Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

175 εκατομμύρια και πολλά είναι

Πραγματικά γενναιόδωρο το κοινωνικό μέρισμα που δίνει η κυβέρνηση για φέτος. 175 εκατομμύρια δεν τα λες και λίγα. Τις παλιές καλές εποχές, τόσα ήταν τα χρήματα που έπαιρνε σε δάνειο ένας εκδότης ή ένας ισχυρός επιχειρηματίας με εγγύηση «αέρα»

Τις παλιές καλές εποχές, τόσα ήταν τα χρήματα που έπαιρνε σε δάνειο ένας εκδότης ή ένας ισχυρός επιχειρηματίας με εγγύηση «αέρα» και με τη στέρεα πεποίθηση ότι τελικά οι τραπεζίτες θα του τα χαρίσουν ατιμωρητί.

Είναι περίπου το ένα τέταρτο από το φέσι που έχουν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες. Αλλά δεν πειράζει. 250.000 νοικοκυριά που θα το πάρουν, θα πουν και ευχαριστώ.

Θα μπορούσε το κοινωνικό μέρισμα να είναι μεγαλύτερο και να κατευθυνθεί σε περισσότερους που το έχουν ανάγκη. Δεν γίνεται όμως, γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκατέλειψε μια ώριμη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων, απάλλαξε από τον ΕΝΦΙΑ τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες και, με ό,τι περίσσευε, έκλεισε τρύπες του επόμενου προϋπολογισμού, χρησιμοποιώντας διάφορα λογιστικά τρυκ.

Και επικαλείται και τη 13η σύνταξη που είχε δώσει τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ - τότε που η Ν.Δ. φώναζε για επιδόματα ελεημοσύνης και εξαγορά ψηφοφόρων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ελαφρύνσεων. Στόχευε στα χαμηλότερα και τα μεσαία στρώματα και είχε διακηρύξει ότι με τα χρήματα που θα εξοικονομούσε, θα έπαιρνε μόνιμα μέτρα για τους αδύναμους.

Τις εκλογές όμως τις κέρδισε η Ν.Δ. Και τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των ελαφρύνσεων κατευθύνεται στους οικονομικά ισχυρούς.

Υπό αυτή την έννοια, και 175 εκατομμύρια που περίσσεψαν για το κοινωνικό μέρισμα και πολλά είναι. Τα λεφτά είναι των πλουσίων, δεν είναι για να τα δίνουμε από δω και από κει.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις