά το δημόσιο ακόμα και σήμερα και για τον οποίο τοποθετούνται ά(χ)ριστοι διοικητές σε δημόσιους οργανισμούς με σκοπό να ιδιωτικοποιήσουν όσες περισσότερες λειτουργίες του μπορούν.

Το εμπόριο δεδομένων που έχουν φέρει τα κοινωνικά δίκτυα, απλώς επιτείνει το πρόβλημα αφού ενώνει την κρατική απαξίωση με την εταιρική εκμετάλλευση. Την κρατική γραφειοκρατία που έχει σαν σκοπό να επιβάλει την αυταρχική εξουσία της δια της αναποτελεσματικότητας και του πελατειακού κράτους ως προνομιακή υπηρεσία με την εταιρική γραφειοκρατία που αναδύεται με την οργάνωση και εκμετάλλευση των δεδομένων μας. Σε αντίθεση με κάθε άλλη τεχνολογία, η ψηφιακή έχει τη δυνατότητα να μην εξυπηρετεί απλώς την παροχή περιορισμένων υπηρεσιών σε αφηρημένα υποκείμενα, αλλά να χειραγωγεί φυσικά πρόσωπα γνωρίζοντας για αυτά και τις σχέσεις τους λεπτομέρειες που θα έκανε κάθε ρουφιάνο οποιασδήποτε δικτατορίας να σκάει από τη ζήλια του.

Είναι στον πυρήνα του της εκμετάλλευσης αυτής η παραγωγή συναισθήματος για την κυριαρχία στην οικονομία της προσοχής (attention). Ο θυμός, το μίσος, η αντιδικία, οι βρισιές, η επιρροή είναι κινητήριος δύναμη για τα Μέσα αυτά, δημιουργούν εθισμό και γι'αυτό δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν. Ο αγώνας που πρέπει να δώσουμε στη χώρα μας δεν είναι τεχνολογικός, αλλά πολιτικός. Για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

*Από την ημερίδα του Hacking Democracy για την ιδιωτικότητα και τα δεδομένα στον καιρό του Facebook, που συνδιοργανώθηκε από το European Communication Institute (ECI) με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση και το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL