Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την άγρια καταστολή - Ερώτηση στην Ευρωβουλή / Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που υπονομεύει τη δημοκρατία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την άγρια καταστολή - Ερώτηση στην Ευρωβουλή / Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που υπονομεύει τη δημοκρατία

Στη Βουλή, αλλά και στην Ευρωβουλή, έφερε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ την αστυνομική βαρβαρότητα αξιώνοντας παράλληλα από τον Μ. Χρυσοχοΐδη "να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο" και επομένως "να απαιτήσει την αναγνώριση από τους ανωτέρους τους των αστυνομικών που συμμετείχαν, χωρίς διακριτικά, στα περιστατικά βίας και να διαβιβάσει φάκελο με όλο το υλικό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Όπως πρέπει να γνωρίζει, ο ποινικός έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί παράλληλα με τον πειθαρχικό. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλει να πράξει", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επιδιώκοντας να φέρει στο φως της δημοσιότητας και του κοινοβουλευτικού ελέγχου τα συνεχιζόμενα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την επίκαιρη επερώτηση, με την οποία κατηγορείται η κυβέρνηση ότι "συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες".

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ότι πρόκειται για "πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία". Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν προσωπικά τους Κυρ. Μητσοτάκη και Μ. Χρυσοχοΐδη πως εφαρμόζουν το δόγμα «τρόμος και πάταξη», αποσκοπώντας στην εμπέδωση του φόβου στους δημοκρατικούς πολίτες και στην καταστολή κάθε αντίστασης στα αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας υπερσυντηρητικής κοινωνίας τρομαγμένων πολιτών που θα παρακολουθούν παθητικά τα σχέδια του πρωθυπουργού.

Η ερώτηση -που προγραμματίζεται να συζητηθεί την Παρασκευή- ζητάει από την κυβέρνηση να απαντήσει ποια μέτρα θα πάρει "για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών", αλλά και με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει τη καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας και την υπο-στελέχωση των αστυνομικών τμημάτων. Επισημαίνοντας ότι το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβίβασε στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας "αδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα", ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον υπουργό ότι έσπευσε να βγάλει "απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη".

Η καταστολή στην Ευρωβουλή

Ευρωπαϊκές προεκτάσεις έδωσαν στο ζήτημα της αστυνομικής αυθαιρεσίας οι ευρωβουλευτές Κ. Αρβανίτης και Στ. Κούλογλου καταθέτοντας ερώτηση στην Επιτροπή “αν, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κράτους δικαίου από τα κράτη - μέλη, θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και αν θα λάβει μέτρα βάσει των πορισμάτων της και αν ναι, βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος”.

"Στα όρια της αθλιότητας ο Μ. Χρυσοχοΐδης"

Νωρίτερα, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Μ. Χρυσοχοϊδης έγραφε στο Facebook ότι ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτός, όμως την ίδια στιγμή έπαιρνε αποστάσεις από τις καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ισχυριζόμενος πως “όταν και αν έχουμε αυτά τα φαινόμενα, τότε η Αστυνομία, ως υπερήφανο σώμα, έχει τη δύναμη να το αναδείξει και να το αντιμετωπίσει”! Με αυτό τον «άγαρμπο» τρόπο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεχείρησε να μετριάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική ανακοίνωση του υπουργείου, απλώνοντας όμως την ίδια στιγμή πέπλο προστασίας πάνω από τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Άλλωστε, μια μέρα νωρίτερα, είχε προηγηθεί ανακοίνωση - απάντηση στις αρχικές καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε αρνηθεί ότι υπήρξε εξευτελισμός πολιτών από πλευράς της αστυνομίας, ενώ ισχυριζόταν με απερίφραστο τρόπο πως δεν υπήρξε ακραία καταστολή στη διάρκεια των διαδηλώσεων της 6ηςΔεκεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, επιτέθηκε ευθέως στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον «πως βαφτίζει κίνημα νεολαίας τις μειοψηφίες της τυφλής βίας».

Άμεση και οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου: "Το θράσος του κ. Χρυσοχοΐδη αγγίζει τα όρια της αθλιότητας” τονίστηκε και επισημάνθηκε ότι “προκειμένου να υπηρετήσει το δόγμα 'Νόμος και Τάξη' του κ. Μητσοτάκη, ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. είναι διατεθειμένος να ισχυριστεί ακόμα κι ότι οι γάιδαροι πετάνε”!

"Κυβέρνηση Βορίδη"

Η Όλγα Γεροβασίλη, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, άφησε σοβαρές αιχμές διερωτώμενη αν “αυτά εννοούσαν κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν, επειδή δεν είχαν κάλυψη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ”, και, δεύτερον, αν εκτός από την παραπομπή της υπόθεσης στον Συνήγορο του Πολίτη, έχουν ξεκινήσει οι προβλεπόμενες διαδικασίες στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρμόδιος τομεάρχης Γ. Ραγκούσης, αφού κατηγόρησε το υπουργείο για την ανακοίνωση με την οποία προδίκασε την έκβαση πορίσματος πριν καν διερευνηθεί η υπόθεση, ανέφερε χαρακτηριστικά πως “μετά από αυτές τις πρωτοφανείς πρακτικές, είναι πλέον τεκμηριωμένο πως η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια ζοφερή κι απολύτως ανησυχητική περίοδο” και έκανε λόγο για "κυβέρνηση Βορίδη". Έντονη όμως ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα, ο οποίος κατήγγειλε τη κυβέρνηση για αύξηση των περιστατικών βίας και αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη σοβαρή εγκληματικότητα.

Στον χορό των ανακοινώσεων δεν παρέλειψε να μπει και ο Γ. Κύρτσος, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά τη λατρεία του για τα καθεστώτα τύπου Όρμπαν, επέλεξε να επιτεθεί στην... «Αυγή» για παραπληροφόρηση και στον ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη δυνάμεων της βίας και της αποσταθεροποίησης.

Επίκαιρη ερώτηση Γ. Καμίνη

Σε καταγγελία της "αδικαιολόγητης αστυνομικής βίας" προχώρησε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. με επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καμίνη. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Π. Χρηστίδης, αφού ανέφερε πως “οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους», συμπλήρωσε με νόημα πως “κανείς δεν έχει δικαίωμα να μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή της βίας”, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της αστυνομίας.

Με κοινή τους ανακοίνωση 17 οργανώσεις της Αριστεράς καταγγέλλουν την αστυνομία και την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL