Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Κάλεσμα ενότητας και συμπόρευσης από τον Αλ. Τσίπρα / Επείγουσα η προοδευτική συστράτευση ενάντια στην παλινόρθωση του αυταρχικού κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάλεσμα ενότητας και συμπόρευσης από τον Αλ. Τσίπρα / Επείγουσα η προοδευτική συστράτευση ενάντια στην παλινόρθωση του αυταρχικού κράτους

Κάλεσμα προοδευτικής συστράτευσης απέναντι στην παλινόρθωση του αυταρχικού κράτους της Δεξιάς απηύθυνε από την κατάμεστη αίθουστα στο ξενοδοχείο Divani Caravel ο Αλέξης Τσίπρας, στην εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Ανασυγκρότηση της Προοδευτικής Παράταξης.

Σε μια παρέμβαση - σταθμό στην πορεία προς το συνέδριο του μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης κάλεσε "να κάνουμε αυτή την ορμή δημιουργική προσπάθεια να επικρατήσουν οι δυνάμεις της προόδου απέναντι σε μια νέα συντηρητική Δεξιά που έχει μεταμφιεστεί σε δήθεν επιστροφή στην κανονικότητα" επαναλαμβάνοντας την εντολή μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ "σε ένα μαζικό, ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα, που θα αποτελεί την καρδιά της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας".

"Είναι σήμερα όχι μόνο σωστή, αλλά και επείγουσα η προοδευτική συστράτευση και η δημοκρατική αντίσταση. Εδώ και τώρα. Την κάνουν επείγουσα οι νέες και οι νέοι, που εν ονόματι του νόμου και της τάξης κακοποιούνται, ξεγυμνώνονται, ταπεινώνονται με πρωτοφανή τρόπο, από τους πραιτωριανούς της Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς, με στολή αστυνομικού, υπό τις ευλογίες του κυρίου Μητσοτάκη, αυτουργού του δόγματος 'Νόμος και Τάξη'", είπε χαρακτηριστικά.

Επικίνδυνη η αμήχανη εξωτερική πολιτική

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση "της νέας Δεξιάς" του Κ. Μητσοτάκη. Την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις εντείνονται, ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι η παθητική και αμήχανη εξωτερική πολιτική "μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη για τη χώρα". "Είναι πατριωτική μας ευθύνη και υποχρέωση να το επισημάνουμε και να το αποτρέψουμε", τόνισε.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε σημαία ευκαιρίας τα εθνικά θέματα

"Εμείς, η προοδευτική παράταξη, πάντοτε στις κρίσιμες στιγμές πήραμε με θάρρος γενναίες αποφάσεις, προτάσσοντας το συμφέρον της πατρίδας έναντι του στενού κομματικού συμφέροντος, αγνοώντας το πολιτικό κόστος", υπογράμμισε, αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών. "Ο τελευταίος που θα μπορούσε να μας εγκαλέσει για υπονόμευση του εθνικού μετώπου είναι ο κύριος Μητσοτάκης", πρόσθεσε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος "για να κερδίσει λίγες ψήφους δεν δίστασε να δηλητηριάσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό, κάνοντας τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης και σημαία ευκαιρίας".

Ταξική μονομέρεια και καθεστωτική στρατηγική

Πολλές φορές ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη "νέα Δεξιά", σχολιάζοντας πως "δεν είναι και τόσο νέα σε ιδέες, σε ταξική μονομέρεια και σε καθεστωτική στρατηγική". Όπως τόνισε, διαθέτει τη συντριπτική επικοινωνιακή υπεροπλία, "με όλα τα ΜΜΕ της διαπλοκής στο πλευρό της, που της δίνει τη δυνατότητα να εμφανίζει το παλιό ως νέο, τη συντήρηση ως μεταρρύθμιση, την άλωση του κράτους ως 'επιτελική' πρωτοτυπία, τα φθαρμένα πρόσωπα ως φρέσκο πολιτικό προσωπικό. Το ψέμα ως αλήθεια και την αλήθεια ως ψέμα".

Να παλέψουμε μαζί το στοίχημα του μετασχηματισμού

Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε το στίγμα της Αριστεράς της εποχής μας, όπως είπε. "Το στοίχημα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης να το παλέψουμε μαζί. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς. Της Αριστεράς της εποχής μας", τόνισε. Μίλησε για ένα κόμμα "που δεν θα μένει στο επίπεδο των διακηρύξεων, της διαμαρτυρίας, της αντιπολίτευσης, αλλά θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από θέση κυβερνητικής ευθύνης".

Διαδρομές παράλληλες

Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η ιστορική αναδρομή στους δύο πόλους που εξέφρασαν την προοδευτική παράταξη: την παραδοσιακή Αριστερά, με το δικό της ιστορικό, πολιτικό, και αξιακό φορτίο, και το ΠΑΣΟΚ. "Δύο πόλοι με σημαντικές διαφορές, αλλά ένα κοινό σημείο αφετηρίας: Προέρχονταν από την ίδια μήτρα. Τη μήτρα της Εθνικής Αντίστασης, κυρίως της ΕΑΜικής αντίστασης", όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας τη διαρκή σύγκρουση με τη Δεξιά της καθεστωτικής συντήρησης. Ανέφερε ότι η ηγεμονία στην κοινωνία του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς από το 1981 και μετά "διατηρήθηκε παρά τις αντιφάσεις της μέχρι τις μέρες μας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποια δύναμη της Δεξιάς αυτός που συγκέντρωσε πάνω του την προτίμηση των πολιτών που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα Μνημόνια, καταφέρνοντας έτσι την πρωτοφανή πολιτική ανατροπή του 2015".

Ανήκουμε στη μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη

Ανέφερε ωστόσο πως η προοδευτική πλειοψηφία στο σύνολό της τραυματίστηκε σοβαρά, "τόσο από τις πολιτικές ενσωμάτωσης, που σιγά - σιγά εξουδετέρωσαν τον ριζοσπαστισμό του ΠΑΣΟΚ, όσο και από την πολιτική απομόνωσης και εχθρότητας προς όλες τις 'όμορες' πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες κατέφυγε η παραδοσιακή Αριστερά και κυρίως το ΚΚΕ". Υπογράμμισε ακόμη ότι "η μνημονιακή σύμπραξη και συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Δ. του Σαμαρά και το ΛΑΟΣ, το οδήγησε σταδιακά στο να χάσει οριστικά την επαφή του με το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που κάποτε είχε εκφράσει. Και εντέλει με τον ίδιο του τον εαυτό".

"Σε αυτές τις συνθήκες, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μετατραπεί σε βασικό εκφραστή του προοδευτικού χώρου", σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, που επισήμανε: "Δεν μας ανήκει η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Όπως δεν ανήκει σε κανένα. Εμείς ανήκουμε σε αυτήν". "Και δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του Κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο λαός μας σταυρώνεται από την πολιτική της", πρόσθεσε με νόημα.

Τάσεις στη βάση πολιτικής και προγραμματικής πρότασης

Ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στον πολυτασικό και πολυσυλλεκτικό χαρακήρα του νέου ΣΥΡΙΖΑ, "όπου οι διαφορετικές απόψεις θα εκφράζονται ανοιχτά, όχι όμως ως μηχανισμοί αναπαραγωγής της εσωκομματικής εξουσίας, αλλά ως ρεύματα ιδεών". Όπως επισήμανε, με αυτή την έννοια οι τάσεις, τα ρεύματα ιδεών στο νέο κόμμα δεν μπορεί να συγκροτούνται "στη βάση της πολιτικής καταγωγής, αλλά στη βάση της πολιτικής και προγραμματικής πρότασης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL