Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής / Σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εθνικά θέματα ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής / Σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εθνικά θέματα ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχειώδη υπευθυνότητα και ενημέρωση ζητάει από την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο των τουρκικών προκλήσεων και των τελευταίων εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο και ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. "Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές, καλό είναι να κρατιούνται μακριά από την κομματική αντιπαράθεση" σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι "όσο αποτελεί ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τηρεί αυτόν τον κανόνα, άλλο τόσο αποτελεί και υποχρέωσή της να απαιτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση στοιχειώδη υπευθυνότητα και ενημέρωση".

Με προτάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

"Η κυβέρνηση κινείται στα κρίσιμα εθνικά θέματα χωρίς πυξίδα, άλλοτε παθητικά και κατευναστικά απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, άλλοτε σπασμωδικά" ανάφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Γ. Κατρούγκαλος, που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται με συγκεκριμένες προτάσεις για την επιστροφή της χώρας σε ενεργητική εξωτερική πολιτική. Χαρακτήρισε ακόμη "προβληματική" τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. "Ούτε μεσολαβητής είναι ο πρωθυπουργός, για να προβαίνει σε παρόμοιες δηλώσεις ίσων αποστάσεων, ούτε αν τις ακούγαμε από τρίτο μεσολαβητή θα μας ικανοποιούσαν. Δεν είναι η κακή διάθεση της Άγκυρας, αλλά η πάγια αναθεωρητική στρατηγική της πίσω από τις παραβατικές ενέργειές της" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποια θέση έχουν;

Όπως, "με λύπη" διαπιστώνει η αξιωματική αντιπολίτευση στα κρίσιμα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Άγκυρα και στις διεθνείς συνομιλίες για τη Λιβύη, "η ελληνική κυβέρνηση είτε εξακολουθεί να βρίσκεται σε σύγχυση είτε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρακολουθεί τις εξελίξεις". Σχολιάζοντας τη νέα περίπτωση που θυμίζει ενδοκυβερνητικό... σπασμένο τηλέφωνο σχετικά με τα ΜΟΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για "έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας" που συνεχίζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα μετά τη διαρροή του υπουργείου Άμυνας της περασμένης εβδομάδας που μαζεύτηκε άρον - άρον από το Μαξίμου.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις", την ίδια μέρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε πως κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν "συμφωνήθηκε η συνέχεια των συζητήσεων για ΜΟΕ". "Μπορεί κάποιος να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποια είναι εντέλει η θέση της χώρας μας;" τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει την απουσία της Ελλάδας από την 5η συνάντηση της Διαδικασίας του Βερολίνου για το Λιβυκό που άρχισε τον Σεπτέμβριο και στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, η Ε.Ε., ο Αραβικός Σύνδεσμος, ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. "Γιατί η Ελλάδα δεν είναι παρούσα και σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να συμμετάσχει;" επισημαίνεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Το θέμα των κυρώσεων από τον Αλ. Τσίπρα στο ΕΣΚ

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ενημέρωση στον ελληνικό λαό από την κυβέρνηση εάν μέσω του υπουργού εξωτερικών, που συμμετείχε χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα ζητηθεί η άμεση εφαρμογή καρώσεων κατά προσώπων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και η θέσπιση αντίστοιχων κυρώσεων για ενέργειες στο κομμάτι της ελληνικής ΑΟΖ που περιλαμβάνεται στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

"Ή αρκούν οι δηλώσεις κατά της Τουρκίας που έχουν πραγματοποιηθεί ως τώρα από την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη;" καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση. Το ζήτημα των κυρώσεων αναμένεται να θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL