Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
175 εκατομμύρια και πολλά είναι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

175 εκατομμύρια και πολλά είναι

Τις παλιές καλές εποχές, τόσα ήταν τα χρήματα που έπαιρνε σε δάνειο ένας εκδότης ή ένας ισχυρός επιχειρηματίας με εγγύηση «αέρα» και με τη στέρεα πεποίθηση ότι τελικά οι τραπεζίτες θα του τα χαρίσουν ατιμωρητί.

Είναι περίπου το ένα τέταρτο από το φέσι που έχουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες. Αλλά δεν πειράζει. 250.000 νοικοκυριά που θα το πάρουν, θα πουν και ευχαριστώ.

Θα μπορούσε το κοινωνικό μέρισμα να είναι μεγαλύτερο και να κατευθυνθεί σε περισσότερους που το έχουν ανάγκη. Δεν γίνεται όμως, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκατέλειψε μια ώριμη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων, απάλλαξε από τον ΕΝΦΙΑ τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες και, με ό,τι περίσσευε, έκλεισε τρύπες του επόμενου προϋπολογισμού, χρησιμοποιώντας διάφορα λογιστικά τρυκ.

Και επικαλείται και τη 13η σύνταξη που είχε δώσει τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ - τότε που η Ν.Δ. φώναζε για επιδόματα ελεημοσύνης και εξαγορά ψηφοφόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ελαφρύνσεων. Στόχευε στα χαμηλότερα και τα μεσαία στρώματα και είχε διακηρύξει ότι με τα χρήματα που θα εξοικονομούσε, θα έπαιρνε μόνιμα μέτρα για τους αδύναμους.

Τις εκλογές όμως τις κέρδισε η Ν.Δ. Και τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των ελαφρύνσεων κατευθύνεται στους οικονομικά ισχυρούς.

Υπό αυτή την έννοια, και 175 εκατομμύρια που περίσσεψαν για το κοινωνικό μέρισμα και πολλά είναι. Τα λεφτά είναι των πλουσίων, δεν είναι για να τα δίνουμε από δω και από κει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL